POLITICA 22 noiembrie 2010

Doamnele din UDMR şi PCM se ceartă pe bani europeni şi conflicte de interese

de Monica Vrânceanu | 500 vizualizări
Un nou scandal a izbuncnit la nivelul autorităţilor locale din Sfântu Gheorghe, protagonistele acestuia fiind viceprimarul UDMR Sztakics Eva şi consilierul local al PCM, Bereczki Kinga. Cele două doamne ale vieţii publice locale se contrazic de câteva zile cu privire la oportunitatea unui parteneriat între două ONG-uri. Fundaţia Amoba, al cărei preşedinte este consilierul local Bereczki Kinga, a cerut Asociaţiei de Dezvoltare

Un nou scandal a izbuncnit la nivelul autorităţilor locale din Sfântu Gheorghe, protagonistele acestuia fiind viceprimarul UDMR Sztakics Eva şi consilierul local al PCM, Bereczki Kinga. Cele două doamne ale vieţii publice locale se contrazic de câteva zile cu privire la oportunitatea unui parteneriat între două ONG-uri. Fundaţia Amoba, al cărei preşedinte este consilierul local Bereczki Kinga, a cerut Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului Covasna să devină partener întrun proiect pe fonduri europene care avea ca scop atragerea a 200.000 de euro. Proiectul viza organizarea unor cursuri pentru formarea de personal pentru pensiuni, iar Fundaţia Amoba a cerut parteneriatul Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului Covasna în ideea în care, susţin cei de la Amoba, şi Asociaţia ar fi avut de câştigat.

Promisiune nerespectată?

Directorul Amoba, Bereczki Barna (soţul consilierului local Bereczki Kinga), a declarat că proiectul pentru atragerea fondurilor europene a fost conceput de Fundaţia Amoba în ideea de a da şansa formării profesionale în meseriile de bucătar şi ospătar pentru 225 de persoane din mediul rural, cu participarea Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului Covasna, al cărui preşedinte este liderul CJ, Tamas Sandor, iar vicepreşedinte Sztakics Eva.

„Noi i-am rugat pe cei de la Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului să ne semneze un acord de parteneriat pentru proiectul realizat pe fonduri europene. Iniţial au fost de acord, iar când ne-am dus cu hârtiile propriu-zise, pentru că preşedintele Tamas Sandor nu a fost găsit, vicepreşedintele Sztakics Eva a refuzat, invocând că Bereczki Kinga este într-un conflict de interese, deoarece este preşedinte la Amoba şi consilier local. Nu am înţeles legătura şi de ce au făcut asta, Asociaţia ar fi primit la rândul său o sumă de bani considerabilă, iar rolul său este să ajute la dezvoltarea judeţului, ceea ce ar fi făcut inclusiv prin acest proiect care ar fi format profesional oameni din trei localităţi rurale”, a explicat Bereczki Barna, invocând faptul că soţia sa, Bereczki Kinga, nu poate vorbi, fiind plecată din ţară.

În opinia celor de la Amoba, parteneriatul a fost respins fără motive reale, atitudinea fiind pusă inclusiv pe aşa-zise neînţelegeri aparute în Consiliul Local între Sztakics Eva şi Bereczki Kinga.

Bereczki Kinga - între „interese personale” şi „conflict de interese”

Reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului Covasna spun însă că Fundaţia Amoba ar fi fost singura care ar fi avut de câştigat din parteneriatul cerut, deoarece practic ar fi avut girul unui ONG ce are implicate autorităţile locale - Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, municipiul Sfântu Gheorghe şi oraşul Covasna.

Vicepreşedintele Asociaţiei, Sztakics Eva, a declarat că proiectul Fundaţiei Amoba a fost depus la Asociaţie, semnăturile şi parteneriatul acesteia din urmă fiind foarte importante pentru obţinerea unui punctaj mai mare în procesul de evaluare.

„Ca vicepreşedinte al Asociaţiei nu am voie să semnez un parteneriat fără o consultare cu restul conducerii şi am ales să nu ne implicăm pentru că nu ni se pare oportun. Din punctul meu de vedere există şi un conflict de interese în acest caz, doamna Bereczki Kinga fiind consilier local, în vreme ce Asociaţia cuprinde autoritatea locală din Sfântu Gheorghe”, a declarat Sztakics Eva, precizând că este “supărată” pe Bereczki Kinga, deoarece aceasta din urmă şi-ar urmări doar interesul propriu prin cobaborarea dorită, fiind vorba de Fundaţia pe care o conduce.

“Cred că acest proiect este pentru interesul personal al doamnei Bereczki, nu pentru cel comunitar, căci dumneaei a refuzat să voteze, în calitate de consilier local, multe proiecte de vizat exact dezvoltarea comunitară - Parcul Industrial de la Câmpu Frumos, reabilitarea unei centrale termice pentru transformarea în obiectiv social sau reamenajarea unor spaţii verzi. Nu putem fi deci parteneri cu Fundaţia doamnei Bereczki, sunt interese personale şi un conflict de interese, cred eu, în toată această poveste”, a mai spus Sztakics Eva.

„Afacere“ de 10 milioane de lei

Preşedintele Asociaţiei, Tamas Sandor, susţine că nu îşi aminteşte ca el să-şi fi dat acordul în prealabil pentru o astfel de colaborare cu Fundaţia Amoba, arătând că până la acest scandal nici nu a stat măcar vreodată de vorbă cu Bereczki Kinga.

„Nu am putut fi de acord să fim parteneri, să dăm numele Asociaţiei pentru interesele personale ale celor de la Fundaţia Amoba, deoarece această fundaţie ar câştiga prin respectivul proiect zece milioane de lei în propriul beneficiu”, a declarat Tamas Sandor. Preşedintele Asociaţiei a precizat că, în ceea ce priveşte eventualele suspiciuni legate de o anumită “discriminare politică” ca urmare a faptului că în conducerea Asociaţiei se află membri UDMR în vreme ce preşedintele Fundaţiei Amoba, Bereczki Kinga, este din Partidul Civic Maghiar (PCM), acestea sunt uşor de înlăturat, deoarece CJ Covasna a finanţat în trecut proiecte ale acestei fundaţii, atunci când ele s-au dovedit a fi viabile, venind în beneficiul judeţului.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
IOAN, 22 noiembrie 2010
SUNT ALATURI DE BERECZKI KINGA. E O DOAMNA DE BUNA CREDINTA, DAR DIN PACATE VIPERELE O LASA FARA VLAGA. NE FACE SA RADEM DOAMNA SZTAKICS, CU CONFLICUL DE INTERESE. DACA SE GANDESTE MAI BINE SUNT citeste integral
vasy, 22 noiembrie 2010
O daa.......o caciula de bani pentru niste cursuri ? Sa fim seriosi,uite asa se fura banii europeni si ai statului,pacat ca "doamnele" nu se pricep sa minta mai bine.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.