POLITICA 23 februarie 2022

Prefectul de Covasna, după dezbaterea de la Ilieni: „Mi-a fost o învățătură clasică și dură”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2892 vizualizări

Prefectul Județului Covasna, Ráduly István, a spus marți, într-o conferință de presă, că luni a trimis Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) petiția semnată de peste 1.000 de cetățeni din comuna Ilieni, prin care se cere modificarea traseului autostrăzii A13. În acest context, el a făcut referire și la dezbaterea de sâmbătă și a precizat, printre altele, că întâlnirea, pentru el, a fost o lecție din care a avut multe de învățat. 

Petiția, dar și adresa care o însoțea, au fost de asemenea trimise, spre știință, și inițiatorilor, Benkő Árpád Jenő și Ilie Muscalu, respectiv Primăriei Ilieni.  

Prin această adresă am prezentat situația faptică, ceea ce am observat și eu parțial sâmbătă și față de cele sesizate în acea petiție și față de cele observate personal de către mine, am solicitat de la CNAIR să reanalizeze traseul viitoarei autostrăzi Brașov – Bacău, tronsonul situat pe teritoriul localităților Dobolii de Jos și Ilieni, ținând seama și de obiecțiunile formulate de cetățenii semnatari ai memoriului transmis instituției noastre”, a spus Ráduly István. 

Prefectul a explicat, prin răspuns la întrebările jurnaliștilor, că afirmațiile online făcute privind mutarea traseului autostrăzii în ceea ce privește comuna Ozun au avut în vedere acțiuni întreprinse în perioada când a fost primar. O decizie „nefericită” a fost ca acestea să fie postate pe Facebook din timpul mandatului de prefect, la câteva luni după ce a părăsit funcția de primar, pentru că în comună se pregăteau alegeri parțiale locale. 

Îmi mențin părerea că a existat o ușoară nuanță electorală în această poveste. Poate nu m-am exprimat în termenii cei mai potriviți. (...) Recunosc, am de învățat să devin politician. Dar noi am mers acolo cu toată sinceritatea ca să găsim o soluție. (...) Am fost huiduiți. Dar am înțeles oamenii. Nu sunt supărat. Reacția mea nu a fost potrivită, recunosc. Ceea ce am spus îmi asum, dar ca și ton nu a fost potrivit. Timpul nu poți să îl duci înapoi. (...)  Am recunoscut și recunosc în continuare, și îmi pare rău enorm că am avut o postare nefericită, nepotrivită pe Facebook. De ce am făcut-o? Pentru că această postare a lăsat loc de interpretări. (...) Era obligația mea morală, dar și legală să vin cu explicații, ceea ce nu am putut să fac (n.red. la dezbaterea de la Ilieni). Intenția mea a fost să arăt faptul că legat de autostradă, începând din anul 2020, și eu sunt aici din 2021, aprilie, Primăria Ozun și-a făcut treaba. (...) Din partea mea, consider acest subiect închis. De acum încolo trebuie să ne concentrăm să găsim soluții la problemele oamenilor. Mi-a fost o învățătură clasică și dură. (...) Îmi cer scuze de la cetățenii din comuna Ilieni. (...) Am spus că nu sunt de acord ca autostrada să meargă în apropierea localităților sau pe părți ale unor localități. (...) Dar! Dar nu avem dreptul să dăm indicații, pentru că nu suntem specialiști. Noi avem obligația să solicităm reanalizarea tronsonului și să găsească specialiștii soluții pentru rezolvarea acestei probleme, descrisă foarte clar de semnatarii petiției”, a punctat Ráduly István.

Acesta a subliniat și că de când a preluat funcția de prefect nu a făcut demersuri, de niciun fel, pentru a modifica traseul viitoarei șosele de mare viteză pentru nicio localitate din județ. 

Căminul Cultural din Ilieni a fost sâmbătă scena unei dezbateri aprinse între sătenii din Ilieni, Dobolii de Jos și Podu Olt (Hărman, județul Brașov) și autorități privind traseul viitoarei autostrăzi. La eveniment au fost prezenți, pe lângă prefectul Ráduly István, și secretarul de stat Gábor Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor și managerul public al județului, Kovács Ödön. 

Oamenii s-au arătat nemulțumiți în special de faptul că ruta aleasă în final pentru această investiție este una foarte apropiată de comunitățile lor, fapt care va genera poluare (fonică și de mediu).

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.