POLITICA 13 iunie 2012

Fraudă electorală la Întorsura Buzăului?

de Monica Vrânceanu | 715 vizualizări

Independentul Radu Bărbuș a contestat rezultatul pentru Primăria Întorsura Buzăului.

Candidatul independent la Primăria Întorsura Buzăului, Radu Bărbuș, a contestat rezultatele alegerilor de duminică, urmare a unor nereguli ce i-au fost semnalate după închiderea urnelor.

Radu Bărbuș a depus marți o contestație la Biroul Electoral Județean (BEJ) Covasna, arătând în documentul respectiv că s-au sesizat mai multe nereguli la scrutinul de duminică. În documentul depus la BEJ, Bărbuș a solicitat reverificarea și renumărarea celor 4.069 de voturi valabil exprimate la alegerile de duminică, dar și analizarea voturilor anulate – 162 la număr.

“Am înaintat către BEJ respectiva solicitare din mai multe motive – la Secția de votare nr.2 (la Casa de Cultură), deși s-a solicitat de către un candidat prezent în secție, voturile nu s-au renumărat; s-au numărat, fracțional, de către mai multe persoane și s-au pus apoi în același teanc. La aceeași secție de votare au existat numeroase tentative de așezare a buletinelor de vot ale unui candidat în setul de buletine ale altui candidat. La secția de votare nr.3, primarul în funcție Leca Băncilă a solicitat membrilor din secție să nu respecte ordinea numărătorii conform metodologiei, respectiv să înceapă cu numărarea voturilor pentru primar și nu cu anularea buletinelor de vot neutilizate. Întrucât membrii Comisiei nu au fost de acord cu această solicitare, a fost respectată metodologia, dar este posibil ca la alte secții să fi fost situații similare, ceea ce ar fi putut duce la vicierea rezultatelor (...)”, a arătat Radu Bărbuș în contestația depusă la BEJ.

În aceeași contestație, Bărbuș a mai susținut că procentul de buletine de vot anulate – 3,8% este unul ridicat, drept pentru care nu exclude posibilitatea anulării unor buletine de vot valide; tocmai acest număr ridicat de buletine anulate îi pare suspect lui Bărbuș, care a pierdut în fața candidatului PSD cu doar 108  voturi.  Pe de altă parte, Bărbuș mai crede că a fost oricum dezavantajat, deoarece ca și candidat independent nu a avut șansa de a avea reprezentanți în secțiile de votare.

Contestaţie tardivă

BEJ Covasna s-a întrunit ieri pentru a analiza contestația lui Bărbuș și în cele din urmă a respins contestaţia referitoare la votul pentru Întorsura Buzăului.

Președintele BEJ, Nicolae Orășteanu, ne-a declarat că Radu Bărbuș a depus tardiv respectiva contestație, prin urmare nu s-a mai putut face nimic.

”Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, astfel de contestații trebuie depuse până la încheierea procesului verbal de centralizare a rezultatelor – în acest caz pentru funcția de primar. BEJ a încheiat procesul luni la ora 13, iar contestaţia a fost depusă marţi, aproape de amiază, deci a fost tardiv”, a explicat Orăşteanu, arătând că practic nu se mai poate face nimic iar BEJ a respins solicitarea de renumărare a voturilor.

Potrivit acestuia, Radu Bărbuş a motivat, în documentul depus la BEJ, că nu a reuşit să conteste mai repede pentru că de la Întorsura Buzăului a fost îndrumat către Sfântu- Gheorghe, unde se află BEJ, cu toate că de fapt contestaţia trebuia depusă la Biroul electoral de circumscripţie, adică la Întorsura Buzăului.

Primăria Întorsura Buzăului a fost câștigată de candidatul PSD, Leca Băncilă, cu 1.763 de voturi, în vreme ce Bărbuș a obținut 1.655 de voturi.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, 13 iunie 2012
Si inca ceva.....mai trebuiau si alte caserole de mici date in tiganie ca sa iesi primar....si ai uitat si de bere....calcule gresite, de criza....
, 13 iunie 2012
E...ai avut membri in fiecare comisie ca doar PDL - ACC ti-au facut campania......nu toti au fost prosti sa creada in "independenta" ta. Si spui ca de la Intorsura ai fost indrumat gresit? Dar tu ce citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.