Pași importanți pentru reducerea risipei alimentare
Legea privind reducerea risipei alimentare a fost adoptată de Senat
Un proiect de lege privind reducerea risipei alimentare, inițiat de Miklós Zoltán, deputat UDMR de Covasna, împreună cu alți trei parlamentari, a fost adoptat luni, 10 octombrie a.c., de către Senat. Printre altele, operatorii economici vor fi nevoiți să doneze produsele care se apropie de data de expirare.
Conform proiectului de lege, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platformă naţională online unde operatorii economici vor raporta date despre risipa alimentară. Totodată, Ministerul va publica date anuale în ceea ce privește progresele făcute pentru diminuarea risipei alimentare şi va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a acesteia.
Operatorii economici vor avea obligaţia de a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare. Se vor stabili condiţii mai puţin birocratice pentru organizaţiile care preiau alimentele neperisabile de la magazine şi lanţuri alimentare, potrivit Agerpres, care citează un comunicat al partidului USR.
Potrivit deputatului Miklós Zoltán, „în România se produc anual 130 de kilograme de deșeuri alimentare pe cap de locuitor, în timp ce 150.000 de copii suferă de foame în fiecare zi și peste 4,5 milioane de cetățeni trăiesc în sărăcie, motiv pentru care este nevoie de o lege pentru reducerea risipei alimentare”.
„Senatul a adoptat proiectul nostru de lege pentru reducerea risipei alimentare! Împreună cu colegii mei Diana Buzoianu USR, Florin-Alexandru Alexe PNL și Bogdan Ivan Gruia PSD, am elaborat un pachet de măsuri pentru reducerea risipei alimentare, permițând ca surplusul de alimente să fie distribuit înainte de a deveni deșeu. Măsura va fi benefică și pentru gospodării, permițându-le să cumpere la un preț mai mic alimentele care se apropie de data expirării, dar și să ia la pachet alimentele neconsumate în timpul mesei la restaurant, ambalate corespunzător, fără costuri suplimentare. Sunt convins că această inițiativă va fi susținută și de colegi din Camera Deputaților”, a scris Miklós Zoltán pe pagina sa de Facebook.
O comparație sugestivă a cantității de alimente aruncate anual în lume o face Diana Buzoianu, parte din echipa care a inițiat proiectul de lege, pe pagina sa de Facebook, care spune că „aruncăm în fiecare an peste 2,55 de milioane de tone de alimente, echivalentul a 250 de turnuri Eiffel, în greutate. Asta în timp ce în România, în momentul de față, peste o treime din români se confruntă cu risc de sărăcie și excluziune socială. Pe scurt, aruncăm prin lanțuri de magazine, restaurante, cantine, administrație, tone de mâncare, în timp ce în fiecare seară mii de copii se culcă flămânzi. (...) În Senat, a trecut cu majoritate absolută un proiect pe care l-am inițiat, de luptă împotriva risipei alimentare. Este un proiect lucrat transpartinic, la care s-au alăturat peste 160 de senatori și deputați care l-au semnat pentru susținere. Ce prevede în mod concret proiectul: în primul rând, vom avea o platformă online în care vor fi raportate anual date cu privire la alimentele care au fost salvate sau date cu privire la alimentele care nu au putut să fie salvate; în al doilea rând vom scădea, în sfârșit, birocrația pentru organizațiile care vor să vină să ia alimente neperisabile de la lanțuri de magazine și să le ducă apoi la oamenii care chiar au nevoie. Vom avea, de la Ministerul Agriculturii, în sfârșit, o strategie de prevenire și reducere a risipei alimentare. Și nu în ultimul rând, pentru prima dată vom prevedea obligații exprese, inclusiv pentru administrația publică locală și centrală, de luptă împotriva risipei alimentare”, a relatat prin intermediul unui video postat pe Facebook Diana Buzoianu.
Au lucrat împreună la acest proiect de lege membri a patru partide diferite, dovadă că „o cauză bună unește oamenii constructivi”, indiferent de culoarea politică.
„Inițiativa legislativă privind prevenirea și reducerea risipei alimentare a fost adoptată (...) de Senat. Am inițiat proiectul împreună cu Diana Buzoianu, Bogdan Ivan Gruia și Miklós Zoltán, fiind convinși că putem diminua irosirea resurselor și putem lupta cu sărăcia. O cauză bună unește oamenii constructivi. Am convingerea că proiectul o să se bucure de sprijinul colegilor din Camera Deputaților. E timpul să spunem stop risipei alimentare!”, a transmis pe Facebook deputatul PNL Florin-Alexandru Alexe.
Ce urmează?
„Deocamdată vor începe dezbaterile în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților. Sperăm finalizarea acestor dezbateri până la sfârșitul anului, astfel încât cel târziu la începutul anului viitor să-l putem adopta. Va intra în vigoare după promulgare și publicare în Monitorul Oficial”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, deputatul Miklós Zoltán.
Sursa foto: Facebook / Miklós Zoltán / Florin-Alexandru Alexe