Peste 182.000 de covăsneni sunt așteptați duminică la vot
Județul Covasna are cele mai puține secții de votare din țară
Ultimele detalii ale alegerilor prezidențiale 2019 sunt puse la punct la Prefectură și Biroul Electoral Județean. În cele 214 secții de votare înființate pe raza județului Covasna sunt așteptați să își exprime dreptul la vot 182.173 de alegători.
Cele 200.688 de buletine de vot ajunse în județul Covasna vor fi distribuite la secțiile din teritoriu în ziua de sâmbătă, astfel ca în momentul în care duminică, 10 noiembrie, la ora 07:00 se vor deschide urnele, totul să fie pregătit.
Autoritățile județene au dat joi asigurări, chiar în fața ministrului de Interne din Guvernul Orban, Marcel Vela, în cadrul unei videoconferințe organizate la nivel național, că pregătirile sunt în grafic și că în Covasna nu sunt înregistrate probleme deosebite.
Registrul secțiilor de votare din țară – 05.11.2019
„Noi am făcut tot ce a ținut de noi și vom face în continuare ca, sub aspect organizatoric, toată lumea să își poată exercita, în condiții absolut normale dreptul la vot”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, prefectul Sebastian Cucu.
O contravenție înregistrată
În cadrul videoconferinței s-a precizat faptul că la nivelul județului Covasna s-a înregistrat un incident contravențional, care a fost soluționat de IPJ Covasna.
„Pe un panou de afișaj electoral cineva a lipit niște materiale cu niște revendicări. Practic a folosit panoul de afișaj electoral în alt scop”, ne-a spus prefectul Sebastian Cucu. Autorul faptei a fost identificat de polițiști și sancționat contravențional, a mai precizat acesta.
La nivel național, situația se pare că arată bine, având în vedere că au fost județe unde s-au semnalat până la 24 de încălcări ale legislației electorale, unele neconfirmate, dar altele cu acuzații de abuz în serviciu, potrivit situației prezentate joi, la videoconferința moderată de ministrul Marcel Vela.
Spații pentru „relaxare” la predarea voturilor
Una dintre solicitările ministrului de Interne a fost ca președinții secțiilor de votare și personalul care ajunge să predea buletinele de vot să beneficieze duminică noaptea de spații de așteptare corespunzătoare, pentru a evita imagini ca cele din anii trecuți, respectiv cozi interminabile și oameni care așteaptă în frig.
Prefectul județului Covasna ne-a spus că acest lucru a fost evitat și până acum în județul Covasna, mai ales că vorbim de un număr mic de secții de votare.
„Noi ne raportăm la ceea ce avem noi în teren. Suntem județul cu cel mai mic număr de secții de vot și astfel nici persoane nu sunt foarte multe. Ne așteptăm să vină undeva la 400 de persoane să predea buletinele de vot. Acestea nu vor fi aici în același timp, pentru că ritmul de predare este unul continuu. Pentru că Biroul Electoral Județean este la noi în incintă, mereu am asigurat în curtea interioară un loc, iar pentru acest scrutin electoral am luat ca măsură suplimentară decizia ca inclusiv în sala mare să punem la dispoziția persoanelor care vin și așteaptă un spațiu unde să stea confortabil. Vom amenaja, vom pune scaune și vor putea aștepta. De foarte multe ori se spune că stau în față forțele de ordine. Mulți dintre ei mai și aleg să stea acolo pentru că sunt fumători”, ne-a explicat prefectul.
Atenție deosebită la urna mobilă
O cerință specifică a ministrului de Interne a fost ca autoritățile județene să trimită note de informare conducerii spitalelor și penitenciarelor legată de urnele mobile, astfel încât toți cei interesați să își exprime dreptul la vot, dar, din motive obiective și clare nu se pot deplasa la secția de votare să știe că cererile pentru a beneficia de urna mobilă se fac sâmbătă, 9 noiembrie, până cel târziu la ora 18:00.
După încheierea videoconferinței, prefectul a făcut apel la reprezentanții abilitați prezenți în sala de ședințe a Prefecturii să țină seama de acest aspect. Răspunsul a venit prompt și a fost acela că deja, din timpul ședinței, notele de informare au fost transmise.
„Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială (mobilă) de la secţia de votare cea mai apropiată de locul în care se află în ziua alegerilor printr-o cerere scrisă însoțită de documente justificative. În ziua alegerilor, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare votării. Fiecare secție de votare are o singură urnă specială, care trebuie să fie la ora 21:00 înapoi la secția de votare. Urna specială se poate folosi doar pentru secțiile din țară.
Aceleași reguli se aplică și persoanelor reținute sau internate în instituții medicale. Urna poate fi solicitată și de persoanele care în ziua votării se află în țară și care din cauza specificului activității pe care o desfășoară nu se pot prezenta la secția de votare”, notează site-ul votcorect.ro.
Unde se poate vota
Potrivit art. 44 din Legea nr. 370/2004, alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare, după cum notează Ministerul Afacerilor Interne:
în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;
în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;
în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate.
De asemenea, cetățenii români au posibilitatea de a vota prin corespondență, dacă s-au înregistrat online în acest sens.
Urnă translucidă/mată, nu transparentă
Tot ca o regulă importantă de ținut cont la scrutin, subliniată de ministrul Afacerilor Interne și reprezentanții Autorității Electorale Permanente, a fost aceea că, potrivit legii, urnele trebuie să fie translucide (mate), nu transparente. În caz contrar, se încalcă legea electorală și astfel de observații ar trebui semnalate către autoritățile abilitate.
Depolitizarea procesului de organizare a alegerilor
În plină videoconferință, Vela a făcut un apel către autoritățile locale din toate județele, în special polițiști și prefecți, să trateze aceste alegeri cu maximum de responsabilitate și să se dezică de latura politică în acest context.
„Vă dezleg de orice obligaţie. Respectăm împreună legea şi aşa va fi. Orice ameninţare, influenţă, orice apropo, aluzie care vă pun în pericol intervenţia, integritatea, devotamentul, o să vă rog să le anunţaţi direct şefului de armă care are de la mine rugămintea de a mă anunţa pe mine în următorul minut, indiferent de oră, pentru că nu voi tolera ca undeva, într-o localitate, într-un judeţ, (…) greşeala unui coleg implicat în procesul electoral să arunce o pată inclusiv pe dumneavoastră, începând cu prefectul până la oricare inspector şef”, a afirmat Vela.
Și recomandarea prefectului către covăsneni este „să respecte legea și să își exercite dreptul de vot conform acesteia”.
Candidații la prezidențiale
În cursa pentru ocuparea cele mai înalte funcții din stat au rămas, în final, 14 candidați care se vor înfrunta în primul tur: Viorel Cataramă (Dreapta Liberală), Vasilica-Viorica Dăncilă (Partidul Social Democrat), Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară), Klaus-Werner Iohannis (Partidul Național Liberal), Ilie-Dan Barna (Alianța USR Plus), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Mircea Diaconu (Alianța Electorală Un Om), Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), Cătălin – Sorin Ivan (Partidul Alternativa Pentru Demnitate Națională), Bogdan-Dragoș-Aureliu Marian-Stanoevici (Candidat Independent), John-Ion Banu (Partidul Națiunea Română), Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănașu ( Candidat Independent) și Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc).
Turul II al pentru alegerea Președintelui României este programat pentru data de 23 noiembrie.