POLITICA 28 martie 2022

CJ Covasna va contracta un credit de 33,6 milioane de lei

de Iulia Drăghici - Taraș | 856 vizualizări

Banii sunt necesari pentru asigurarea cofinanțărilor proiectelor europene de interes județean

Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat, în cea mai recentă ședință, de joi, 24 martie a.c., proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării şi garantării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 33, 6 milioane de lei. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata cofinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, mai arată aceeași sursă. 

Suma reprezintă o ajustare de la 22 milioane de lei, cât fusese aprobat anul trecut, sumă rămasă încă nefolosită. Acești bani sunt necesari pentru cofinanțarea proiectelor europene, Reabilitarea Muzeului Național Secuiesc, extinderea unității de primire urgențe a Spitalului Județean, reabilitarea a două drumuri județene din Zona Baraolt, respectiv începerea lucrărilor de modernizare a Școlii Gimnaziale Speciale Sfântu Gheorghe. Valoarea totală a acestor investiții se ridică la 193.185.471 lei”,  a declarat președintele CJ, Tamás Sándor.

Autoritățile propun astfel „contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 33.600.000 lei cu o maturitate de până la 10 ani, din care o perioadă de grație de până la 3 ani și o perioadă de rambursare de până la 7 ani”, se arată în proiectul de hotărâre. 

Proiectul similar, care prevedea contractarea unei linii de credit de 22 de milioane de lei, revocat după ședința de joi, a fost a adoptat în 22 iulie 2021. 

Atunci, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, spunea că o situație similară a avut loc în urmă cu cinci sau șase ani, când au fost, de asemenea, perioade de finalizare în cazul mai multor proiecte europene. 

Acești bani, spunea președintele CJ la vremea respectivă, ar avea scopul de a fi „o siguranță că nu se vor opri lucrările din cauze financiare”. 

Totodată, el a punctat că hotărârea ar fi, de fapt, o măsură de siguranță și că în cazul în care nu va fi nevoie de acești bani, linia de credit nu va fi folosită. 

Sursa foto: Kocsis B. Janos

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.