POLITICA 22 iulie 2011

Critici şi comentarii la sondajul PNL

de Monica Vrânceanu | 639 vizualizări
Sondajul de opinie prezentat recent de PNL Sfântu-Gheorghe nu a avut reacţii dintre cele mai bune printre liderii politici locali Sondajul de opinie prezentat miercuri de către PNL Sfântu-Gheorghe agită spiritele pe plan local, mare parte dintre personajele politice care au ajuns să fie nominalizate în cadrul acestuia având fiecare părerii proprii și diverse probleme de ridicat în legătură cu aspecte cuprinse în sondaj. În vreme ce unii dintre politicienii locali sunt de părere că sondajul PNL nu relevă deloc realitățile, alții spun că sondajul ar fi o acoperire pentru

Sondajul de opinie prezentat recent de PNL Sfântu-Gheorghe nu a avut reacţii dintre cele mai bune printre liderii politici locali

Sondajul de opinie prezentat miercuri de către PNL Sfântu-Gheorghe agită spiritele pe plan local, mare parte dintre personajele politice care au ajuns să fie nominalizate în cadrul acestuia având fiecare părerii proprii și diverse probleme de ridicat în legătură cu aspecte cuprinse în sondaj. În vreme ce unii dintre politicienii locali sunt de părere că sondajul PNL nu relevă deloc realitățile, alții spun că sondajul ar fi o acoperire pentru alte formațiuni politice sau că ar urmări ridicarea în slăvi a actualei conduceri a administrației locale și exclusiv a unor lideri politici. Mai există și voci care-i acuză de neprofesionalism pe realizatorii sondajului - Asociația Ştiinţifică Pro Scientia Administrativa și, colac peste pupăză, PNL Covasna se delimitează oarecum de sondajul comandat de PNL Sfântu-Gheorghe.

 

Îndoieli pe întrebarea referitoare la autonomie

 

Cea mai virulentă reacție la sondaj a venit din partea primarului mun. Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, care s-a declarat complet sceptic cu privire la corectitudinea realizării sondajului. Ceea ce i-a ridicat semne de întrebare lui Antal Arpad are legătură cu unul dintre cele mai interesante aspecte din sondaj, referitor la faptul că doar 46% dintre respondenții de etnie maghiară ar fi de acord cu ideea autonomiei teritoriale.

Potrivit documentului prezentat de liderul PNL Sfântu-Gheorghe, Mădălin Guruianu, sondajul a adresat respondenților, printre altele, inclusiv întrebarea ”În ce măsură sunteți de acord cu ideea realizării autonomiei?”, rezultatul prezentând un procent de 46% dintre respondenții maghiari care s-au declarat pentru această idee și unul de 97,41% respondenți români împotriva acestei idei.

”Eu nu cred într-un astfel de procent atunci când vine vorba despre etnicii maghiari, mai ales că UDMR a făcut astfel de sondaje, realizate de instituții serioase și nicidecum nu așa au fost rezultatele. În plus, la o astfel de întrebare, pusă în această formă, trebuiau să existe cel puțin patru variante de răspuns, care să arate clar în ce măsură sunt de acord cei chestionați cu ideea autonomiei. Ceea ce vreau să spun este că trebuie văzut clar chestionarul, alternativele de răspuns, pentru a ne convinge de veridicitatea concluziei, pentru că la o astfel de întrebare nu se putea răspunde cu ”da” sau ”nu”. Ideea este că jumătate dintr-un adevăr poate fi o mare minciună...”, a declarat Antal Arpad, menționând că mai mult de atât nu poate comenta pe marginea sondajului, deoarece nu-i este cunoscut chestionarul.

 

Ideea autonomiei, măsurată prin instrumente specifice

 

Legat de aspectele sociologice semnalate de către primarul Antal Arpad - el însuși absolvent de Sociologie, reprezentantul Asociației Ştiinţifice Pro Scientia Administrativa, Cziprian Kovacs Lorand, a declarat că întrebarea la care se referă edilul a avut două variante de răspuns, măsurând astfel  răspunsurile ”puternic pozitive” și ”puternic negative”.

