POLITICA 10 februarie 2013

Deputatul Horia Grama: Scandalul steagurilor, subiect de campanie pentru liderii din Ungaria

de Monica Vrânceanu | 355 vizualizări

noiembrie2011_11_grama

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că disputele legate de steagul secuiesc, în care s-au auzit inclusive voci ale unor oficiali ungari precum secretarul de stat Nemeth Zsolt, nu reprezintă nimic altceva decât declanşarea campaniei electorale în Ungaria. Horia Grama a declarat că oficialii din Ungaria şi-au ales drept temă a campaniei electorale grija faţă de maghiarii din România, tocmai pe fondul crizei şi a unui nivel de trai tot mai scăzut în ţara vecină. În consecinţă, Grama este de părere că amestecul oficialilor din Ungaria este un lucru foarte grav şi că Ungaria ar trebui să se informeze despre legislaţia României, care prevede clar că însemnele minorităţilor pot fi folosite doar în adunările şi acţiunile specifice ale acestora.

„În Ungaria vor avea loc alegeri şi, probabil, neavând altă ofertă electorală, oficialii maghiari şi-au ales ca temă de campanie grija faţă de maghiarii din România (...) De fapt, domnul Nemeth Zsolt şi alţi oficiali maghiari nu au niciun fel de grijă faţă de maghiarii din România, pentru că dacă i-ar fi interesat acest lucru începeau o campanie de îmbunătăţire a imaginii maghiarilor, secuilor, în Ungaria. Ştie toată lumea că maghiarii de aici sunt prost văzuţi acolo şi trataţi ca cetăţeni de ultimă speţă, fie că merg în vizită sau să lucreze. La imaginea lor trebuiau să lucreze oficialii din Ungaria, dacă chiar îi interesa soarta secuilor, dar în schimb ei au stârnit o reacţie negativă în România, s-a ajuns la un scandal diplomatic şi au făcut mai mult rău comunităţii maghiare. E o chestiune destul de gravă şi faptul că autorităţile locale, reprezentanţi ai maghiarilor de aici, după ce s-a terminat campania electorală pentru alegerile din decembrie 2012, în care s-au folosit de steaguri, simbolistică, au continuat tot cu aceleaşi chestiuni”, a spus Horia Grama.

Deputatul a apreciat că a venit vremea ca reprezentanţii maghiarilor din România, care se află la conducerea administraţiilor locale, să dea dovadă de înţelepciune şi să nu mai furnizeze motive de campanie electorală în Ungaria. În context, Grama a apreciat că tema steagurilor se va stinge probabil, dar a arătat că ar putea apărea noi motive de tensiuni, inclusiv prin intenţia exprimată a primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, de a schimba din nou denumirea Bvd-ului 1 Decembrie 1918.

Scandalul legat de steagul secuiesc şi arborarea acestuia s-a născut după ce Prefectura Covasna a cerut îndepărtarea de pe instituţiile publice a acestuia. Prefectura a invocat legea, însă reprezentanţii UDMR au avut reacţii dure, spunând că prin această atitudine comunitatea maghiară este jignită şi nu i se respectă drepturile.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.