POLITICA 8 august 2016

EDITORIAL. Popor tembelizat, castrat, manipulat în sondaje

de Dumitru Manolăchescu | 771 vizualizări

Dacă n-aş crede că sondajele de opinie sunt făcute doar pentru a manipula masele de analfabeţi funcţionali de la oraşe şi sate, m-aş panica în plină vară, când oamenii cumsecade au în general alte opţiuni, mult mai sănătoase: vacanţe, munte-mare, Antalya, Halkidiki sau Băile Felix. Păi cum să dormi liniştit când auzi, citeşti şi te cruceşti: Victor Ponta e pe primul loc, urmat la mică distanţă de Gabriela Firea, într-un sondaj de opinie avortat de Avangarde. Urmează, ţineţi-vă bine, apărătorul din oficiu al borfaşilor din politică, CP Tăriceanu şi mai noul său prieten, Traian Băsescu. Mişto de tot, nu?!

Dacă aş crede în acest sondaj, aş zice că doar un popor român tembelizat, castrat şi manipulat ar putea vota din nou ce-a mai votat de-atâtea ori şi nu i-a plăcut niciodată... Dar nu cred în sondajul ăsta, aşa că voi continua să strig din toţi plămânii: românii sunt deştepţi, harnici, empatici, cinstiţi, evlavioşi cât trebuie şi patrioţi peste cât trebuie. Iar strigătul meu va avea parte de milioane de like-uri şi postări optimiste, lucru care mă va băga direct într-o depresie consistentă.

N-am cum să cred, de pildă, că populaţia votantă n-a aflat despre Ponta-urmăritul penal, Ponta-plagiatorul, Ponta-mistificatorul. Şi dacă a aflat, atunci nu se explică 41% la „încredere” în sondajul amintit. Şi nu se explică pentru că DNA stă foarte bine în toate sondajele serioase, lumea – chiar şi mica lume românească – are încredere multă şi foarte multă în procurorii DNA, DIICOT, în servicii şi în instituţiile de forţă. O logică simplă ne spune clar: dacă ai încredere în DNA, nu poţi avea încredere în Victor Ponta. Este imposibil să-i iubeşti şi pe Codruţa Kovesi, şi pe Ponta în acelaşi timp. Imposibil şi chiar dăunător sănătăţii mintale.

Eu cred mai degrabă că sondajul ăsta a fost făcut pentru revenirea lui Liviu Dragnea din Brazilia, după o binemeritată vacanţă de aproape o lună de zile (unde-i ăla de zicea că bugetarii o duc rău, n-au bani nici să-şi plătească facturile? Uite că ăştia doi, Dragnea şi soţia, bugetari de când se ştiu, au! Plus o casă întinsă pe două străzi...). Teleormănenii l-au întâmpinat pe şeful PSD – penal şi el, cum altfel... – cu pâine, sare şi-o ţuică slabă, de la vecini. Firma de sondaje şi-a zis că Dragnea merită ceva mai mult şi-a dat publicităţii sondajul cu pricina, în care trei pesedişti prieteni ai „marelui şef” de Teleorman (Tăriceanu nu mai e demult liberal) conduc la capitolul „încredere”. În treacăt fie spus, un capitol destul de anost şi necredibil, dar chiar şi-aşa, cum să ai încredere, frate, într-un fost premier fricos, plagiator şi urmărit penal?! Sau în Firea, Tăriceanu şi Băsescu, doi „foşti” şi-o primăriţă poetă!

În acelaşi sondaj şi din aceleaşi motive conduce, desigur, PSD, urmat de PNL, ALDE şi PMP. UDMR nici nu mai există, nu-l mai bagă nimeni în seamă. Şi-atunci: dacă tot pe Ponta, Dragnea, Tăriceanu, PSD şi PNL votăm, nu-i aşa că suntem un popor de masochişti şi ne merităm soarta? Dă-l în mă-sa de vot şi stai acasă, frate, că tot degeaba votezi, teleormănenii, caracalenii, giurgiuvenii, nemţenii, vasluienii şi ceilalţi ca ei îşi vor impune favoriţii în cel mai democratic mod cu putinţă. Că e mai mulţi decât ăştilanţii...

Cum vă spuneam, eu nu cred în sondajul ăsta. Dar nu mă pot abţine să nu vă avertizez: neamul românesc are de undeva o genă masochist-fatalistă, trebuie mereu ţinut sub observaţie, supravegheat, controlat şi încurajat. Dacă nu de SRI şi celelalte servicii atât de antipatice, atunci măcar de Uniunea Europeană şi americani. Oricum, fără UE şi SUA pupam tălpile triunghiului amoros politic Iliescu-Năstase-Ponta mai ceva ca turcii lui Erdogan. Auzi-i cum strigă: „Ordonă-ne şi mergem la moarte!”... Neamţul nostru preşedinte are nevoie de-o întâlnire urgentă, urmată de meditaţii, cu Recep Erdogan.

 

Teme articol: POLITICĂ politicieni sonfaj
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 9 august 2016
Probabil ca sondajul a fost facut in Teleormanul lui Dragnea sau in Sectorul 5 al lui Vanghelie... Pe mine m-a surprins nu ca Johannis scade in sondaje, dar ma mira ca PSD e la 36%!! Acesti penali citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.