”S-au luat răspunsurile care au afirmat că tărie susținerea ideii de autonomie și cele care au respins această idee cu aceeași tărie. Poate că domnul primar Antal Arpad ar trebui în acest caz să respingă în același ton și pozițiile care-i sunt foarte favorabile în acest sondaj”, a apreciat Cziprian Kovacs, care a respins ideea lipsei de profesionalism a realizatorilor sondajului, arătând că acesta a fost făcut respectând regulile sociologice.

 

PCM dă verdictul: Guruianu și Antal merg mână-n mână

 

Nici cei din Partidul Civic Maghiar (PCM) nu sunt foarte încântați de rezultatele sondajului, președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, afirmând cu tărie că sondajul este unul manipulat.

”Nimeni nu poate să ne spună că nici 50% dintre maghiari nu sunt de acord cu autonomia, când Consiliul Național Secuiesc a făcut un referendum pe această temă și 90% din Secuime s-a declarat „pentru”. Bine, sondajul e pe Sfântu-Gheorghe, dar eu îndemn pe oricine să iasă pe stradă și să întrebe oamenii cu privire la această chestiune și se va vedea clar că oamenii vor autonomia”, a declarat Kulcsar.

În ceea ce privește poziționarea PCM chiar și sub Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) al lui Tokes Laszlo, Kulcsar a ținut să sublinieze că respectivul partid nici nu există ci doar imaginea lui Tokes, care este folosită în acest sens.

”PCM există de trei ani, nu cred că dacă ar fi alegeri mâine PPMT ar obține mai mult decât PCM, după cum nici nu cred că UDMR se află atât de sus în opțiunile maghiarilor. Oricum, știm cine conduce PNL Covasna, știm că Mădălin Guruianu este prieten cu Antal Arpad, că doar în Consiliul Local nu votează ce zice PNL ci ceea ce zice primarul Antal. Când e vorba de a vota după PNL, asta îi revine consilierului Nicolae Ivan, căci Guruianu votează ce spune Antal Arpad... drept pentru care corectitudinea sondajului e îndoielnică”, a mai apreciat Kulcsar.

 

Instrument de manipulare

 

Liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, vede în sondajul PNL mai multe greşeli tehnice, dar şi câteva întrebări tendenţioase. „Un sondaj de opinie este un instrument extraordinar în mâna celui care l-a comandat atâta vreme cât nu devine public. În momentul în care ajunge pe piaţă nu mai rămâne din el decât un instrument de manipulare. Cazul de faţă se încadrează perfect în această tipologie. Aş putea desigur să „acuz” unele întrebări tendenţioase şi pe alocuri greşite de gen „Transformarea Hotelului Bodoc în clădire administrativă”, lucru despre care de fapt nu s-a vorbit niciodată, sau întrebarea despre întârzierea reabilitării Pieţei Mihai Viteazul, Piaţă în care în momentul de faţă lucrările au o amploare fără precedent. Faptul că s-a întârziat 20 de ani reabilitarea nu are relevanţă pentru situaţia actuală. Ca specialist în comunicare aş mai putea să acuz câteva greşeli tehnice, însă aşa cum am afirmat consider că orice sondaj de opinie, apărut pe piaţă oriunde în lume, nu mai este un instrument de măsurare, ci este unul de manipulare. În final, vreau să îi asigur pe cei care jubilează pentru procentele foarte scăzute „obţinute” de PDL în acest sondaj că rezultatele oricărui scrutin vor fi altele. Şi chiar sunt dispus să fac pariu cu oricine crede că PDL-ul va lua mai puţin de 400 de voturi în Sfântu-Gheorghe (aşa cum rezultă din transformarea în cifre absolute a procentelor din sondaj)”, a declarat Manolăchescu.

 

Horia Grama: „Sondaj comandat de Antal, asumat de Guruianu”

 

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a analizat şi el sondajul, iar primul lucru semnalat a fost legat de Asociația care a realizat chestionarea. Astfel, deputatul PSD a declarat că nu a auzit niciodată de această Asociație și nu poate aprecia cât de corect este acest sondaj, neavând date legate despre cum anume a fost realizat.

