POLITICA 24 februarie 2016

EDITORIAL. Antena din şanţ

de Dumitru Manolăchescu | 1607 vizualizări

Nu mai recunosc presa aşa cum ştiam eu că trebuie făcută. Dar nu contează ce cred eu despre presă, nu contează nici măcar ce credeţi dvs. despre presă... Contează, în schimb, ce tranşee sapă şi ce războaie poartă un trust de televiziune comandat din puşcărie de un condamnat pentru corupţie. Contează, ţara se-nvârte după orologiul din platourile de la Antena 3. Cei care înjură, jignesc, mint, bălăcăresc, murdăresc şi discriminează aici n-au a se teme de nimeni şi de nimic, beneficiază de imunitatea pe care ţi-o oferă ratingul, adică audienţa, adică politicul, adică dependenţii de ştirile şi minciunile şi înjurăturile de la această televiziune.

Câţi sunt? Destui cât să-i încurajeze pe-alde Gâdea, Ciuvică, Badea, Stancu să-şi continue lupta din tranşee. Destui cât să facă dintr-o femeie obişnuită, vedetă, şi dintr-o jurnalistă, o hoaţă de suflete. Pentru că asta a încercat să facă Oana Stancu scriindu-i fetiţei de 10 ani a ziaristului Dan Tăpălagă o scrisoare în care îi sugera că taică-su nu-i deloc persoana minunată cu care orice copil îşi asociază părintele. A încercat să-i fure sufletul. Evident, nu degeaba a scris ea ce-a scris, scrisoarea a fost citită şi dezbătută la televizor. A făcut valuri la toate televiziunile şi în toate ziarele, nu doar la Antene. Uite de-aia înjur eu câteodată, când meseria te obligă să scrii sau să vorbeşti despre lucruri pe care-ai prefera să le taci.

La 10 ani un copil începe să ştie ce-i bine şi ce-i rău. Ce-o fi învăţat copila lui Tăpălagă din „lecţia de viaţă” predată de Oana Stancu?! Sper să fie suficient de deşteaptă, să ţină minte lecţia asta şi s-o scuipe-n ochi, peste câţiva ani, pe tanti Oana, „vedeta” care a intrat cu bocancii în sufletul ei de copil.

Toate astea lasă urme. Nu în presa românească, în care Antena 3 este lider de audienţă printre televiziunile de ştiri. Oare bătrâneii care i-au pupat şi aplaudat pe corifeii Antenelor or avea copii şi nepoţi? Cu siguranţă au. Şi-atunci?! Oare tot la „vedetele” Antenei 3 cască ochii şi urechile? Tot cu Gâdea, Stancu şi Ciuvică se scoală şi se culcă?!

Antena 3 a intrat demult într-un război de uzură. Cu oricine, inclusiv cu propria lor meserie. S-au baricadat în tranşee şi de-acolo murdăresc tot ce mişcă în afara şanţului. E nevoie de-un vânt puternic, de-o furtună, de-o schimbare de direcţie care să-i oblige să guste din propria lor mizerie. Nu ştiu dacă sau când se va produce un asemenea fenomen extrem. „Meteorologii” din presă nu ne spun.

Şi totuşi, presa te coboară, presa te ridică. Ieri, un poliţist din Braşov şi-a lansat o carte despre meseria lui. La eveniment a fost prezent şi premierul Dacian Cioloş. A fost un succes de public comparabil cu lansarea Pas cu pas-ului prezidenţial. Dar mai uman, mai aproape de cititorii obişnuiţi, adică de cei care nu sunt prieteni cu poliţiştii de la Circulaţie.

Poliţistul Marian Godină s-a făcut cunoscut scriind glumiţe pe blogul personal despre întâmplări haioase din trafic. Omul are spirit şi talent. Dar a fost ajutat în „cariera” literară de tembelismul din sistem. A oprit în trafic un şofer al unei doamne importante din PSD. Adică din sistem. Doamna cu pricina l-a reclamat şi-a aşteptat apoi pedepsirea „vinovatului”, ca pe vremuri. N-a bănuit că poliţistul Godină nu va accepta să fie mustrat pentru că şi-a făcut datoria. N-a bănuit valul care va urma. Godină a povestit pe blog toată isprava, plus alte mizerii care se petrec în sistemul poliţienesc încă tributar fostei Miliţii. Oamenii au reacţionat, i s-au alăturat şi-au reuşit în doar două săptămâni să rezolve ceea ce nimeni nu credea că se poate: au demisionat-o pe d-na din PSD din nişte funcţii importante la nivelul Braşovului, l-au pensionat pe şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului şi l-au determinat pe premierul României să asiste la prezentarea cărţii poliţistului. Nu e minunată viaţa asta închinată comunicării, socializării, prieteniei pe Facebook?!

Ba este, dar numai dacă te foloseşti de minunile tehnicii în scopuri nobile. Altfel, nu ai parte de satisfacţii decât pe termen scurt. Aşa cum se întâmplă, acum, cu Antenele. Şi-au dat întreaga măsură a lipsei de profesionalism, dar nu reuşesc să păcălească decât nişte bătrâni dependenţi de televiziunea lui Voiculescu. În final, vor pierde pe toate fronturile. Antenele vor continua să emită din şanţ, din tranşeele săpate cu mânuţele cu care Oana Stancu îi scrie scrisori ticăloase fetiţei de 10 ani a colegului ei de breaslă. Ce poate fi mai urât şi mai nedemn?!

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Andrei, 25 februarie 2016
Nu va mai sta mult în poliție va pleca benevol la mai bine. Și-a făcut suficienta reclama ca sa fie curtat pentru capital de imagine. Asemeni profesoarei sau învățătoarei actual deputat sau citeste integral
lili, 25 februarie 2016
De curiozitate: il cunoasteti personal, aveti ceva informatii credibile si dovezi si mai credibile in sprijinul acuzatiilor dvs, demne de alte vremuri?! Il infierati cu asa mandrie proletara, ca ar citeste integral
Nicolae Ivan, 25 februarie 2016
Bun articol, Pertinente comentarii. Din păcate astfel de situaţii sunt tot mai rare în mass-media.
Voinescu George, 25 februarie 2016
Subscriu din tot sufletul meu lui Go Dina Go. Omul ăsta cu nume de sobă e aşa cum l-a creat sistemul. L-a ,,purecat" cineva vreodată vreo echipă de control a IPJ Braşov, Corpul de Control al citeste integral
lili, 25 februarie 2016
Adunatura de jurnalisti de la Antena 3 e-n stare sa spuna orice mizerie ca sa-l apere pe penalul Dan Voiculescu care le plateste salariile uriase! Uite aici articol scris in 2005 in ziarul ZIUA de citeste integral
Go Dina Go, 25 februarie 2016
Domnule M, faceti erou/exemplu dintr-un ipocrit care vazandu-si imaginea sifonata a decis sa riposteze. Nu a facut-o la mmentul cand nedreptatile se produceau altora, colegi sau civili (in 9 ani a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.