Politicienii maghiari insistă pe autonomia teritorială
În dezacord cu insistenţa cu care Traian Băsescu a respins ideea autonomiei teritoriale pentru Secuime, politicienii locali au văzut în aceste declaraţii nu doar o contrazicere a propriilor mesaje politice, ci chiar şi „o jignire“ la adresa comunităţii maghiare. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor (UDMR), consideră că respingerea ideii de autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc nu îşi are un fundament real, în condiţiile în care în 11 state ale Uniunii Europene funcţionează autonomii culturale, autonomii teritoriale fie combinaţii ale acestor forme de autonomie. „România este o ţară europeană, autonomia este un deziderat al comunităţii maghiare, prin urmare nu putem să ne ascundem precum struţul care-şi bagă capul în nisip, trebuie să vedem realităţile şi să găsim soluţii pentru a rezolva aceste probleme”, consideră Tamas Sandor.
Infrastructura, separată de autonomie
Referindu-se la paralela făcută de Traian Băsescu între infrastructura judeţelor Covasna şi Harghita şi modul de repartizare a şefilor instituţiilor descentralizate, în contextul reiterării de către şeful statului a ideii de autonomie a autorităţilor locale şi nici decum de autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, preşedintele executiv al PCM Covasna, Csinta Samuel, consideră că dezvoltarea infrastructurii ar trebui realizată indiferent de popu laţia care trăieşte într-o anumită zonă şi că discuţiile despre autonomie nu ar trebui implicate în cele despre dezvoltare. „Normalitatea este normalitate şi trebuie luată ca atare. În opinia noastră, însă, aceste declaraţii nu pot face uitată declaraţia de la Budapesta, fiindcă acolo a existat o declaraţie clară şi fără echivoc, în care s-a spus „niciodată şi niciodată” autonomiei. Drumurile din Ţinutul Secuiesc sunt drumurile ţării şi problema aceasta nu are cum să fie amestecată cu problema autonomiei, care este un deziderat al comunităţii maghiare“, a declarat în acest sens Csinta Samuel .
Fără „moşii UDMR” şi epurarea românilor
Referitor la declaraţiile lui Traian Băsescu despre „moşii“ şi „epurare“, reprezentanţii comunităţii maghiare consideră că preşedintele nu cunoaşte bine realităţile din Secuime. „Noi nu ne simţim vizaţi de referirea la „moşiile UDMR”, ba chiar am putea să îndemnăm a se privi în alte regiuni ale României şi nu neapărat spre Ţinutul Secuiesc în ceea ce priveşte baronii... În judeţul Covasna, de pildă, mai puţin de 45% sunt etnicii maghiari la conducerea instituţiilor descentralizate şi peste 50% sunt etnici români. În ceea ce priveşte epurarea românilor din primăriile din această zonă, aceasta este o declaraţie generală, nefondată, se vede că domnul preşedinte a fost dezinformat, probabil de sfătuitorii dânsului, pentru că eu nu cunosc astfel de cazuri”, a declarat în acest sens preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
Monica Rizea