POLITICA 13 aprilie 2021

Ce spune ministrul Tineretului și Sportului despre situația înotului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1049 vizualizări

Înotul din România suferă în principal din cauza lipsei de management, a spus vineri, ministrul Tineretului și Sportului, Novák Eduárd, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe. Răspunsul a venit în urma unei întrebări legate de situația acestui sport, având în vedere că la nivelul județului Covasna nu este deschisă nicio bază de înot, iar sportivii sunt nevoiți să meargă în alte județe să se antreneze. 

Eu aș vedea înotul un sport mare în România, însă pentru acest lucru ai nevoie și de management foarte bun. De ce este înotul un sport foarte important? Nu numai pentru faptul că fiecare copil ar trebui să știe să înoate, că avem foarte multe cazuri de deces din acest punct de vedere, ci și pentru că este un sport foarte sănătos. Cu siguranță se pot câștiga multe medalii, iar ăsta e un lucru foarte important, dar înotul momentan suferă și eu cred că suferă din cauza organizării și a nivelului antrenorilor. Nivelul antrenorilor are un efect devastator și în sportul de la noi”, a declarat ministrul Novák Eduárd. 

Legat de ajutorul pe care Ministerul Tineretului și Sportului l-ar putea oferi sportivilor care nu au baze de antrenament în județul lor, ministrul Novák a vorbit despre faptul că înotătorii de performanță ar putea beneficia de cantonamente, dar și acest aspect depinde de Federația de Înot. 

Singurul lucru este ca sportivii de performanță să stea în cantonamente în centre de performanță, de excelență, olimpice cu lotul național. Am discutat și cu președintele Federației de Înot. Acolo trebuie să înțeleagă bine că dacă vor să facă performanță, trebuie să strângă sportivii cei mai buni și să îi țină în cantonament cât mai mult și să le asigure condiții, că degeaba îi convoci cu o săptămână înainte de competiție, că nu o să poți să ai rezultate bune. În aceste cazuri, de pildă, dacă aici sunt sportivi de performanță, aceștia ar trebui să locuiască în locuri unde este lotul național și să se pregătească acolo unde este lotul centralizat cât mai mult. Dar asta deja depinde de organizarea Federației”, a spus Novák. 

Totodată, ministrul a precizat că este în lucru un demers prin care fiecare federație trebuie să prezinte un plan de lucru cu obiective concrete, în funcție de care se vor distribui și fondurile. 

În trecut, Federațiile aparțineau de MTS, adică aveai control 100%. Acum nu mai aparțin de noi. Ei spun că sunt privați, până le dăm bani. (...) În Franța, de pildă, federațiile sunt independente, dar lucrează 1600 de angajați ai ministerului în cadrul federațiilor. Deci nu se poate face sport fără control. Nu există. Noi o să venim acum cu o schemă către federațiile sporturilor olimpice, să ne prezinte programa lor pentru Paris 2024, cu obiective, cu obiective intermediare, cu toate informațiile de care avem nevoie și să le dăm și schema, cum să își construiască proiectul. Sunt curios efectiv cu ce idei vin. Nicio problemă că foarte mulți vin cu niște proiecte praf, dar avem timp până în iarna anului viitor să îi ajutăm să creeze un proiect prin care pot să își atingă obiectivele intermediare: dacă nu au antrenori, să aducă antrenori, să stea în cantonamente și să îi ajutăm să meargă în direcția în care trebuie să meargă. În sensul ăsta putem și noi și ei să cheltuim banii pentru performanță, nu pentru proiecte care nu dau niciun rezultat”, a declarat ministrul Tineretului și Sportului. 

Primarul Antal Árpád a spus în repetate rânduri că baza de înot din Lunca Oltului, de altfel singura din județ, rămâne în continuare închisă pentru că produce pierderi uriașe la bugetul local, mai ales în contextul restricțiilor cauzate de COVID-19, care limitează accesul persoanelor, dar și că urmează să fie renovată. 

Edilul a punctat și că este mai ieftin să plătească transportul sportivilor care merg, de pildă, la Brașov, chiar și taxiul, decât să redeschidă bazinul de înot. Recent acesta a precizat că va lansa o linie de finanțare în acest sens. Mai concret, sportivii vor putea depune la Primărie proiecte pentru decontarea transportului la bazele de antrenament deschise. 

Încă din februarie a.c., mai mulți părinți, sportivi și antrenori au inițiat și semnat o petiție adresată Primăriei Sfântu Gheorghe, prin care cereau redeschiderea bazei de înot din administrarea Sepsi ReKreativ. Atunci, inițiatorii și susținătorii petiției au punctat că se tem pentru viitorul acestui sport în județul Covasna, pentru că sportivii se gândesc să renunțe, având în vedere condițiile neprielnice.  

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.