POLITICA 30 martie 2022

Prefectul de Covasna, despre incendiile de vegetație: „Nu este de joacă. Se poate pierde sprijinul acordat de APIA”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1186 vizualizări

Prefectul județului Covasna, Ráduly István a atras atenția proprietarilor de terenuri agricole că incendiile de vegetație le-ar putea aduce suspendarea subvenției de la APIA. Apelul vine în contextul în care s-a constatat un fenomen privind aceste focuri, care, scăpate de sub control pot produce pagube materiale și chiar victime. 

Potrivit ISU Covasna, de la începutul anului până în 29 martie, la nivelul județului au fost înregistrate 70 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație, la care au luat parte, împreună sau separat, pompierii militari și voluntari. 

„Domnul ministru al Agriculturii împreună cu ministrul Mediului pun în operă acea directivă prin care există posibilitatea juridică să îi tragem la răspundere pe acei proprietari ai terenurilor agricole care, necugetat, aprind miriștea și resturile vegetale de pe terenuri. Aceste persoane care pun foc pe terenuri agricole pot pierde sprijinul APIA pe întregul an. Mai mult, și amenzile au fost crescute. Cea mai mică este de 10.000 de lei. În ultima perioadă, atât cei de la ISU, cât și pompierii voluntari de la mai multe UAT-uri au fost nevoiți să lupte cu flăcările ore întregi, mai ales în condițiile în care a bătut vântul foarte puternic. Am avut noroc că nu a luat foc, pe lângă aceste resturi vegetale uscate, vreo casă sau vreun autovehicul sau orice alt material din apropiere. Nu este de joacă. Se poate pierde acel sprijin acordat de către APIA, pe baza așa numitului GAEC 6.2 (GAEC - Good Agriculture and Environment Conditions – Bunele Condiții Agricole și de Mediu)”, a spus marți, într-o conferință de presă, Ráduly István. 

Și pompierii covăsneni au făcut apeluri repetate la cetățeni să renunțe la igienizarea terenurilor prin incendiere pentru că „incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol locuințele și chiar viețile omenești. Totodată, fumul generat de aceste incendii poate afecta grav traficul rutier!”. 

Garda Națională de Mediu informa săptămâna trecută că în fiecare zi din 2022, 83 de persoane din România au dat foc unui câmp, pentru a scăpa de vegetație, dar și că din această cauză fenomenul arderilor ilegale de vegetație și de miriști are cea mai mare amploare din ultimii cinci ani. 

Sursa foto: ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.