”Sunt multe chestiuni care se contrazic în sondaj, dar așa cum l-am văzut eu, e clar comandat și plătit de către primarul Antal Arpad și asumat de către liderul PNL Sfântu-Gheorghe, Mădălin Guruianu, deci mă îndoiesc de corectitudinea sa. În primul rând, am remarcat că sondajul scoate în evidență UDMR-ul și pe Antal Arpad, axându-se pe activitățile Primăriei. Clar axat pe primar, sondajul vrea să-l scoată bine pe Antal Arpad, dar procentul de la final, care arată că doar 52% dintre maghiari ar merge la vot nu este unul mulțumitor în comparație cu datele care îl laudă pe Antal. Ideea autonomiei acceptată de numai 46% dintre maghiari este o surpriză, dar eu cred că dintre maghiari s-ar putea să fie și mai puțini cei care-și doresc așa ceva, în vreme ce răspunsurile românilor arată clar că sunt împotrivă.  Problema Pieței Mihai Viteazul e clar o chestiune rușionasă pentru oraș, aici se vede clar că s-a dorit să se ia pulsul în legătură cu accelerarea lucrărilor”, a declarat Grama, care crede că intenția scăzută a oamenilor de a merge la vot nu prea bate cu chestiunea de apreciere a acțiunilor autorităților locale, așa cum ar vrea sondajul să arate.

 

Guruianu e șeful în PNL

 

Liderul PSD Covasna a subliniat și absența unor membri ”de marcă” ai PNL din sondaj, remarcând că din PNL doar Mădălin Guruianu pare a fi singura personalitate publică.

”Domnul Guruianu își asumă rolul de totum factum în PNL, nu apare nimeni altcineva din partid printre personalitățile din Sfântu-Gheorghe. Mă miră că liderul PNL Covasna, Marius Obreja, nu apare deloc, nici la notorietate, pe nicăieri. Poate că domnul Guruianu vrea să ne transmită astfel că el e liderul informal al PNL. Doamna Rodica Pârvan are un grad de respingere din partea maghiarilor, dar e clar că dacă punem marja de eroare, s-ar putea ca dumneaei să stea chiar mai bine decât Mădălin Guruianu în gradul de apreciere din partea românilor. Keresztely Irma este, se pare, o competitoare puternică a lui Antal Arpad, din moment ce e a ieșit atât de rău la secțiunea cu cine nu ar vota respondenții. Pe de altă parte, președintele interimar al PC Covasna, Dan Suciu, e făcut harcea-parcea; asta nu mă miră când vorbim de respondenții maghiari, dar la cei români mă miră, pentru că la alegerile din 2008 Dan Suciu a avut un scor foarte bun pe municipiul Sfântu-Gheorghe”, a mai arătat liderul PSD Covasna.

 

Scorul UDMR e aberant

 

Trecând la întrebarea legată de intenția de vot pentru fotoliul de primar în Sfântu-Gheorghe, unde s-a mers pe răspunsuri libere, Horia Grama a apreciat că e aberant ca Mădălin Guruianu să se claseze pe locul al doilea după Antal Arpad, cu 10,17% dintre opțiunile respondenților. În aceeași idee, Grama a apreciat că aici există mai mulți reprezentanți ai PSD pe care respondenții i-ar vota pentru Primărie - el însuși, Sabin Calinic, Rădița Palela și Rodica Pârvan, ceea ce arată că aceasta din urmă, care va şi fi candidata PSD pentru alegerile locale din 2012 la Primăria Sfântu-Gheorghe, ar putea avea un scor ridicat prin voturile care ar merge către PSD. În ceea ce privește rezultatele pe care sondajul le arată pentru partidele politice, Grama crede că scorul avansat al UDMR este aberant, apreciind că UDMR și PCM se află undeva la egalitate și că în niciun caz UDMR nu ar avea peste 50% dintre opțiunile electoratului.

În ceea ce privește rezultatele pentru PSD și PNL, Horia Grama a arătat că acestea se apropie de cele relevate de sondaje realizate în alte județe, astfel încât în cele din urmă Uniunea Social Liberală (USL) ar putea ajunge la 60-70%.

