POLITICA 9 iunie 2013

Elena Udrea: „Guvernarea PDL a adus cei mai mulți bani în județul Covasna” [FOTO]

de Monica Vrânceanu | 660 vizualizări

Udrea PDL Sfantu Gheorghe iunie 2013 - 35

100 de milioane de euro s-au investit în proiecte de infrastructură și dezvoltare

Deputatul PDL și fost ministru al ministru al Deezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, a venit vineri la Sfântu Gheorghe, unde a participat la o dezbatere pe tema regionalizării. La dezbatere au mai luat parte și alți lideri ai PDL, printre care vicepreședintele George Scripcaru, prim-vicepreședintele PDL Brașov și directorul Agenției Metropolitane Brașov, Dragoș David, și președintele PDL Covasna, Codruț Opaiț.

Dezbaterea a început cu intonarea imnului PDL, iar deputatul Elena Udrea a ținut să-i salute călduros pe cei din județul Covasna, o regiune de care a mărturisit că se simte foarte apropiată, mai ales că e una cu care a colaborat foarte bine pe parcursul mandatelor sale de ministru al Dezvoltării și Turismului. În context, deputatul PDL a vorbit despre numeroasele investiții derulate aici, menționând că liderii locali din județul Covasna au fost întotdeauna primii care s-au prezentat la București pentru atragerea de fonduri, având mereu proiecte bine puse la punct.

Udrea PDL Sfantu Gheorghe iunie 2013 - 27

Investiții de milioane de euro

Potrivit Elenei Udrea, în guvernarea PDL au venit cei mai mulți bani pentru dezvoltare în județul Covasna, reușindu-se să se facă în câțiva ani cât nu s-a făcut în ultimii 20 de ani.

Elena Udrea a arătat că diferența dintre PDL și actuala guvernare USL se simte clar în teritoriu, inclusiv în județul nostru, unde de un an, de când USL este la putere, nu a mai venit niciun ban pentru investiții.

„În guvernarea noastră, ne-am preocupat ca acest județ, atât de vitregit înainte, să beneficieze de sprijin pentru dezvoltare. Iar asta s-a văzut, căci vorbim despre investiții de 100 de milioane de euro, în vreme ce acum nici ce se începuse înainte nu s-a finalizat. Cei din USL nu au dat niciun ban pentru investiții, fiind interesați să obțină bunăvoința celor care depind de stat. Au suspendat finanțarea unor proiecte începute în guvernarea PDL, totul a rămas în aer. USL e de o lipsă de interes și o incompetență care denotă lipsa de respect pentru oameni”, a spus Elena Udrea, apreciind totodată că PDL a lucrat alături de UDMR pentru dezvoltarea din Covasna și Harghita.

Aceasta consideră că proiectele de infrastructură demarate de PDL ar fi trebuit duse la final și a menționat că mai bine de 60 de milioane de euro din cele 100 investite în dezvoltarea județului Covasna au venit din fonduri europene – semn că se poate. În asemenea condiții, Udrea și-a manifestat îngrijorarea vizavi de faptul că USL, care nu are nicio strategie coerentă, nu va reuși să obțină un acord cu FMI, ceea ce ne va fi fatal.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului a ținut să amintească printre proiectele pe care le-a sprijint în județul nostru reabilitarea și modernizarea mai multor drumuri din județ, printre care DJ 121 Covasna – Zăbala – Catalina – Târgu Secuiesc, modernizarea infrastructurii urbane din Sfântu Gheorghe, reabilitarea agrementului de la Șugaș Băi (cu realizarea pârtiei de schi și a Salvamontului), reabilitarea a două centre sociale din Sfântu Gheorghe şi a Pieţei Mihai Viteazul, reabilitarea și modernizarea unor școli și licee, a Bazei de Tratament de la Hătuica, a clădirii Spitalului Județean de Urgență și a clădirii Muzeului Cinegetic din Sfântu Gheorghe, realizarea a 62 de locuințe pentru tineri, a șase lucrări de apă și canalizare în mediul rural, reabilitarea a 35 de blocuri de locuințe din Sfântu Gheorghe, realizarea a șase săli de sport.

Udrea PDL Sfantu Gheorghe iunie 2013 - 01

USL, criticată pentru neimplicarea în dezvoltare

Revenind la ceea ce se întâmplă în prezent și la lipsa de interes a USL pentru dezvoltare și investiții, Udrea a arătat că regretă faptul că nu s-a făcut niciun pas în vederea reabilitării drumului spre Lacul Sfânta Ana, menționând că nimic din ultimul an de guvernare USL nu arată că aceasta ar avea vreo viziune.

Elena Udrea a admis că PDL a avut greșelile sale la guvernare, însă a subliniat că democrat liberalii au dus totuși „o guvernare responsabilă”.

Referindu-se la subiectele actuale, Elena Udrea a apreciat ca fiind „jenant” modul în care USL lucrează la modificarea Constituției. Udrea a arătat că în vreme ce toate statele europene au constituții „suple, simple și cu principii clare”, la noi se încearcă aglomerarea și includerea unor prevederi inutile în Legea Fundamentală, care nu vor face decât să o încarce gratuit.

„USL are încercări de forțare a noii Constituții, în acord cu propriile sale interese. În  2003, Năstase şi-a făcut propria Constituţie, dar nu a fost pentru cine s-a pregătit, iar USL practică acum exact acelaşi tip de acţiune şi încearcă să facă o Constituţie după interesele de astăzi (…). USL nu ține cont de voința poporului iar primul lucru contestat este rezultatul Referendumului din 2009 referitor la numărul de parlamentari”, a explicat Udrea.

