Ce reproșează Antal Árpád Guvernului din care face parte și UDMR
Faptul că România a intrat în anul 2021 fără a avea un buget adoptat nu face cinste noului executiv, care este condus chiar de fostul ministru al Finanțelor, a spus primarul Antal Árpád, care a punctat că are așteptări ca acesta să fie ultimul an în care se întâmplă acest lucru.
„Din nefericire suntem în situația în care din nou am început anul fără să avem buget. Este o critică, dacă vreți, la adresa Guvernului din care și noi facem parte și e foarte greu să găsești scuze, atât timp cât premierul este fostul ministru de Finanțe. Dar sunt totuși câteva realități de care trebuie să ținem cont. Pe de o parte, Comisia Europeană a agreat un deficit bugetar de 7%. Trebuie regândite costurile și cheltuielile fiecărui minister în parte. Sunt niște negocieri foarte grele în condițiile în care vorbim despre un guvern de coaliție. Eu cred că negocierile pe buget vor fi mult mai dificile decât au fost cele pe formarea guvernului. Și aici nu pot să fiu de acord cu faptul că măcar în luna ianuarie nu a fost prezentat Guvernul în Parlament. Eu pot să vă spun doar că așteptarea mea față de acest Guvern este ca acest an să fie ultimul an în care intrăm în anul bugetar fără să avem un buget aprobat la nivelul țării. Așa cum anul trecut s-a realizat și am și lăudat Guvernul din care nu am făcut parte, eu am această așteptare de la acest Guvern, ca începând cu anul următor, de fiecare dată bugetul să fie aprobat în anul precedent. Deci în acest an să aprobăm și bugetul pe anul viitor. Practic, în acest an ar trebui să aprobăm două bugete, unul pe 2021, unul pe 2022”, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe.
Pe de altă parte, edilul, care a participat la consultările pentru constituirea noului Guvern spune că UDMR a oferit executivului oameni de calitate și că obținerea Ministerelor Dezvoltării și Mediului este o mare reușită pentru partid.
„Sunt convins că acest guvern, chiar dacă sunt diferențe între miniștri sau cei de la conducerea unor partide, va rezista cel puțin doi ani și jumătate, trei ani. Cred că vom avea o stabilitate de aproximativ trei ani, ceea ce nu este suficient, dar este mai bine decât a fost în ultimii 10 ani, când a fost foarte multă instabilitate politică”, a spus joi Antal Árpád.
Despre finanțarea centrelor de vaccinare: „Cred că a fost taxat destul de dur Guvernul și sunt convins că lucrurile se vor rezolva”
Cât despre discuțiile dintre Asociația Municipiilor din România și Ministerul Sănătății, legate de finanțarea centrelor de vaccinare anti-COVID, care au fost dezbătute în spațiul public, edilul din Sfântu Gheorghe a spus că a fost vorba despre o „bâlbâială cu care ne-am obișnuit de fiecare dată când ceva trebuie pornit”, care putea fi rezolvată cu mai multă comunicare.
„Problema noastră a fost principială, în primul rând, și nu în ceea ce privește costurile efective. Pentru că, până la urmă vorbim de cetățenii din orașele noastre. Eu nu aș putea să îmi permit ca în cazul în care Guvernul nu ne-ar da bani, eu să nu aloc aceste sume, pentru că până la urmă fac bine pentru cetățenii din orașul meu. Problema era principială, în sensul în care nu e bine dacă la începutul unei colaborări, între asociațiile administrației locale și Guvern, acceptăm ideea ca Guvernul să ne dea sarcini fără să dea lângă sarcini și fondurile necesare. Aici era problema. Și cred că a fost taxat destul de dur de către AMR Guvernul și sunt convins că lucrurile se vor rezolva”, a explicat primarul din Sfântu Gheorghe.
Municipiul Sfântu Gheorghe va avea două centre de vaccinare anti-COVID în etapa a II-a, iar dacă va fi necesar va fi pus la dispoziție și un al treilea, au informat, anterior, autoritățile județene.
Foto: Vargyasi Levente