POLITICA 16 iulie 2019

Consiliul Județean a suplimentat bugetul pentru cultură și educație

de Iulia Drăghici - Taraș | 475 vizualizări

Rectificarea bugetară adoptată în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Covasna de luni, 15 iulie, cuprinde suplimentarea fondurilor pentru programele județene de reabilitare și modernizare a căminelor culturale din mediul rural, pentru promovarea construirii terenurilor de joacă în localitățile județului Covasna și pentru dezvoltare a infrastructurii unităților de învățământ preuniversitar din mediul rural. 

În total, 350.000 de lei vor merge în completarea sumelor inițiale stabilite pentru Programul Local de Dezvoltare Locală. 

Având în vedere că sumele alocate pentru unele  programe județene sunt insuficiente datorită numărului  mare de solicitări de finanțări nerambursabile din fonduri publice depuse de unitățile administrativ teritoriale, propunem suplimentarea sumelor inițiale pentru programele județene în felul următor:

Programul județean pentru reabilitarea, modernizarea căminelor culturale din mediul rural în perioada 2017-2020, cu suma de 200 mii lei;

Programul pentru Promovarea construirii terenurilor de joacă în localitățile județului Covasna în perioada 2017-2020, cu suma de 10 mii lei;

Programul județean de dezvoltare a infrastructurii unităților de învățământ preuniversitar din mediul rural în perioada 2017-2020, cu suma de 150 mii lei”, arată hotărârea adoptată luni de consilierii județeni. 

Potrivit datelor CJ, până acum a fost depuse 16 proiecte pentru modernizarea căminelor culturale din mediul rural. Pentru 8 dintre acestea s-au încheiat deja și contracte de finanțare, iar pentru 6 acest pas va urma în curând. Pentru Promovarea construirii terenurilor de joacă în localitățile județului Covasna și Programul județean de dezvoltare a infrastructurii unităților de învățământ preuniversitar din mediul rural încă nu au fost evaluate proiectele, mai informează autoritățile. 

Consiliul Județean (CJ) Covasna a inițiat Programul Județean de Dezvoltare Locală după modelul PNDL de la Guvern, prin care oferă finanțări autorităților locale pentru proiecte de dezvoltare.

Pe lângă cele trei categorii cu buget suplimentat, inițiativa vizează alte patru categorii de investiții, pentru care s-au depus proiecte: dotarea cabinetelor medicale și spitalelor, a bazelor sportive, continuarea programului Primul Ghiozdan și decontările la „Școală după școală”.

În programul județean sunt alocați în permanență câte 100.000 de lei pe fiecare ramură, fond care va fi recompletat la fiecare rectificare bugetară, conform necesităților. Nu există termen limită pentru depunerea proiectelor, ci se alocă fondurile în funcție de disponibilitatea Consiliilor Locale de a-și asuma plata a minimum 50% din investiție, anunța, în martie, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Regulile programului mai spun și că fiecare UAT poate solicita până la 25.000 de lei fonduri de la CJ pentru fiecare locație și fiecare imobil care se dorește a fi modernizat folosind această oportunitate. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.