POLITICA 24 octombrie 2020

Consiliul Județean Covasna are, probabil, cel mai tânăr vicepreședinte din istoria instituției

de Iulia Drăghici - Taraș | 2935 vizualizări

Henning László și Jakab István Barna, ambii din partea UDMR, sunt cei doi vicepreședinți ai noului Consiliu Județean, învestit joi. Aceștia au fost aleși cu unanimitate de voturi, în ședința de vineri, 23 octombrie. Jakab Barna, în vârstă de 29 de ani, este potrivit spuselor reprezentanților CJ, cel mai tânăr vicepreședinte din istoria instituției.

Conform legislației în vigoare, se aleg pe durata mandatului doi vicepreședinți la Consiliul Județean. Din 27 de voturi posibile, amândoi au primit câte 27 de voturi. Este vorba despre domnul Jakab Barna, care este, dacă nu mă înșel, cel mai tânăr vicepreședinte de când s-a constituit Consiliul Județean și domnul Henning László, care a mai fost și este vicepreședinte. (...) Și domnul Kovács Ödön, managerul județului, este la un nou mandat. Cu dânsul am încheiat ieri un nou contract de muncă”, a spus vineri, într-o videoconferință de presă, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

În același cadru au fost prezenți vineri și cei trei membri din conducerea CJ Covasna.

Noul vicepreședinte

Jakab Barna, la bază inginer de aviație, a spus că și-a dorit să revină acasă și să își folosească experiența dobândită în străinătate și la nivel național pentru dezvoltarea județului.

M-am născut aici la Sfântu Gheorghe, după ce am terminat la Colegiul „Szekely Miko”, am ales inginerie aerospațială ca și studii, am terminat studiile la Universitatea Politehnică din București. Acolo am terminat o secție care era predată în limba engleză pentru că aviația este un domeniu internațional. În timpul facultății am început să lucrez în Olanda, în centrul de trafic control aerian, cel mai mare din Europa. Acolo am prins și o experiență internațională foarte bună. Mi-am perfecționat cunoștințele în limba engleză, fiind un domeniu internațional, așa cum am mai spus. După aceasta am revenit în România, am început să lucrez la Blue Air, un operator aerian, firmă internațională. M-am cunoscut acolo cu foarte mulți piloți, am avut și acolo o poziție deosebită. După experiența din Olanda și București, am decis că vreau să vin acasă, să fac ceva pentru regiunea mea și am început implementarea proiectului Aeroportului Internațional Brașov. De câțiva ani cu asta mă ocup, este un proiect foarte mare, un proiect regional, unde am văzut că pe lângă Consiliul Județean Brașov, au contribuit și județele Covasna și Harghita. (...) Cu experiența asta, de a managerui un proiect foarte mare, evident nu am fost singur, vin aici și aș vrea să ajut la implementarea și altor proiecte, să realizăm proiecte mari, proiecte regionale și aici în județul Covasna”, a spus Jakab Barna.

Henning László, născut în 1958, la bază profesor de matematică, fost angajat al Inspectoratului Școlar Județean, este vicepreședinte începând din anul 2008.

Când zicea ieri domnul președinte că suntem la al patrulea mandat, parcă nu îmi venea să cred cum a trecut timpul. Evident că avem multe de făcut, avem multe proiecte începute, vine un nou ciclu european, trebuie să ne pregătim. Avem pandemia și spitalul întotdeauna va fi o prioritate pentru Consiliul Județean Covasna. Nu de mult, când am fost la spital ne-au întrebat când terminăm reabilitarea spitalului și modernizarea lui și am spus că niciodată, având în vedere că e nevoie de modernizare permanentă a acestui sector. Evident că sunt multe proiecte noi pe care dorim să le implementăm. Sperăm că alături de această echipă, de toți  consilierii județeni să reușim să le implementăm”, a spus acesta.

