POLITICA 23 iulie 2021

CJ se pregătește să contracteze o linie de credit de 22 de milioane de lei

de Iulia Drăghici - Taraș | 1192 vizualizări

La ce ar urma să fie folosiți banii și de ce doresc autoritățile județene să pregătească acest împrumut, în condițiile în care au declarat anterior că județul are cel mai mare buget al ultimilor ani 

Consiliul Județean Covasna a adoptat în ședința din 22 iulie a.c. un proiect de hotărâre care prevede contractarea şi garantarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 22 de milioane de lei, bani care să asigure cofinanțările proiectelor de interes județean finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, aleșii județeni vor să se asigure că vor avea la dispoziție bani ca să continue cele mai importante proiecte care sunt în derulare sau care urmează să înceapă.

În referatul de aprobare al hotărârii adoptate joi se arată că „pentru implementarea cu succes atât a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, cât și pentru asigurarea fondurilor necesare cofinanțării celor cinci proiecte, a căror valoare totală se cifrează la 181.292.473 lei, propunem contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 22.000.000 lei cu o maturitate de până la 10 ani, din care o perioadă de grație de până la 3 ani și o perioadă de rambursare de până la 7 ani”. 

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a spus în plenul ședinței că o situație similară a avut loc în urmă cu cinci sau șase ani. 

Cerem posibilitatea să achiziționăm, prin procedură de achiziții publice a unei linii de credit de 22 de milioane de lei, pentru a asigura pentru anul viitor și pentru anul 2023 o siguranță că nu se vor opri lucrările din cauze financiare. Am mai avut situație de genul acesta acum cinci, șase ani de zile. Ca paranteză, dacă vă mai amintiți, când am adoptat bugetul v-am arătat că în ultimii 30 de ani sunt două mari vârfuri unde am avut bugetul mai mare, în 2015 și 2021 deocamdată, datorită finalizării proiectelor europene. Acum suntem la momentul finalizării ciclului de proiecte europene și ca să nu avem probleme anul viitor și în 2023 mai ales, de finanțare, cerem această posibilitate”, a spus Tamás Sándor. 

Totodată, el a punctat că hotărârea vine ca măsură de siguranță și că în cazul în care nu va fi nevoie de acești bani, linia de credit nu va fi folosită. 

O vom folosi numai în cazul în care va fi nevoie. Am mai avut asemenea situație acum cinci sau șase ani și nu am folosit banii pe care i-am avut contractați de la o bancă. În momentul de față, tot asta vrem, să avem cu siguranță banii alocați pentru cofinanțare și pentru valoare neeligibilă”, a spus președintele CJ. 

Proiectele europene aflate în derulare sunt cele care vizează „Reabilitarea Ansamblului Muzeul Național Secuiesc, Sfântu Gheorghe” (semnat la data de 30.05.2017, termenul de finalizare fiind 01.12.2022), „Extinderea unității de primire urgențe și amenajare cale de acces ambulanțe la Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf Sf. Gheorghe” (semnat la data de 06.03.2019, termenul de finalizare fiind 01.07.2022), „Reabilitare drum județean Interjud Covasna-Harghita - Tronson Covasna DJ 131 km 22+830-38+621” (semnat la data de 29.03.2018, termenul de finalizare fiind 31.01.2022), „Reabilitarea drum județean Interjud Covasna-Brașov de la DN 12 la DN13 prin Malnaș Băi, Baraolt, Augustin și Măieruș - Tronson Covasna de la DN12 prin Malnaș Băi, Baraolt până la limita județ Augustin și Măgheruș” (semnat la data de 06.02.2018, termenul de finalizare fiind 31.12.2021) și „Extindere, modernizare Școală Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe și demolare garaj și magazie”, (semnat la data de 11.12.2020, termenul de finalizare fiind 31.10.2023). Proiectul privind Școala Specială nu este pornit, dar este în procedură de achiziții publice. 

Valoarea neeligibilă plus cofinanțările pe care trebuie să le achite pentru aceste proiecte Consiliul Județean se ridică la 23 de milioane de lei. 

Hotărârea adoptată mai arată și că „pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Covasna următoarele date:

a) hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia;

b) valoarea finanţării rambursabile contractate şi garantate în lei;

c) gradul de îndatorare a judeţului Covasna;

d) durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a finanţării rambursabile;

e) dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile;

f) plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă”. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.