POLITICA 11 august 2017

EDITORIAL. Accizele și infrastructura

de Dumitru Manolăchescu | 567 vizualizări

De ani de zile impostorii care ne conduc spun același lucru: nu putem face drumuri civilizate în România pentru că nu sunt bani. Bugetul e sărac, un km. de autostradă sau șosea „de viteză” la noi costă dublu decât în țările vecine. Și-atunci, ca să avem totuși niște amărâte de drumuri naționale, se măresc mereu accizele la benzină și motorină. Ultimul exemplu e de dată recentă: din septembrie vom plăti cu circa 50 de bani mai mult pe litrul de combustibil pentru mașina din dotare.

Mereu a fost așa și nimic bun nu s-a întâmplat cu drumurile țării. Mereu s-au mărit prețurile la pompă și degeaba, șoselele au rămas la fel de proaste. De-aia nu-i mai cred pe impostorii și hoții care ne mint de 27 de ani pe această temă. De-aia îi înjur ori de câte ori îi aud sau îi văd în „exercițiul funcțiunii” lor de politicieni, adică mințind și manipulând.

Niște ticăloși nepricepuți, agreați de ăia care se ocupă cu administrarea drumurilor naționale, s-au apucat încă din primăvară să repare un amărât de drum de vreo 20 de km. între Cristian și Bran. „Amărât de drum” se cere pus între ghilimele, pentru că e foarte circulat, sute de mii de turiști îl străbat anual înghesuindu-se să vadă Castelul lui Dracula sau pensiunile din zona Bran-Moeciu. Închipuiți-vă până unde merge prostia, ticăloșia, neputința sau toate la un loc: de aproape jumătate de an, șoferii stau minute și ore întregi la semafoarele care funcționează pe acești 15-20 de km. E o pedeapsă a cerului pe caniculă, plus consumul uriaș de combustibil atunci când te miști în ritm de melc atâția km.

Culmea tupeului și a neobrăzării constructorului: niciodată n-am văzut muncitori făcându-și de lucru pe porțiunile aflate în stadiu de lărgire a benzilor de circulație. Nimeni, frate, că te și-ntrebi pe unde s-or adăposti de atmosfera toridă. După ora 4-5 după amiaza e clar că nu se mai lucrează, iar noaptea la noi drumarii dorm, nu fac șosele. La noi timpul de odihnă și masă e sfânt, nu te atingi de lucrurile astea, nu te lasă sindicatele...

Să n-o mai lungesc, că mă enervez: ca să lărgești cu un metru pe sens șoseaua dintre Cristian și Bran, drumarii noștri harnici vor avea nevoie de vreo doi ani de zile. Timp în care și românii, și străinii se vor sătura, în sfârșit, de Regina Maria, de Casa ei de ceai, de Dracula, de pensiuni, de munți, de păduri, de „ospitalitatea românească” explodând la poalele codrilor. Ăsta e turismul manelizat într-o țară în care se pun accize și pe aerul pe care-l respiri, dacă partidului conducător i se pare că are nevoie de niște bani în plus pentru lefuri și pensii. Pentru că așa-i la noi: nu poți avea și-un venit decent, și niște drumuri civilizate. Guvernul te pune să alegi, după ce te minte bălmăjit: ne trebuie mai mulți bani pentru repararea drumurilor. Despre ce lefuri uriașe au cei care (nu) se ocupă de drumurile astea, partidul conducător nu pomenește niciun cuvințel.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.