POLITICA 15 martie 2010

Politicienii români resping decizia Adunării privind limba

de Covasna Media | 815 vizualizări

Reacțiile la Adunarea Secuilor nu au fost din cele favorabile. Potrivit președintelui PD-L Sfântu-Gheorghe, Dan Manolăchescu, hotărârile care au fost adoptate vineri nu au nicio valoare juridică și totul va rămâne pe plan emoțional.

„Este un nou 15 martie, o nouă adunare, o nouă listă cu revendicări, o nouă efuziune emoțională, de aceea sunt făcute asemenea adunări. Nimic nou sub soare“, a spus Manolăchescu.

În opinia liderului democrat-liberal, faptul că UDMR a lipsit de la Adunare demonstrează faptul că este vorba despre o manifestare politică, iar hotărârile care au fost adoptate nu reprezintă o cerere a întregii comunități maghiare.

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat că Adunarea aleşilor locali din Secuime nu reprezintă nici măcar un demers civic, deoarece dezideratele unei comunități se obțin prin alte metode într-o democrație.

„Unii oameni, pentru a-şi spori adrenalina, merg pe un stadion unde-şi exprimă părerile pro şi contra asupra unei chestiuni. Oamenii logici, care au un scop, nu fac astfel de adunări unde toată lumea se extaziază şi votează în unanimitate. O fi atmosfera plăcută, să te aduni la un loc şi să-ți creşti adrenalina, dar astfel de acțiuni, cu un subiect precum legalizarea limbii maghiare, nu au nicio finalitate”, a explicat Obreja, subliniind că cetățenii României, indiferent de etnie, nu pot spune că au vreun drept îngrădit.

„Sfidare şi ruşine”

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este de părere că Adunarea Aleşilor locali din Secuime şi proiectele votate în cadrul acesteia reprezintă „o sfidare şi o ruşine”, în condițiile în care România este recunoscută în toată Europa drept un model în asigurarea drepturilor minorităților. În acest context, Horia Grama consideră că organizatorii Adunării - PCM şi CNS ar trebuie să fie traşi la răspundere pe cale penală, deoarece acțiunea organizată la Sfântu Gheorghe şi-n alte locații din Secuime nu respectă Constituția României.

În ceea ce priveşte delimitarea UDMR față de Adunare (deşi la aceasta au participat şi câțiva aleşi locali din partea Uniunii), Horia Grama nu crede în aceasta şi spune că este foarte posibil ca formațiunea politică condusă de UDMR să apară „chiar mâine” cu un mesaj asemănător cu cel al Adunării.

„România este model internaţional de convieţuire interetnică“

Directorul Centrului European de Studii Covasna – Harghita și reprezentant al Forumului Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, dr. Ioan Lăcătușu, susține că nu lipsa unor drepturi i-a determinat pe aleșii maghiari să participe la o asemenea adunare, ci este vorba despre un demers nostalgic care le face rău nu numai lor, dar și urmașilor, și care vizează îndepărtarea românilor din zonă.

Ioan Lăcătușu a declarat că normele europene și ale țării nu încurajează enclavizarea, ci comunicarea, interferențele dintre culturi, multiculturalitatea, iar românii din zonă și din țară nu vor accepta niciodată enclavizarea zonei.

„Dacă nu ar avea drepturi, ar fi de înțeles asemenea demersuri, dar din moment ce România este model internațional de conviețuire interetnică, ce rost are. Afectează negativ și percepția asupra zonei insistența acestei abordări nostalgice. Vom cere la Adunarea noastră de la Toplița ca statul să ia o poziție mai tranșantă față de acțiunile unor ONG-uri neînregistrate, cum este și CNS”, a declarat Lăcătușu.

UDMR critică PCM

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, susține că UDMR nu a considerat oportun să participe la „adunarea de campanie” a PCM de la Sfântu-Gheorghe, iar reprezentanții civicilor maghiari și ai CNS ar face bine ca mai întâi să­și facă ordine în propria curte, amintind că în municipiul Târgu-Secuiesc condus de primar PCM tăblițele rutiere sunt inscripționate numai în limba română.

Tamas Sandor a declarat că în urma discuțiilor cu președintele Uniunii, Marko Bela, și cu cel al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, au stabilit că nu este oportun să participe la cea de-a doua Adunare a Aleșilor Locali din Secuime organizată de PCM și CNS la Sfântu-Gheorghe.

„PCM și-a pierdut obiectul muncii, nu are rezultate ce să arate nici în localitățile unde e la putere, nici unde are majoritate, și născocesc tot felul de manifestări. S-au adunat pentru apărarea limbii maghiare în Ardeal, sunt de acord cu asta, dar mai întâi ar trebui să își facă ordine în propria ogradă. La Tg.Secuiesc primarul PCM numai în română a reușit să pună tăblițele cu indicatoare rutiere, nu bilingv, iar în oraș 94% sunt maghiari”, a declarat Tamas Sandor.

Ana Sidon, Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Ariel, 15 martie 2010
1 - CNS nu are electorat, nefiind partid politic; 2 - indiferent de culoarea lor, politicienii nu au cum sa fie sinceri cu electoratul lor deoarece, prin esenta, politica nu se intalneste cu citeste integral
Silvia, 15 martie 2010
N-au deloc preocupari ca oamenilor din zona sa le fie mai bine. Si asta pentru ca e greu sa-si puna mintea la greu si sa gaseasca solutii la saracia ce bantuie zona. Pe cand abureli de-astea politice citeste integral
florin, 15 martie 2010
Cum adica UDMR nu a participat, nu mai inteleg nimic? A.A. primalu Sf. Gheorghe nu e in udmr e in pcm????????????????????
Costi Holospin, 15 martie 2010
Baloane de sapun, "vrabia malai viseaza" Chestiile acestea se fac din lipsa de ocupatie, nu inteleg de ce nu sunt sinceri cu electoratul lor, sa le spuna adevarul.Romania este un stat de drept, citeste integral
gigi, 15 martie 2010
Cititi putin comentariile. Se vede diferenta enorma intre oamenii normali si cei ca Grama si Lacatusu. Locul lor ar fi la PRM, Vadim s-ar bucura. Oricum aceste demersuri nu au nici un efect concret, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.