POLITICA 28 ianuarie 2009

Consilierii UDMR din CJ propun cursuri de limba maghiară pentru poliţişti

de Covasna Media | 720 vizualizări
Scopul ar fi o mai bună înţelegere între agenţi şi comunitatea locală

Consilier judeţean şi fost vicepreşedinte al CJ Covasna, Baka Mathyas (UDMR), a propus în cadrul şedinţei ordinare de CJ organizarea unor cursuri de limba maghiară pentru agenţii de poliţie care ar dori şi ar fi interesaţi să dobândească cunoştinţe de ...

Scopul ar fi o mai bună înţelegere între agenţi şi comunitatea locală

Consilier judeţean şi fost vicepreşedinte al CJ Covasna, Baka Mathyas (UDMR), a propus în cadrul şedinţei ordinare de CJ organizarea unor cursuri de limba maghiară pentru agenţii de poliţie care ar dori şi ar fi interesaţi să dobândească cunoştinţe de limba maghiară, scopul fiind de a comunica mai uşor cu comunitatea locală. Baka Mathyas, care este şi preşedinte al UDMR pe zona Târgu-Secuiesc, a afirmat că mai ales în unele sate sau comune unde peste 90% din populaţie este de etnie maghiară, sunt agenţi veniţi din alte judeţe, care nu cunosc limba maghiară şi oamenii se înţeleg greu cu ei. „Foarte mulţi agenţi sunt din judeţele învecinate, unii vorbesc destul de bine limba maghiară, alţii nu vorbesc. Dacă există comunicare, există şi încredere. Aş propune ca prin ATOP şi prin concursul CJ să se organizeze cursuri de limbă maghiară pentru agenţii de poliţie. Propun ca planul strategic al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică să pre vadă acest lucru“, a declarat Baka Mathyas.

Reversul medaliei

Legat de acest subiect, consilierul judeţean şi preşedinte al Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, av. Ioan Solomon, a ridicat pe de altă parte şi problema învăţării limbii române de către comunitatea maghiară, ca o soluţie pe termen mai lung. „Este obligaţia noastră de a face ceva, chiar prin cursuri de limba română, să se poată învăţa limba statului, astfel încât atunci când merg în judeţe ca Braşov de exemplu să se poată descurca. Oamenii n-au avut posibilitatea şi n-au fost încurajaţi să înveţe limba română. Trebuie să ne gândim foarte serios la rezolvarea acestei probleme, în sprijinul cetăţenilor şi al comunităţilor care trăiesc aici”, a afirmat Solomon. În acest context, preşedintele CJ, Tamás Sándor, a amintit de demersurile făcute de-a lungul timpului de liderii maghiari în ceea ce priveşte schimbarea metodologiei de predare a limbii române pentru elevii maghiari, pentru ca aceştia să cunoască cât mai bine limba română. Tamás a considerat propunerea lui Baka una de bun simţ, menţionând că legea chiar prevede ca acolo unde peste 20% din populaţie este de altă etnie, să se cunoască limba acesteia în contact cu oamenii, de către autorităţile publice. Discuţia din cadrul şedinţei de CJ a implicat şi intervenţia av. Sabin Calinic, consilier judeţean, care a menţionat că legal există dreptul de a se apela la un interpret, indiferent dacă poliţistul cunoaşte sau nu limba maghiară, întrucât actele se întocmesc în limba română, iar necunoaşterea limbii maghiare nu lezează niciun drept.

Comunicarea este asigurată

Contactat telefonic, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Corneliu Câmpeanu, a afirmat că, în calitate de simplu profesionist, este bine să cunoşti limba maghiară, dar acest lucru nu înseamnă că este necesar ca poliţiştii să urmeze cursuri sau că există probleme de comunicare din această cau ză. Şeful IJP a subliniat că în toate localităţile posturile au şi cunoscători de limba maghiară, iar dacă s-ar face un calcul procentual, mai mult de jumătate din poliţiştii covăsneni au şi cunoştinţe de limba maghiară. „Problema de comunicare instituţională este 100% asigurată”, a afirmat Câmpeanu.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.