POLITICA 3 martie 2021

Reacția senatorului AUR de Covasna, legată de voturile multiple din Parlament

de Iulia Drăghici - Taraș | 1304 vizualizări

Un coleg deputat a afirmat că a fost mandatat să voteze în locul lui 

Parlamentul României se remarcă din nou după ce au apărut acuzații privind votul la mai multe aparate, în noaptea de luni spre marți, când aleșii din plenul reunit au votat amendamentele depuse pentru legea bugetului de stat pe anul 2021. Printre cei surprinși într-un filmuleț publicat pe pagina de Facebook a parlamentarului USR Irineu Darău a fost și deputatul AUR de Timiș, Ciprian – Titi Stoica. Întrebat marți de jurnaliști pe subiect, acesta a precizat că a votat și la un alt aparat la rugămintea colegului său de partid senatorul de Covasna, Ionuț Neagu. 

Deputatul Alianței pentru Unirea Românilor Ciprian Titi-Stoica a recunoscut că a votat în locul unui coleg, fiind vorba despre senatorul de Covasna, Ionuț Neagu.  

Titi Stoica, deputat AUR: „N-am votat în locul nimănui”.

Jurnalist: Sunt filmări care arată acest lucru.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: Cine e colegul dumneavoastră?

Titi Stoica, deputat AUR: „Este colegul meu, Ionuț Neagu, senator de Covasna”.

Jurnaliști: De ce ați votat în locul lui?

Titi Stoica, deputat AUR: „Fiindcă eram cu el pe telefon și nu reușise să ajungă”, este discuția purtată de Ciprian- Titi Stoica și jurnaliști, potrivit imaginilor apărute la Digi24. 

Reacția senatorului Ionuț Neagu 

L-am contactat marți pe senatorul AUR de Covasna pentru a ne oferi un punct de vedere pe acest subiect și ne-a vorbit despre o greșeală, pe care grupul parlamentar și-o asumă. 

A fost o greșeală legată de procedură, pe care parlamentarii în cauză și-o asumă și, odată cu ei, colegii din grupul parlamentar. Fără îndoială, asemenea greșeli costă, iar noi plătim acest preț fără să ne căutăm circumstanțe atenuante sau justificări. Acestea nu există. Odată cu acest nefericit eveniment ne însușim și lecțiile care decurg din el.  Suntem la primul exercițiu parlamentar, învățăm din mers. Nu cunoaștem vicleșugurile cu care ne-au obișnuit politicienii Sistemului și nici nu vom arăta sârguință să le învățăm. Facem totul sincer și la vedere, inclusiv greșelile”, ne-a transmis Ionuț Neagu.  

Vizați de acuzații de vot multiplu au fost în același context și alți aleși AUR, dar și PSD. 

Deputatul USR Filip Havârneanu l-a acuzat și el, pe Facebook, pe Lucian Feodorov, de la AUR, că a votat de nouă ori cu două cartele. În același context, și deputata PSD Matilda Goleac este suspectată că a votat dublu la amendamentele pentru bugetul 2021, adică și pentru ea, și în locul colegei sale de bancă, Laura Vicol, tot deputată PSD. Acuzațiile, dar și o serie de filmulețe publicate pe Facebook, au venit de la deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu. 

Conform Art. 127 din Regulamentului Camerei Deputaților, „(1) Votul prin mijloace electronice se realizează prin introducerea cardului de vot în consolă la începutul şedinţei, urmată de apăsarea uneia dintre tastele „prezent”, „pentru”, „contra” sau „abţinere”. Rezultatul votului electronic se afişează automat pe ecranul consolei şi pe ecranul central din sala de şedinţă. În cazul în care preşedintele de şedinţă, asistat de cei 2 secretari, constată existenţa unor disfuncţionalităţi, acesta solicită plenului repetarea votului prin altă procedură. Sesizarea unor astfel de disfuncţionalităţi poate fi realizată şi de un lider de grup.

(2) Cardul de vot electronic care permite deputatului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă. Nerespectarea interdicţiei atrage aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 244 alin. (1) lit. e)”. 

Cât despre sancțiuni, același regulament arată că este vorba despre un avertisment scris, care poate fi transmis de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor la propunerea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. „Sancţiunile aplicate se afişează în mod vizibil pe site-ul Camerei Deputaţilor pe întreaga durată a legislaturii”, arată art. 244, alin (2). 

Și Regulamentul Senatului arată, la art. 138, alin (2): „Cardul de vot electronic care permite senatorului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă. Nerespectarea interdicţiei atrage aplicarea sancţiunii prevăzute de prezentul regulament”.

Sursă foto: captură video/ Facebook/ Ionuț Neagu

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.