POLITICA 6 mai 2022

Olimpiu Floroian, PNL Covasna: „Cine e mai român decât cine?”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1810 vizualizări

Președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a reacționat printr-o postare pe pagina sa de Facebook la scandalul ivit în jurul premiului Pro Urbe de anul acesta, acordat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe în condiții atipice, după o răzgândire de ultim moment.

Acesta a precizat că, deși nu este de acord cu felul în care a reacționat Consiliul Local, schimbând în ultima clipă, în ședința organizată cu patru zile înainte de ceremonie, din 28 aprilie, proiectul de hotărâre care stabilea cine este persoana nominalizată de comunitatea românească pentru a primi premiul, cu toate că documentul care urma să fie aprobat era întocmit cu numele prof. ing. Maria Peligrad, nu înțelege nici de ce unii reprezentanți ai asociațiilor românești consideră că prof. Mariana Drăgan nu merita în aceeași măsură să primească titlul. 

Nu obișnuiesc să fac postări pe rețelele de socializare, nu mi-am propus niciodată să-mi expun astfel părerile, nici ca persoană fizică, nici ca politician.

Nu pot să mă abțin însă, când văd că nu mai contenesc în ultimele zile declarațiile unor persoane ,,români adevărați”, din județul Covasna, care oferă premii pro....pro....de toate felurile, ca reparație morală d-nei Peligrad, căreia i „s-a furat” un premiu, acela de PRO URBE acordat de consiliul local Sfântu Gheorghe și mai ales pentru că nimeni nu a ținut cont de VOINȚA COMUNITĂȚII ROMÂNEȘTI.

Deci trebuie să-i pun întrebarea firească doamnei Maria Graur: La care comunitate românească vă referiți? La comunitatea din spatele multor asociații cu nume pompoase la care aveți funcții de toate felurile?

Vă provoc să mergeți (sau să mergem împreună) în adevăratele comunități românești ale județului, în care vă asigur că nimeni nu a auzit de asociațiile dvs. și de premiile pe care nu mai încetați a le invoca.

De ce credeți dvs. că d-na profesor Maria Drăgan, care a primit acest premiu, nu este o persoana care să merite aceleași laude? Cine vă dă dreptul să apreciați că persoana propusă de dvs. este mai demnă de respect decât un alt cadru didactic și cum vă simțiți făcând astfel de diferențe? Sau este doar un orgoliu rănit că nu v-a ieșit și de data asta.

Nu sunt de acord cu ce s-a întâmplat în consiliu local, nu o cunosc personal pe d-na Drăgan, dar pot spune însă că am contribuit prin vot la finanțarea de către Consiliul Județean a tuturor proiectelor depuse aici de d-na Peligrad, am fost persoana care i-am susținut cauza, nu regret și cred că am făcut ceea ce este corect pentru comunitate. Nu comunitatea invocată de cei care prin declarațiile lor nu fac decât să ne revolte. Deci, CINE E MAI ROMÂN DECÂT CINE?”, a scris Olimpiu Floroian, președintele PNL Covasna și consilier județean, miercuri pe pagina lui de Facebook (sic). 

Laureații de anul acesta ai premiului Pro Urbe au fost, așa cum s-a stabilit în ședința de joi, 28 aprilie, a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, profesoara de limba română Mariana Drăgan și medicul ortoped Sándor József. Ceremonia pentru decernarea titlurilor a avut loc duminică, 1 mai, la Biblioteca Județeană „Bod Péter”. 

Din păcate, nici anul acesta Pro Urbe nu a trecut fără să pună încă o umbră între părți ale comunităților române și maghiare. Asta pentru că inițial proiectul de hotărâre al Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe, care stabilește oficial cine primește acest titlu, cuprindea numele președintelui Fundației Mihai Viteazul, prof. ing. Maria Peligrad, însă propunerea a fost respinsă în ultima clipă. 

Decizia de a modifica hotărârea de CL a fost explicată de primarul Antal Árpád cu argumente care au legătură cu noul conflict din jurul steagului municipiului Sfântu Gheorghe. Mai exact, este vorba despre procesul deschis de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu care Maria Peligrad colaborează, în urma căruia Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea guvernului care prevedea aprobarea drapelului localității.

Mai mulți membri ai comunității românești au reacționat în legătură cu această modificare de ultim moment, declarându-și nemulțumirea vizavi de atitudinea autorităților din Sfântu Gheorghe. 

În plus, Forumul Civic a transmis joi un comunicat de presă, în care descrie gestul autorităților de a schimba numele laureatului Pro Urbe în ultima clipă ca „profundă jignire față de comunitatea românească din Sfântu Gheorghe” și susține că motivul invocat pentru acesta este sfidător. 

Astfel de acțiuni denotă o discriminare profundă și o mentalitate marcată de xenofobie și dispreț față de români. Cum poate fi justificată o asemenea atitudine și din ce motiv liderii municipiului caută să adâncească prăpastia dintre comunități în loc să creeze mijloace de interferență și comuniune? Doamna profesor (n. red. Maria Peligrad) a activat aproape 40 de ani în învăţământul liceal, postliceal şi profesional din Sfântu Gheorghe, îndeplinind şi funcţia de director adjunct al Liceului Industrial Nr. 2. În calitate de preşedinte al Fundaţiei „Mihai Viteazul”, din anul 2006, şi membru de frunte al societăţii civile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, a continuat organizarea proiectelor tradiţionale, precum Festivalul de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la români”, Festivalul „Tinere Talente”, manifestarea „Mihai Viteazul şi Visul Unirii”, şi a iniţiat numeroase proiecte de prestigiu.

Condamnăm cu vehemență acest gest profund șovin și discriminatoriu, atragem din nou atenția că liderii vremelnici ai unor administrații locale reprezintă întreaga populație, indiferent de etnie, rasă, apartenență politică ori religioasă”, se mai arată, printre altele, în comunicatul de presă transmis și redacției Observatorul de Covasna. 

Nu este prima dată când premiul Pro Urbe este subiect de discuții aprinse în spațiul public, mai ales că reprezentanții unor organizații românești s-au declarat discriminați pentru că, de când se acordă doar un singur titlu anual (2022 fiind o excepție), personalitățile reprezentative ale acestei comunități nu au mai fost premiate. 

Până acum, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat 95 de titluri onorifice „Pro Urbe”. Acestea au ajuns la personalități diverse ale vieții culturale și sociale. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.