POLITICA 20 noiembrie 2009

Mircea Geoană: Traian Băsescu a încercat să îi sperie pe pensionari cu neplata pensiilor

de Covasna Media | 664 vizualizări

România a înregistrat al cincilea trimestru consecutiv de scădere economică, în timp ce zece state europene au reuşit să îşi redreseze economiile. De ce nu reuşeşte România să ţină pasul cu restul statelor din Uniune?

România este în spatele altor state, chiar din Europa de Est, pentru că la noi criza economică a fost dublată iresponsabil de o criză politică. Este ultimul lucru de care aveam nevoie şi, cu toate acestea, Traian Băsescu nu s-a putut abţine. Din clipa în care a dat PSD afară din Guvern ştia ce se va întâmpla cu România, pentru că a beneficiat de analize şi de studii. Dar a continuat şi de mai mult de o lună de zile ţine România în criză.

Concret, cum vor fi afectaţi românii de această criză politică?

În fiecare zi de la declanşarea crizei police, câte 1000 de români şi-au pierdut locurile de muncă. Astăzi, 5 români din 10 se tem că îşi vor pierde slujbele anul viitor, iar 9 români din 10 consideră că regimul Băsescu – Boc a acţionat greşit în faţa crizei. Delegaţia FMI a plecat din România, în momentul în care a constatat că actualul preşedinte este neserios şi nu vrea să dea ţării un Guvern stabil. Dacă nu vom primii a treia tranşă din împrumutul de la FMI în acest an, statul trebuie să se împrumute de la bănci şi vom pierde numai din dobânzi 42 de milioane de euro.

Pensiile şi salariile sunt în pericol în acest moment, aşa cum declara Traian Băsescu?

Indiferent de situaţia economică, statul trebuie să îşi respecte obligaţiile faţă de pensionari şi de salariaţii din sistemul bugetar. Aici nu există nicio discuţie. Statul trebuie să îşi respecte obligaţiile, iar pensionarii şi salariaţii să îşi primească drepturile. Traian Băsescu a încercat să îi sperie pe pensionari cu neplata pensiilor. Este o josnicie din partea actualui preşedinte. Îi asigur pe pensionari că pe 6 decembrie vom readuce normalitatea în ţară, vom da României un nou preşedinte, iar până de Crăciun vom avea un nou Guvern, mai competent, care va respecta obligaţiile statului faţă de pensionari.

Care sunt soluţiile dumneavoastră pentru pensionari şi pentru cei cu venituri reduse?

Ca preşedinte şi ca om de stânga, priorităţile mele vor fi să scot România din criză şi să îi protejez pe cei cu venituri reduse, în primul rând pe pensionari. Susţin o Lege a pensiilor mai dreaptă şi mai echitabilă, prin care pensiile mari să scadă şi pensiile mici să crească, la fel ca şi cele pentru invaliditate şi pensiile sociale minime. Nu voi accepta modificarea calculării punctului de pensie, în raport cu salariul mediu brut, pentru că orice formă de calcul în raport cu inflaţia este o modalitate mascată de a îngheţa pensiile. În plus, trebuie ca statul să intervină în câteva zone care nu sunt acoperite foarte bine în prezent. Un exemplu este indemnizaţia de însoţitor, unde este necesară o finanţare de la buget, mai ales în cazul însoţitorilor pentru pensionarii de invaliditate de gradul I. Ca preşedinte al României mă voi asigura că statul îşi îndeplineşte obligaţia de a asigura fiecărui pensionar îngrijire medicală adecvată şi accesibilă. Avem nevoie de medicamente ieftine pentru persoanele vulnerabile, de spitale moderne şi, mai ales, de cât mai multe dispensare în mediul rural.

Aţi declarat că susţineţi aplicarea corectă a Legii pensiilor. Ce anume vă nemulţumeşte din legea actuală?

Nu sunt de acord cu creşterea vârstei de pensionare în România şi nici cu egalizarea acesteia pentru bărbaţi şi femei. Conform legii propuse de Emil Boc, femeile vor ieşi la pensie la 60 de ani, iar bărbaţii la 65 de ani. Mai mult, în viitor, vârsta de pensionare pentru toţi salariaţii va fi de 65 de ani. Nu pot fi de acord cu aceste prevederi aberante pentru condiţiile de muncă din România şi pentru serviciile sociale de care beneficiază în acest moment femeile. Nu ne putem compara cu statele dezvoltate la condiţii de muncă şi la servicii şi nu trebuie să o facem la vârsta de pensionare, cel puţin până când nu vom ajunge la acelaşi nivel.

Bugetul de stat are şi aşa suficiente probleme. De unde se vor găsi bani pentru o protecţie socială mai eficientă în cazul pensionarilor?

Fonduri există la buget, dar nu există o disciplină şi o ordine în ceea ce priveşte problemele importante ale acestei ţări. Dacă se vor cheltui mai puţini bani pe concerte, pe pixuri şi perdele sau pe campanii de imagine, se vor găsi fonduri pentru a le aigura pensionarilor un trai mai bun. Esenţial este ca pensionarii să fie înainte de toate respectaţi, pentru că nu sunt asisitaţi social, aşa cum declara actualul preşedinte.

De ce credeţi că Traian Băsescu s-a referit la pensionari ca fiind asistaţi social?

Nu ştiu ce a vrut să spună actualul preşedinte cu acea declaraţie, însă ar trebui să arate mai mult respect şi mai multă recunoştinţă. Pensionarii de astăzi sunt cei care au construit această ţară, care au muncit 30-40 de ani şi au plătit taxe şi impozite statului român. Pensionarii nu primesc pomană de la stat, ci un drept câştigat prin ani de muncă cinstită

Teme articol: alegeri PSD Mircea Geoana
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Holospin Ctin, 20 noiembrie 2009
Parerea mea: Pentru o mai buna functionare a statului de drept in romania, pentru o functionare mai coerenta a institutiilor statului, pentru o deschidere mai larga a romaniei catre uniunea europeana, citeste integral
Holospin Ctin, 20 noiembrie 2009
Mai bine haimana decat tradator, Mai bine huligan decat dictator, Mai bine golan decat activist, Mai bine mort decat comunist! Cand indatorau tara la FMI o faceau pentru voi ? Intrebare pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.