POLITICA 2 aprilie 2021

În trei ani, județul Covasna și-a primit al treilea prefect: „Nu am venit cu telecomandă în buzunar de la niciun partid”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3767 vizualizări

Cum s-a văzut din sală ceremonia de învestire a fostului primar din Ozun, Ráduly István, în funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu

După ce județul Covasna a stat aproape o lună fără prefect, perioadă în care România intra într-un nou val al pandemiei și noile restricții au dat startul unor proteste la nivel național, în nici 24 de ore de la numire – miercuri seara s-a anunțat adoptarea hotărârii în ședința de Guvern, iar joi dimineața la 10:00 ceremonia era în desfășurare - noul reprezentant al Executivului în teritoriu a depus jurământul și a preluat mandatul. Ráduly István a spus că deși învestirea lui are loc pe 1 aprilie, nu este deloc o glumă responsabilitatea care îi revine. Tot fără glumă, dar și fără detalii, și președintele UDMR Covasna și CJ Covasna, Tamás Sándor a oferit în acest context o informație care a ridicat sprâncene, în semn de mirare.

VIDEO de la ceremonie, AICI (click pe link) 

Chiar dacă vestea a venit pentru unii de la o oră la alta, la invitația autorităților și a UDMR-ului, sala unde s-a desfășurat ceremonia de învestire a noului prefect a fost plină, comparativ cu evenimentele similare derulate când subprefecții și-au preluat funcțiile. S-a văzut, de această dată, o mai bună organizare. Au spus, așadar, „prezent” reprezentanții mai multor instituții deconcentrate (DSVSA, ITM, AJOFM, Direcția Agricolă etc.), dar și ai Poliției, Jandarmeriei, Armatei, Pompierilor. Au fost în sală și primari (al municipiului Sfântu Gheorghe - Antal Árpád, al orașului Covasna, Gyerő József etc.) și alții.  Ca fapt divers, e de menționat că nu a lipsit nici familia noului prefect, soția și copiii, care i-au fost alături de la începutul până la sfârșitul ceremoniei. Chiar și după ce restul invitaților au terminat de ciocnit șampania și de transmis felicitările de rigoare.

Tot ca diferență față de celelalte ceremonii derulate în ultima lună, de învestire a subprefecților, a fost și partea de discursuri. Acum au fost, se pare, multe de zis și totuși, nu destule.

Mesaj special pentru Covasna și Harghita de la ministrul de Interne

Nu este clar dacă mesajul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, adresat special noilor prefecți ai județelor Covasna și Harghita, ambii de etnie maghiară, a luat prin surprindere autoritățile noastre, dar este cert că nu au rămas fără replică.

Am un mesaj special astăzi pentru prefecții de Harghita și Covasna, județe în care mă bazez că veți gestiona cu mare responsabilitate problemele curente printr-o asumare deplină a rolului constituțional care vă revine. Trebuie să fiți un factor de echilibru pentru că misiunea care vă revine este una majoră, astfel integritatea și profesionalismul din partea dumneavoastră, ar trebui să fie la cele mai înalte cote. La fel aștept de la toți cei 123 de prefecți și subprefecți”, a spus ministrul Bode în cadrul videoconferinței. Nu fără bâlbe, acesta a adăugat că mai sunt de făcut doar trei astfel de numiri și învestiri, la Caraș Severin, la Dâmbovița și la Vâlcea, unde nu sunt toți subprefecții, adică 124 (de data aceasta) din 127. Tot șeful de la interne a spus joi că în ultimele zile a văzut și „mici derapaje” și că nu va ezita să trimită corp de control dacă va considera necesar. Nu a oferit însă alte detalii. În final, le-a amintit ascultărilor săi că pe 2 aprilie se marchează și Ziua Instituției Prefectului.

Tamás Sándor: „Chiar ne simțim zonă specială”

În tot acest timp, noul prefect Ráduly a ascultat cu mare atenție, fără a schița vreun gest, dar, de alături, Tamás Sándor, după ce a auzit mesajul, a început să noteze de zor. Ulterior, a și împărtășit ideile cu audiența, de unde s-au zărit, pe sub măști, zâmbete.

În primul rând, vreau să îi mulțumesc domnului ministru pentru mesajul special. Chiar ne simțim zonă specială și chiar noi știm mai bine că trăim într-o zonă specială, dar din când în când simțim și interesul și atenția acordată în mod special celor din București”, a spus președintele UDMR Covasna și al Consiliului Județean.