Pornind de aici, fostul ministru și-a exprimat speranța că oamenii nu se vor mai lăsa păcăliți, mai ales că în România viața e tot mai scumpă și mai grea – cresc prețurile la gaz, electricitate, mâncare.

„Se pierd locuri de muncă, investiții nu se fac, celor din USL nici privatizările nu le ies, decât circuri de genul Oltchim, nu știm pentru ce vor veni bani europeni în 2014, e un haos total pe care cred că oamenii îl vor sancționa”, a mai spus Udrea.

Regionalizarea nu trebuie abordată etnic

În ceea ce privește regionalizarea, Elena Udrea a ținut să specifice că nu este de acord cu invocarea criteriului etnic, prin urmare nu susține varianta UDMR care poziționează județele Covasna, Harghita și Mureș într-o regiune distinctă. În context, Udrea a arătat că tocmai acest lucru, alături de discuțiile pe capitalele de regiuni, a blocat proiectul pe regionalizare în timpul guvernării PDL-UDMR.

Elena Udrea consideră că regionalizarea ar trebui să aibă în vedere în primul rând factorul economic, iar opinia sa e susținută și de directorul Agenției Metropolitane Brașov, Dragoș David. Potrivit Elenei Urdea, regionalizarea ar trebui să aducă un trai mai bun, o stabilitate economică și prosperitate.

Cred că pentru etnicii români și maghiari e important un nivel de trai decent, să aibă autorități capabile și locuri de muncă. Fitilul  etnic care tot este aprins de politicieni nu a făcut decât rău celor care trăiesc în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, deoarece nu a ajutat la prosperitatea lor. Oamenii au nevoie de lideri care să se gândească cum să-i facă să trăiască mai bine şi nu să incite la conflicte etnice. Nu cred că ar trebui să existe acest măr al discordiei şi nu trebuie să fie elementul de la care să plece discuţia despre regionalizare în cele trei judeţe. Cred, mai degrabă, că ar trebui ca aceste judeţe să vrea într-o regiune cu Braşov sau Sibiu, care sunt judeţe mult mai dezvoltate, așa încât beneficiile economice să ajungă şi aici, unde posibilitățile sunt limitate. Dacă uneşti trei judeţe sărace, ai o regiune săracă”, și-a explicat Elena Udrea punctul de vedere.

Udrea PDL Sfantu Gheorghe iunie 2013 - 15

Elena Udrea consideră că o gândire atentă a viitoarelor regiuni este extrem de importantă, în condițiile în care până acum, deși teoretic am avut regiuni, nimeni nu a făcut proiecte regionale, ci banii s-au accesat pentru proiecte locale și județene.

Udrea a mai arătat că, în plus, discuțiile pe regionalizare includ dispute pe capitatele de regiuni, fiind vorba de interese și existând riscul de a se crea „baronii locali” – așa consideră Udrea că se va întâmpla, exemplu în acest sens fiind chiar disensiunile din interiorul USL pe acest subiect. De altfel, Elena Udrea consideră că viziunea USL pe regionalizare este una de respins, fiind nevoie de o schemă în care oamenii să conteze.

„Dacă rămâneam la guvernul PDL – UDMR, făceam regionalizarea. Nu știu care e acum interesul USL de a avea susținerea UDMR, cât contează pentru ei asta, dar UDMR ar trebui să accepte o discuție onestă și să țină cont de interesele oamenilor, nu să tot ridice stindardul etnic”, a mai spus Udrea, atrăgând atenția că de la București zona noastră se vede altfel și îi „sperie” pe cei care nu vin aici și nu văd exact cum stau lucrurile. În plus, Udrea consideră că în contextul regionalizării nu ar fi deloc lipsită de importanță o dezbatere fără prejudecăți pe Regiunea Centru, mai ales că de multe ori mesajele transmise de politicieni sunt primele care strică buna relație a românilor cu maghiarii.

PDL merge mai departe

Referindu-se la vizibilitatea slabă a opoziției pe care o face în prezent PDL, Elena Udrea a precizat că acest lucru nu înseamnă că în partid nu se muncește. Ea a spus că PDL are în continuare mesaje și ia poziții, însă probabil că există o deficiență de comunicare ce nu mai face  opoziția atât de atractivă. Astfel, Elena Udrea a îndemnat la lucru continuu și la păstrarea ideilor PDL, la cimentarea organizațiilor și întărirea liderilor acestora.

După dezbaterea de la Sfântu Gheorghe, organizată de PDL Covasna, Elena Udrea a fost la Comandău, iar sâmbătă s-a întâlnit cu reprezentanții organizațiilor PDL Întorsura Buzăului și Covasna.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Costi Holospin, 3 martie 2014
lili- Daca tu chiar crezi ca PDL nu a facut nimic, eu nu am puterea sa iti schimb perceptia.
lili, 12 iunie 2013
Lasati USLul, de la ei nu avem nici o asteptare, in schimb PDLul cu Traian Basescu in frunte A FOST marea speranta a romanilor in 2004 ca vom scapa de PSD, de mizeria politica ce s-a instalat dupa citeste integral
Constantin Holospin, 11 iunie 2013
Daca si cand suntem constienti de anumite realiari, care sunt evidente, cum ar fi; partia de schii din Covasna, refacerea totala cu podete canalizare a drumului judetean Targu Secuiesc-Covasna, Piata citeste integral
lili, 10 iunie 2013
PDL "munceste" de zor, ne asigura Dna Udrea !!! Munceste degeaba, bag seama, nu ?! Munca de Sisif.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.