POLITICA 3 noiembrie 2017

Impozitele locale la Sfântu Gheorghe, menţinute la nivelul anului trecut

de Agerpres | 910 vizualizări

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe nu preconizează majorarea taxelor şi impozitelor pe anul 2018, deşi acestea sunt la nivelul minim prevăzut de lege, a declarat, joi, primarul municipiului, Antal Árpád.

Edilul a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în Sfântu Gheorghe există „percepţia” că impozitele sunt prea mari, însă acestea nu pot fi coborâte sub nivelul actual.

„Nivelul impozitelor este stabilit de Guvern, în sensul în care este stabilit un cuantum minim şi unul maxim, între care autorităţile locale au dreptul de a hotărî la nivelul localităţii cât poate fi. În Sfântu Gheorghe, impozitul pe clădirile persoanelor fizice, de ani de zile, este la nivelul minim stabilit de lege şi nu poate să fie mai mic. Deci, noi am ţinut impozitul la nivel minim, iar ca valoare în lei, aceasta înseamnă circa 2,7 milioane de lei pe an – este suma plătită de cetăţenii municipiului Sfântu Gheorghe pe clădirile rezidenţiale. Dacă am merge pe varianta maximă prevăzută de lege, ar fi peste 10 milioane de lei. Deci, practic, diferenţa de impozit care se plăteşte în Sfântu Gheorghe şi valoarea maximă care ar putea fi aprobată de Consiliul local este de peste 7 milioane de lei. Vreau să insist pe tema asta, pentru ca oamenii să ştie că impozitul pe clădiri este la minimumul prevăzut de lege. Noi nu avem intenţia de a modifica cuantumul taxelor şi impozitelor de anul viitor deci, practic, vor rămâne la nivelul acestui am, cel puţin asta va fi propunerea noastră, iar Consiliul Local va decide”, a declarat primarul Antal Árpád.

Impozitele locale nu au mai fost majorate în municipiul Sfântu Gheorghe din 2013, însă din acest an, cetăţenii plătesc impozite diferenţiate în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care locuiesc.

Practic, Consiliul Local a delimitat patru „zone fiscale”, numerotate de la A la D, în funcţie de calitatea infrastructurii şi utilităţi, iar fiecare stradă a fost inclusă în una dintre aceste zone, pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanţa faţă de centru şi faţă de zona industrială, reţele edilitare, canalizare menajeră şi pluvială, iluminat public, starea străzilor şi trotuarelor, siguranţă publică etc.

Autorităţile locale au explicat că municipiul Sfântu Gheorghe a beneficiat în ultimii 5-6 ani de investiţii masive în infrastructură, prin urmare nu mai există diferenţe semnificative între zonele din oraş în ce priveşte starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă şi canalizare, în schimb există anumite diferenţe de la o stradă la alta în ce priveşte calitatea infrastructurii.

 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.