Ca să fie clar, nici până acum, nici de acum încolo, în fața mea nu o să fie diferențiați sau separați oamenii după cultură, religie sau etnie”

Pe de altă parte, noul prefect Ráduly István a spus că mesajul ministrului a fost unul foarte clar și binevenit, „dar nu numai pentru prefecții celor două județe, ci pentru toți cei care locuim în aceste județe, mai ales cei care sunt cu atribuții de conducere, de la servicii publice deconcentrate, de la alte instituții ale statului la nivel local. Pentru că noi care lucrăm și dorim să lucrăm pentru binele locuitorilor, pentru că și în jurământ clar s-a auzit că „pentru binele locuitorilor județului Covasna”, atunci toate aceste vorbe să nu rămână numai la nivelul sloganului. Așa cum am demonstrat că se poate la o comună din județ, deci la comuna Ozun, aș vrea să demonstrez și în județ. Ca să fie clar, nici până acum, nici de acum încolo, în fața mea nu o să fie diferențiați sau separați oamenii după cultură, religie sau etnie. Suntem toți oameni, oameni care locuim aici, oameni care plătim impozite și oameni care dorim să trăim mai bine. Pe această linie vreau să conduc județul. Nu am venit cu telecomandă în buzunar de la niciun partid. Și sper că o să reușesc, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, prefectul.

Programul de Guvernare a fost adus de mai multe ori în discuție de noul reprezentant al Executivului în județul Covasna. Despre acesta, el a spus că este un document bine întocmit și că va încerca să îl pună în aplicare, astfel încât să nu devină doar niște foi de campanie electorală. A pus accent mai ales pe partea de fonduri nerambursabile și a adus ca exemplu comuna Ozun, care a câștigat peste 30 de astfel de proiecte, mulțumind pe această cale șefilor deconcentratelor care au colaborat bine și au dat avizele necesare la timp.

Am considerat că este un program foarte bine pus la punct. Și mă simt mândru că pot să particip activ la implementarea acelui program”,  a mai spus prefectul.

Un ales de popor versus un numit al Bucureștiului

Sigur că înainte de felicitările de rigoare și urările de bine cu ocazia sărbătorilor pascale catolice, dar după depunerea jurământului prefectului, au mai fost și alte subiecte abordate. De exemplu, în luarea sa de cuvânt, Tamás Sándor a spus că vrea să vorbească despre viitor, dar a lăsat să se întrevadă și ceva din trecutul nu tocmai îndepărtat.

„Nu aș vrea să vorbesc despre trecut, nu aș vrea să vorbesc despre relația dintre Prefectură și autoritățile administrației publice locale, nu aș vrea să vorbesc despre cine și cât timp a încercat să împiedice numirea domnului prefect Ráduly István”, a spus președintele UDMR Covasna, fără a oferi și alte detalii, dar suficiente informații doar cât să îi facă pe cei din sală să arunce priviri, unele nedumerite, altele cu subînțeles, unii spre alții și apoi din nou spre vorbitor.

Mai departe, acesta s-a concentrat pe evidențierea calităților noului prefect, propunerea UDMR Covasna și a punctat faptul că există o diferență între cei aleși de popor și cei numiți de la București.

Sunt și eu plin de speranțe, știu că sunt și colegi de-ai mei plini de speranță, că dumneavoastră o să umpleți viitorul cu rezultate. (...) Domnul Ráduly István, suntem siguri că dânsul știe ce înseamnă să fii în slujba cetățeanului. Este, a fost primar din 2004, chiar un primar de succes, știe ce înseamnă să te lansezi într-o campanie electorală și să câștigi detașat. Știe ce înseamnă să fii ales. Aici am vrut să ajung și aș vrea să vă rog și să accentuez, domnule prefect, să aveți grijă ca și cei care sunt numiți să fie în slujba cetățeanului. Că este o diferență enormă între cei care sunt aleși și sunt în slujba cetățeanului și cei care sunt numiți și trebuie să fie și dânșii în slujba cetățeanului”, a spus Tamás Sándor, vorbind în continuare despre o necesitate a dinamizării activității instituțiilor deconcentrate și a prefecturii și formarea unei relații fără bariere cu autoritățile locale, pentru dezvoltarea județului.