”În concluzie, cred că unele chestiuni sunt în trendul real, dar e clar că sondajul s-a făcut pentru a mulțimi pe cineva. Protagonistul acestui sondaj e Antal Arpad, iar Mădălin Guruianu e cel care și l-a asumat”, a conchis Horia Grama.

În aceeași idee, Rodica Pârvan, cea cotată cu imagine ”extrem negativă” de către maghiari, a declarat că acest lucru nu o surprinde, ci se bucură de reacția pozitivă din partea românilor. Pârvan a apreciat că e normal ca PNL să-i dea o așa imagine din moment ce este plătitorul sondajului, arătând că este pregătită pentru orice lovitură odată cu apropierea lui 2012.

 

PNL se bucură de apropierea de PSD

 

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, nu vede nimic alarmant în sondajul prezentat de liderul PNL Sfântu-Gheorghe și crede că nu are nicio relevanță cine a plătit sondajul. Astfel, Obreja a fost destul de evaziv în a admite că sondajul a fost comandat de către PNL, în vreme ce Mădălin Guruianu a explicat că reacția liderului PNL Covasna vine ca explicație pentru faptul că sondajul s-a realizat la comanda filialei Sfântu-Gheorghe și nu a celei județene.

”Eu am rămas surpins de proasta poziționare a PDL Covasna în percepția și intenția de vot - estimam o erodare, dar nu atât de puternică, apreciind totodată faptul că PNL se poziționează aproape de PSD, ceea ce ne va permite să pornim de pe poziții aproape egale în alegerile din 2012, mai ales că ne dorim liste separate în tot județul Covasna”, a declarat Obreja, apreciind totodată faptul că respondenții români resping ideea implicării autorităților locale în chestiunea Hotelului Bodoc și că, per ansamblu, această problemă este una foarte dezbătută.

În ceea ce privește lipsa din rubricile referitoare la personalități a altor lideri PNL decât Mădălin Guruianu, șeful PNL Covasna s-a limitat la a spune că PNL nu a impus cine să apară în aceste secțiuni, decizia aparținând realizatorului sondajului și respondenților, evident, la întrebările libere.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
mos craciun, 27 iulie 2011
"PCM dă verdictul: Guruianu și Antal merg mână-n mână" sa nu uitam de Manolăchescu...eu as zice Dan Manolăchescu Lider suprem,Antal dupa interes si Guruianu o manusa.
Mihai, 25 iulie 2011
Nu ar trebui sa te grabesti in afirmatii gratuite ! Ai vreo calitate sa descreditezi o institutie de invatamat ? Nu cred ca ai cunostinte cine a fost "Spiru Haret". La "Spiru Haret" sunt si elevi citeste integral
Mihai, 22 iulie 2011
lili e totdeauna mai desteapta ca altii.Ce pregatire o fi avand femeia asta?Spiru Haret?
georgel, 22 iulie 2011
Nu mai faceti liste separate stimati usl-isti ! mergeti pe liste comune pentru a prinde cat mai multe voturi, lasand orgoliile la o parte . Mult mai important ar fi obtinerea a cat mai multor mandate citeste integral
Alin, 22 iulie 2011
Mda... Grama este egal cu Zero daca nu a auzit pana acum de Pro Scientia Administrativa. Asociatia este una cat de cat activa si sprijina proiectele Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si citeste integral
Andr3i, 22 iulie 2011
Tot sondajul e o prefacatorie...o manipulare... Nu ai de unde sa stii tu lili cum si ce se intampla pe viitor.Cert este ca toata aceasta joaca a celor care au intocmit acest sondaj a iesit la citeste integral
stellu, 22 iulie 2011
3 romani...6 partide....!, putem combate la nesfarsit, vorba e..eu cu cine, hac, votez?, avem "specialisti" cat cuprinde..rezultatul este cel care se vede..ultimii din Europa si chiar din lume!!! citeste integral
lili, 22 iulie 2011
1. Si pe mine ma mira, sincer vorbind, ca numai 46% dintre maghiari doresc autonomia Tinutului Secuiesc!!! Sa fim sinceri si sa recunoastem ca daca maine s-ar vota asa ceva, in judetele Har-Cov citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.