Județul Covasna alege duminică între PNL și PSD
Președinții filialelor covăsnene argumentează, în lipsa unei dezbateri concrete, pentru candidații lor
Pregătirile pentru turul doi al Alegerilor Prezidențiale, de duminică, 24 noiembrie, sunt în grafic în județul Covasna, susține prefectul Sebastian Cucu. În ceea ce privește subiectul alegerilor, și PNL și PSD, filialele covăsnene, se declară optimiste că vor obține rezultate bune, care să îi ajute pe candidații lor în cursa pentru cea mai înaltă funcție din stat.
Ultimele detalii sunt puse la punct în țară, dar și în județ, astfel încât duminică de dimineață să se deschidă urnele pentru turul al doilea al Alegerilor Prezidențiale.
„Suntem în grafic cu pregătirile și sperăm că, la fel ca în primul tur, nu vom avea probleme. Mesajul nostru este același: noi am pregătit totul ca oamenii să își poată exercita, în condiții de legalitate și corectitudine, dreptul la vot ”, ne-a spus prefectul Sebastian Cucu.
PNL Covasna: „A nu merge la vot înseamnă a valida fosta guvernare PSD”
PNL-știi covăsneni spun că au speranțe că prezența la vot în județ va fi cel puțin la fel ca cea din primul tur și că USR-iștii și UDMR-iștii vor refuza ca prin voturile lor să valideze o victorie a PSD-iștilor.
„În ceea ce privește prezența la vot, noi sperăm să fie cel puțin la fel de mare ca în primul tur. Ca rezultat, sigur că ne dorim mult mai bine, de aceea sperăm că și etnicii maghiari vor vota cu Klaus Iohannis. Noi mizăm în primul rând pe electoratul nostru și mizăm și pe electoratul USR, care în proporție de 80% (n.red. sic!) spuneau că o să ne fie aliați. 80 în sensul în care nu vor mai merge toți la vot, probabil. Iar cei care vor merge, în mod normal, vor alege Klaus Iohannis. Totodată, mizăm, așa cum vă spuneam și pe electoratul maghiar. Țara nu mai poate fi condusă de persoane precum Dăncilă. Eu cred că oamenii și-au dat seama deja că guvernarea PSD a fost foarte toxică și așa nu se mai poate continua”, a declarat joi, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian.
Totodată, acesta a subliniat faptul că absența de la vot înseamnă sprijin pentru candidatul PSD, drept urmare neexercitarea dreptului de vot nu ar trebui considerată o soluție.
„Partidul Național Liberal îndeamnă toți cetățenii județului să iasă la vot, români și maghiari deopotrivă, pentru că, a nu merge la vot înseamnă a valida fosta guvernare PSD și a o valida, practic, pe Viorica Dăncilă. Facem un îndemn pentru toți cetățenii să meargă la vot, indiferent de care le sunt, altfel, opțiunile politice”, a mai spus președintele PNL Covasna.
PSD Covasna: „Ne-am propus să luăm locul 1 pe județ”
Cealaltă tabără, a PSD-iștilor, se declară la fel de optimistă și are ca obiectiv clasarea pe locul 1 la numărul de voturi obținute.
„Obiectivul PSD Covasna pentru acest tur este să contribuie din plin la victoria doamnei Viorica Dăncilă pentru scaunul de Președinte. Ne-am propus să luăm locul 1 pe județ și deja credem că am convins și nu neapărat noi, dar credem că s-au convins cine e Klaus Iohannis. Suntem foarte optimiști că Viorica Dăncilă va câștiga cu brio alegerile prezidențiale”, a declarat joi, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, președintele PSD Covasna, Horia Grama.
Întrebat despre ce anume s-a schimbat între primul tur și acest al doilea, având în vedere că în 10 noiembrie, PNL a avut un număr aproape dublu de voturi în județ față de PSD, Horia Grama a spus că este vorba despre felul în care, în campania electorală, s-au prezentat cei doi candidați.
„Oamenii au început să își dea seama cine e Klaus Iohannis. Manipularea pe media, pe toate chestiile astea l-au făcut mai mult decât este și încet, încet lumea a început să conștientizeze care este adevărata valoare a lui Iohannis și faptul că Viorica Dăncilă nu este așa cum au încercat să o catalogheze unii și alții la începutul campaniei. A dovedit acest lucru în conferința de presă maraton pe care a susținut-o, nu cum a făcut contracandidatul ei, cu tot felul de întâlniri surogat”, a răspuns Horia Grama.
Argumentul pe care președintele PSD Covasna îl aduce alegătorilor nehotărâți este să compare nivelul de trai de acum cu cel din urmă cu trei ani, pentru că, susține el, vor vedea că o duc mai bine.
„Argumentele pe care le folosesc eu este să se documenteze cât mai bine și să vadă, să cântărească cât (sic! – n.red.) mai obiectiv, urmărind ceea ce face și spune doamna Dăncilă și urmărind ceea ce face și spune domnul Iohannis. Și ceea ce au făcut și ceea ce spun că vor face. Domnul Iohannis nu vizează decât moartea PSD-iștilor, iar doamna Dăncilă, spre deosebire de el, se declară de la bun început președintele tuturor românilor și este un om de pace și de construcție în țara asta. Adică exact ceea ce avem nevoie. Gândiți-vă în raport cu această temă de campanie a lui Iohannis, în care vrea să omoare, să distrugă, să radă de pe suprafața pământului toți PSD-iștii. Îi rog pe oameni doar atât: să se gândească la câți bani aveau în buzunar acum trei ani și câți au acum. Și să facă un exercițiu de memorie cum trăiau acum trei ani și cum trăiesc acum, în ce măsură își acopereau toate cheltuielile acum trei ani și în ce măsură își acoperă acum cheltuielile, adică să compare nivelul de trai”, ne-a mai spus Horia Grama.
În primul tur, PNL – 17% și PSD – 7%
Județul Covasna a ocupat, în primul tur, un loc în coada clasamentului privind prezența la vot. Doar 67.401 covăsneni s-au prezentat la urne, adică 37% dintre alegătorii înscriși pe liste. În situații similare s-au găsit și județele Vaslui și Satu – Mare, cu 35%, respectiv 38% prezență la vot, în condițiile în care media națională a fost de aproape 48%.
Rezultatele locale au arătat că UDMR rămâne favoritul județului. Kelemen Hunor a fost votat de 40.541 de alegători (61,39%), Klaus Iohannis de 10.999 (16,65%), iar Viorica Dăncilă de 4.564 de persoane (6,91%).
La alegerile prezidențiale trecute, din 2014, prezența pe Covasna în primul tur a fost de 43,12%. În al doilea, 49,85% de alegători s-au prezentat la urne în județ, dar şi atunci Covasna a fost printre ultimele la nivel naţional.
În 2014, pe primul loc în judeţul Covasna s-a situat tot candidatul UDMR, Kelemen Hunor, cu 50,41%, urmat de cel al ACL, Klaus Iohannis, (14,96%) şi de candidatul PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, (13,69%).
Bătălia finală a voturilor s-a dat tot între candidații Klaus Iohannis și Victor Ponta. În primul tur, Victor Ponta avea 40,44% din voturi, iar Klaus Iohannis – 30,37%, iar în al doilea, Iohannis a obținut 54,43% dintre voturi, în timp ce scorul pentru Ponta a fost 45,56%.