POLITICA 1 august 2019

Declarația simbolică de unire a României cu Republica Moldova, semnată la Vâlcele

de Daniela Luca | 1385 vizualizări

Documentul prevede și o solicitare adresată Parlamentelor din cele două țări

Comuna covăsneană a făcut la sfârșitul săptămânii trecute demersuri pentru unirea României cu Republica Moldova. Astfel, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Vâlcele din 25 iulie, a fost adoptat cu unanimitate de voturi un document cu valoare simbolică prin care se dorește unirea celor două țări. 

„Declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova” reprezintă de fapt dorința românilor din cele două țări, precizează inițiatorii acesteia, reprezentanții PNL, care au adăugat totodată că documentul este deosebit de important pentru cetățenii români din județul Covasna, dar și pentru cei din întreaga țară. 

Conform comunicatului de presă, Consilierul PNL Baciu-Andrei Marian-Lucian a susținut în fața Consiliului Local că a făcut acest demers mânat de legătură frățească dintre românii din România și cei din Basarabia, uniți de aceeași limbă, cultură, credința și istorie.  

„În numele locuitorilor Comunei noastre Vâlcele, consilierii locali și viceprimarul comunei, prin puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului că „noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna „consfințit în Declarația de Unire de la 27 martie 1918, Comuna Vâlcele – Județul Covasna susține Unirea simbolică imediată cu localitățile din Republica Moldova, care în mod deschis și asumat și-au exprimat sau își vor exprima dorința de unire cu patria-mamă, România. Facem această unire de suflet acum, ca reparație morală pentru suferințele îndurate de înaintașii noștri, smulși împotriva voinței lor de la trupul patriei istorice și o așezăm ca piatră de temelie în viitorul copiilor noștri. Condamnăm Pactul Ribbentrop-Molotov, încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă la 23 august 1939, pact care a dus la anexarea Basarabiei de către URSS, la arestări și execuții politice, la deportări în masă, la înfometare și deznaționalizare, pact ale cărui efecte sunt răni vii și în ziua de astăzi. Singurii care trăim și astăzi după decizia luată de Stalin și Hitler suntem noi, românii de o parte și de alta a Prutului, în contextul în care vorbim aceeași limbă, împărtășim aceeași cultură, aceeași credință și ne închinăm înaintașilor aceleași istorii”, stipulează conținutul declarației. 

În continuare, documentul prevede o solicitare adresată Parlamentului din Republica Moldova și celui din România prin care ce cere emiterea unei declarații comune privind reîntregirea țării și a neamului românesc după care să se elaboreze și să se aprobe în regim de urgență un pachet de legi privind reunirea celor două țări. 

Cei care au semnat declarația spun că deși aceasta are o valoare simbolică, acest pas se dorește a fi unul hotărâtor spre unirea deplină și spre ștergerea granițelor dintre România și Basarabia. 

Președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a ținut să mulțumească colegilor din Consiliul Local Vâlcele, indiferent de partid, „pentru ca au înțeles importanța acestui demers și sperăm că și alte localități din țară să ne urmeze exemplul”. 

Documentul a fost adoptat în ședința Consiliului Local Vâlcele cu unanimitate de voturi. 

Sursă foto: primariavalcele.ro

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.