POLITICA 11 decembrie 2012

Redistribuire cu surprize pentru judeţul Covasna!

de Monica Vrânceanu | 722 vizualizări

Aşa cum era de aşteptat, Horia Grama (USL) a fost desemnat deputat în colegiul Covasna – Întorsura Buzăului. Surprizele zilei de ieri au venit însă de la BEC, care prin redistribuire l-a desemnat pe Marius Obreja (USL) al doilea senator în colegiul Târgu Secuiesc – Covasna – Întorsura Buzăului şi pe Nicolae Păun (Partida Romilor) al doilea deputat în colegiul Baraolt.

Redistribuire cu surprize pentru judetul Covasna!Potrivit datelor finale de la Biroul Electoral Central, candidatul USL Covasna pentru Camera Deputaților în Colegiul Covasna – Întorsura Buzăului, Horia Grama, a câștigat un nou mandat prin redistribuire.

„Îmi voi continua proiectele din mandatul anterior și intenționez să-mi onorez promisiunile către electorat, obiectivul meu fiind reprezentarea românilor din Covasna în Parlament, precum și lupta pentru bunăstarea întregului județ. De asemenea, voi susține pe mai departe menținerea prefectului Codrin Munteanu în funcție și îmi voi menține poziția de a nu primi UDMR în Guvern. Sigur, dacă USL ar fi obținut mai puține voturi, poate că ar fi fost nevoie de UDMR, dar în actuala situație nu e nevoie de UDMR în Guvern și în cadrul USL voi sublinia acest lucru de câte ori va fi nevoie”, a declarat Horia Grama imediat după aflarea rezultatului redistribuirii.

Horia Grama s-a născut pe 28 februarie 1962 la Blaj, în județul Alba, este căsătorit și are un copil. A absolvit Institutul de Mine Petroșani, având diplomă de inginer mecanic. A intrat în PSD la începutul anilor 1990 și a fost vicepreședinte al organizației județene, apoi prim-vicepreședinte și în cele din urmă a devenit președinte al organizației, în 2006. Între 2001 și 2005, Horia Grama a fost prefect al județului Covasna, iar din 2008 deputat de Covasna, tot în Colegiul Covasna – Întorsura Buzăului. În mandatul 2008-2012 a avut nu mai puțin de 26 de propuneri legislative, iar acestea s-au referit, printre altele, la modificări pe Legea Educației naționale, Legea minelor, Codul Fiscal ș.a.

În Colegiul 4 Covasna – Întorsura Buzăului, cele mai multe voturi le-a obținut candidatul UDMR Thiesz János – 6.162, reprezentând 41,65%. Deputatul PSD Horia Grama a obținut 4.579 voturi (30,95%), fiind urmat de fostul subprefect Valentin Ionașcu din partea ARD, cu 1.749 voturi (11,82%). Candidatul PP-DD Mathe Mihail a obținut 1.012 voturi (6,84%), Szakács Zoltán (PPMT) a obținut 661 de voturi (4,47%), iar Gică Agrigoroaie (PRM) 252 de voturi (1,70%).

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a obţinut peste 50% din voturi, situația în acest Colegiu s-a clarificat prin redistribuire.

Marius Obreja (USL), primul senator român din judeţul Covasna

Surpriza complicatului proces de redistribuire a venit din colegiul senatorial Târgu Secuiesc – Covasna – Întorsura Buzăului, unde candidatul USL Marius Obreja a câştigat mandatul de senator, urmând ca acest colegiu să aibă doi reprezentanţi în cea mai importantă cameră a Parlamentului României.

Obreja este primul român din judeţul Covasna care accede în Senatul României în ultimii 22 de ani. Acesta a obţinut 5.953 de voturi la alegerile de duminică, situându-se pe locul al doilea după candidatul UDMR, Olosz Gergely, care a câştigat mandatul de senator din primul tur cu 19.711 voturi.

„În primul rând am ajuns aici cu o mică contribuţie a mea şi cu mai multă contribuţie a colegilor mei din PNL Covasna, cu muncă şi cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că mereu e un cumul de factori în astfel de împrejurări. Mă bucur că voi reprezenta comunitatea românească în Senat, acest lucru fiind benefic pentru locuitorii judeţului – cu cât sunt mai mulţi reprezentanţi la Bucureşti, cu atât mai bine. Voinţa mea este să dublez proiectele pentru judet şi să le deschid uşile tinerilor către Bucureşti”, a declarat preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja.

În legătură cu eventuala cooptare a UDMR la Guvernare, Obreja a declarat: „Mă bucur că UDMR a intrat în Parlament, însă nu cred că Uniunea trebuie cooptată la Guvernare. UDMR are nevoie de o pauză în opoziţie după toate guvernările la care a luat parte.”

Marius Obreja s-a născut pe 16 august 1960 în localitatea harghiteană Tulgheș, iar în 1985 a absolvit Facultatea de Mecanică, secţia Autovehicule Rutiere din cadrul Universităţii Braşov. De-a lungul vremii, Obreja a lucrat ca inginer în cadrul Întreprinderii Tractorul Miercurea Ciuc și a altor societăți comerciale. Liderul PNL Covasna a condus în ultimii ani o societate producătoare de nutreţuri pentru animale, fiind anterior și administrator al acesteia. În trecut, Obreja s-a aflat și pe alte funcții de conducere în domeniul economic, conducând în anii ’90 o societate comercială cu sute de angajați, lucrând cu Fondul Proprietății de Stat și Oficiul de Recuperare a Creanțelor Publice.

Reprezentantul romilor, deputat de Covasna

Candidatul Partidei Romilor pentru Camera Deputaţilor pe locurile rezervate minorităţilor naţionale, Nicolae Păun, a câştigat locul de deputat în Colegiul Baraolt. Conform algoritmului stabilit de legea electorală, reprezentanţii minorităţilor naţionale sunt desemnaţi deputaţi ai colegiilor din ţară unde au obţinut cele mai multe voturi, astfel că cele 589 de voturi obţinute de Nicolae Păun în colegiul Baraolt l-au desemnat deputat de Covasna.

Nicolae Păun s-a născut pe 9 noiembrie 1964 în București, este căsătorit și are trei copii. Este licențiat în științe politice la SNSPA și membru fondator al Partidei Romilor Pro Europa , în 1990. A fost de mai multe ori președinte al Partidei Romilor și consilier local în Sectorul 5 din Bucureşti. Are la activ două mandate de parlamentar, fiind deputat al Partidei Romilor între 2000-2004 și 2004-2008. Printre funcțiile deținute se numără cea de şef al delegaţiei romilor din România la Forumul European al Romilor – Consiliul Europei.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 15 decembrie 2012
Felicitari d-lui ing. OBREJA! Zic inginer si nu senator, asa cum ar cere contextul, pentru ca meseria nu ţi-o ia nimeni. Este o functie care va onoreaza, care va obliga la foarte multa implicare, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.