Ulterior, în spațiul public au apărut informațiile că instituția condusă de fostul prefect, Iulian Todor, ar fi atacat în instanță hotărârea autorităților din Sfântu Gheorghe, de a construi în locul fostului hotel Bodoc un centru cultural. Vom reveni pe marginea acestui subiect, pentru că trebuie aduse în discuție argumentele ambelor tabere și nici nu are legătură cu tema articolului de față.

De remarcat a fost și faptul că dacă în alte condiții, vorbitorii ar fi avut discursuri în ambele limbi, română și maghiară, acum mesajele transmise au fost în mare parte în limba română. Probabil din nevoia de a scurta timpul, având în vedere că în sala ceremoniei erau adunate destul de multe persoane la un loc.

Ce se va schimba odată cu noua conducere a prefecturii

Revenind la perspectivele pe care le va aduce acest nou trio al prefecturii județului Covasna, mesajul prefectului a fost axat pe profesionalizarea instituțiilor și îmbunătățirea comunicării cu cetățenii.

Nu vreau altceva decât ca lucrurile să funcționeze, să intrăm în normalitate și fiecare persoană, că vorbim de o femeie de serviciu sau un director, un primar sau un conducător de la serviciile publice deconcentrate să facă treaba. Dar această treabă să fie la un nivel înalt, cu profesionalism. Pentru că dacă conducătorul serviciului public, dacă primarul într-o administrație publică face treabă, în același timp dă un exemplu pentru tot colectivul de lucru de la administrația publică sau de la serviciul public deconcentrat. Asta doresc, nu altceva. Legat de activitatea Instituției Prefectului, vreau să vă asigur că împreună cu cei doi prefecți (n.red. subprefecți), împreună cu colectivul de lucru de aici și bineînțeles și subsemnatul, vom face tot posibilul să îi ajutăm pe cetățenii județului nostru. Pentru asta o să primim salarii. Ăsta este rolul nostru și asta așteaptă și cei de la Guvernul României”, a spus Ráduly István, în discursul său de după preluarea mandatului.

Problematica amenzilor pe steaguri

L-am întrebat, după învestire, pe noul prefect și ce va face în situații ca cea cu amenzi date pentru steaguri, cum se întâmplă de câțiva ani încoace în preajma zilei de 15 martie, Zi a Maghiarilor de Pretutindeni – sancțiune dată în baza unei legi existente. Dacă în primă fază ne-a recomandat să consultăm Codul Administrativ, în final ne-a spus că rolul său va fi de a media relațiile cu cetățenii.

Printre alte atribuții foarte importante ale unui prefect, acolo se precizează foarte clar menținerea păcii sociale în cadrul județului. Maghiarii și românii au trăit aici, împreună, eu tot timpul am susținut că nici nu au existat și nu o să existe probleme între cele două etnii la nivelul oamenilor simplii. Și eu am vecini români, cu care mă înțeleg enorm de mult (n.red. sic!), suntem într-o relație foarte bună. Am și colegi de etnie română. Cu care mă înțeleg foarte bine. Scuzați-mă că vă spun, problema este, uneori, că sunt și excepții, la nivelul mass-mediei și politicienilor”, ne-a spus prefectul.

Concluzia o extrage fiecare cum poate sau va fi evidentă odată cu trecerea timpului.

Poate că mai este util de spus și că noul prefect, Ráduly István, are 52 de ani și timp de 17 a fost primar al comunei Ozun. Totodată, acesta este licențiat în Drept și doctor în Geografie, fiind specializat în domeniul turismului și al dezvoltării rurale, dar şi lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai. Acum 10 ani a devenit înalt funcționar public. Nominalizarea sa de către Consiliul Permanent al Organizației Județene UDMR Covasna a fost anunțată oficial în 10 februarie a.c..

Amintim și că, din conducerea Prefecturii Covasna mai fac parte și subprefecții Dulányi Balogh Szilárd (USR Plus), învestit în 4 martie, și Cosmin Boricean (PNL), învestit în 11 martie, care de asemenea au fost prezenți la ședința de învestire de joi, a prefectului.

Totodată, precizăm și că Ráduly István este al treilea prefect pe care județul Covasna îl are în ultimii trei ani: în decembrie 2019, Sebastian Cucu, învestit în decembrie 2014, a fost înlocuit de Iulian Constantin Todor, care a fost la rândul lui eliberat din funcție în martie 2021 și înlocuit de actualul prefect.

Echipa actuală va fi completată, nu se știe încă exact când, de o altă persoană, care va ocupa, cel mai probabil prin concurs, funcția non-politică de secretar general al Prefecturii.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.