Despre  Kovács Ödön, Tamás Sándor a spus că, într-o formulare mai lejeră, s-ar putea spune că este un „al treilea vicepreședinte”, a cărui responsabilitate majoră este legată de proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere.

Avem lucrări începute, avem planuri și dorim să continuăm munca”, a spus managerul județului Covasna, Kovács Ödön.

Despărțirea de fostul vicepreședinte

În acest context, Tamás Sándor i-a mulțumit fostului vicepreședinte, Grüman Róbert, pentru colaborarea din ultimii patru ani. Acesta a mai spus că schimbarea aceasta vine ca urmare a unei reorganizări în activitatea CJ Covasna.

„Înăuntrul Consiliul Județean ne reorganizăm, întărim și deschidem o latură mai mare. În ceea ce privește munca cu domnul Grüman Róbert, desigur, nu pot să fiu echidistant, pentru că am lucrat foarte mult cu dânsul, de fapt din 2008, când am fost alături în organizarea alegerilor, strângeri de semnături și nici nu mai știu câte am organizat cu succes împreună. De asta vă spun că nu pot să fiu echidistant, că îl simt aproape. Am lucrat împreună mai mult de 8 ani de zile la UDMR. Eu sunt președinte, dânsul președinte executiv. Am muncit foarte mult, cu multă energie și am avut împreună foarte multe rezultate. Cuvântul cheie este că am avut împreună aceste rezultate. I-aș mulțumi și public atât pentru dinamizarea organizației UDMR, cât și pentru deschiderea și lansarea județului pe plan turistic și desigur și pentru ceea ce a făcut pe plan internațional. Nu o să pierd din vedere nici turismul județului, nici evenimentele, dacă vom mai avea și cred că vom mai avea ocazia să organizăm evenimente majore și desigur, nu o să pierd din vizor nici latura internațională. De altfel, înainte să constituim Comisiile Consiliului Județean, l-am rugat să accepte să fie liderul Comisiei Externe. Mandatul județului pe care l-am încredințat dânsului la Strasbourg este în continuare și are tot sprijinul meu pentru aceste trei aspecte: în interiorul Consiliului județean, politică externă, turismul și organizare de evenimente majore pentru județ și regiune”, a spus Tamás Sándor.

Priorități: regionale: Aeroportul Brașov și autostrada Brașov- Bacău

Liderii CJ Covasna au precizat că pe lângă finalizarea proiectelor și continuarea strategiilor deja începute în cele trei mandate care au trecut, accentul va cădea acum pe dezvoltarea infrastructurală a județului, prin susținerea proiectului Aeroportului de la Ghimbav, prin construirea autostrăzii Brașov – Bacău și alte asemenea.

Nu ne axăm numai pe probleme locale sau județene, după cum știți, în ultimii ani am încercat și reușit să fim prezenți în câteva proiecte regionale, cum ar fi începerea construirii Aeroportului Ghimbav. Desigur, meritul este al Consiliului Județean Brașov, dar după cum știți și dumneavoastră, este apreciată și implicarea noastră în a începe acel proiect. (...) Ne-am implicat și o să fim implicați în continuare, în primul rând, în proiectarea traseului autostrăzii Brașov - Târgu Secuiesc - Bacău. Este vorba de 160 de kilometri, din care o parte, cam jumătate, este în județul nostru”, a declarat Tamás Sándor.

Noul Consiliu Județean este format din 22 de aleși din partea UDMR, plus președintele Tamás Sándor, 3 consilieri de la Alianța Maghiarilor din Transilvania, 3 de la PNL și 2 de la PSD.

Tot în cadrul ședinței de vineri au fost aleși şi preşedinţii comisiilor de specialitate, după cum urmează: Comisia juridică – Sabin Calinic, Comisia economică – Ambrus József, Comisia pentru relații externe – Grüman Róbert, Comisia învățământ – Farkas Ferenc, Comisia pentru amenajarea teritoriului – Dimény György, Comisia tineret – Kelemen Szilárd.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.