POLITICA 16 iunie 2021

Bi-interviu: candidatele la funcția de primar în Ozun, „față în față”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3586 vizualizări

Cum văd cele două femei viața politică și administrația și ce planuri au dacă ajung în funcția de edil-șef 

Comuna Ozun este în plină campanie electorală, înaintea alegerilor locale parțiale care vor avea loc în 27 iunie. Cine va fi următorul primar? Cetățenii mai au încă un pic de timp să se decidă, dar un lucru este cert: o femeie va prelua frâiele comunității pentru că în cursa pentru această funcție au rămas cele două candidate, Bordás Enikő (UDMR) și Kloos Paula (PNL), prezentate în ordinea în care vor fi trecute pe buletinele de vot. Ba mai mult, comuna Ozun se remarcă și printr-un alt aspect: în ciuda faptului că lumea politică și administrativă este încă dominată numeric de bărbați, aici și viceprimarul este tot femeie, Szabó Anna Mária, iar în birourile din instituție sunt angajate numai doamne și domnișoare.    

Sigur, în administrație și politică nu ar trebui să conteze acest lucru, ci performanțele, ideile și capacitățile fiecărui individ. Despre acestea vom vorbi în continuare cu cele două candidate pentru funcția de primar al comunei Ozun, în bi-interviul care urmează, pe care l-am realizat marți, pe „nepusă-masă” cu fiecare, telefonic. 

- Spuneți-ne trei lucruri pe care le veți schimba din momentul în care veți ajunge primar. 

Bordás Enikő: Nu știu dacă este neapărat nevoie să schimbăm ceva, deoarece avem pornite unele proiecte care sunt în curs de realizare și trebuie să le continuăm. Pentru noi sloganul este „Mergem împreună mai departe”. Deci eu îmi doresc să continui ceea ce am început cu fostul primar, domnul Ráduly István, toate proiectele. Nu știu ce ar trebui schimbat. (...) Îmi doresc să fiu aproape de oameni, să fac tot ceea ce este pentru binele comunității din cele șapte sate, pentru toată lumea la fel. Așa cum până acum s-a dezvoltat mai mult Ozun, Sântionlunca, Lisnău, Bicfalău, acum urmează Lunca Ozunului, în sensul în care se va pune accent pe sistemul de apă, canalizare, sistemul de iluminat, gaz. Acum avem în cinci sate proiect de gaz. Deci în acest sens se fac schimbări.  

Kloos Paula: În primul rând, vreau să mă apropii de oamenii din localitate, pentru că au o distanță față de primărie, să schimb modul de abordare al angajaților față de persoanele care aparțin localității și aș dori să schimb ceva între blocuri. Acolo este dezastru. Aș dori să văd prima și prima dată ce aș putea schimba pentru oamenii care locuiesc în zona blocurilor. În plus, aș dori să am o relație mai bună cu consilierii, pentru că în momentul de față am o relație foarte distanțată. Toată lumea mă evită și asta vreau să schimb. Vreau să știe lumea că eu vin acolo să ajut, nu să împiedic, cum spune toată lumea. 

- Care sunt trei obiective pe care vi le propuneți pentru întreg mandatul? 

Bordás Enikő: Primul și cel mai important este, așa cum am spus, continuarea acestor proiecte. Să realizăm infrastructura în toate satele comunei, așa pe rând, că nu se poate să facem acum, să zicem, la Măgheruș și să nu avem în Lunca Ozunului. Deci la infrastructură, avem sistem de apă și canalizare, drumuri, pe care să le modernizăm, să realizăm podul de la Sântionlunca, un proiect foarte important pentru comunitatea de acolo, să modernizăm școlile, să construim grădinițe, să modernizăm cabinetele medicale. După aceea, să facem și ca viața culturală să progreseze, prin proiecte nerambursabile, cu asociațiile de pe raza comunei. Astea sunt cele mai importante obiective ale mele. 

Kloos Paula: Finalizarea proiectului de gaz, care este în derulare. Implementarea proiectului pentru Căminul Cultural Lisnău, care este de 10 ani în stagnare și podul de la Sântionlunca, unde este iarăși o problemă foarte mare. Sunt câteva puncte care ar trebui rezolvate. Sunt foarte multe lucruri care ar trebui făcute, dar ăstea sunt foarte importante. 

- Trăim într-o lume marcată încă de patriarhat. Oamenii se deschid încă reticent spre femeile cu funcție de conducere, mai ales la nivel de stat. Este greu să te afirmi ca femeie în politica din mediul rural?

Bordás Enikő: Cred că asta nu e o piedică. Întotdeauna am lucrat și cu bărbați. Întotdeauna m-am simțit o persoană mai autoritară. Poate că asta mi se și reproșează uneori. Nu se pune problema dacă cineva e femeie sau bărbat. În viziunea mea, după fapte se poate spune dacă cineva își face treaba bine sau nu. Eu așa consider. 

Kloos Paula: Eu sunt o persoană care întotdeauna a sărit în ajutorul oamenilor. Eu am mai lucrat în primărie, (...) lumea mă cunoaște și știe că sunt un om care vine în ajutor. Cred că este un punct forte în ceea ce privește candidatura mea. Nu am auzit, în afară de la domnul fost primar, vreo afirmație în legătură cu statutul meu de femeie. Până la urmă suntem două femei candidate, deci nu cred că este un handicap sau punct slab. 

- V-ați confruntat vreodată în partid sau la orice alt nivel cu misoginismul?

Bordás Enikő: Până acum nu. Eu până acum nu am activat în acest sens. Am fost șef birou financiar-contabil. Întotdeauna mi-am exprimat opinia și am fost ascultată. Eu zic că nu m-am întâlnit cu așa ceva. 

Kloos Paula: La nivel de partid, nu. Domnul fost primar a spus că o femeie nu poate conduce numai pentru că este femeie, dar eu acest considerent nu îl iau în calcul. 

- Care sunt atuurile pe care mizați în ceea ce privește funcția pe care vi-o doriți?

Bordás Enikő: Experiența de 14 ani de când lucrez aici, ca șef birou financiar – contabil, dar și ca managementul proiectelor, cu toate că avem firmă de consultanță pentru fiecare proiect, pentru că așa trebuie și un singur om nu poate face toate acestea, dar tot timpul le-am ținut în mână. Știu despre ce este vorba la fiecare proiect, știu cum poate continua, cum trebuie lucrat cu ele. Eu cred că acesta este principalul meu atu. Cunosc toate proiectele care se derulează momentan în comună. Am participat atât la pregătirea proiectelor, cât și la implementarea lor. 

Kloos Paula: Sunt economist, cunosc contabilitatea bugetară, știu ce înseamnă un buget, am lucrat în primărie, știu cum funcționează toate compartimentele, vorbesc limba maghiară, vorbesc limba română, vorbesc limba germană. Cred că sunt niște aspecte care trebuie luate în considerare, pentru că actualmente trebuie să cunoști în principal limbile în care se vorbește în comunitatea în care locuiești, ca să poți să comunici cu oamenii, să îi înțelegi și să te înțeleagă. Este o problemă, pentru că în momentul de față asta se vehiculează față de mine, că în momentul în care voi ajunge eu în primărie se va vorbi numai în limba română, fiind din partea PNL-ului. Eu sunt vorbitoare de limba română, dar asta nu înseamnă că în primărie se va vorbi limba română dacă eu ajung acolo, deci dacă voi fi primar. 

- Ce veți face diferit de predecesorul dumneavoastră? 

Bordás Enikő: Poate vor fi lucruri pe parcurs. Dar momentan cred că avem atâtea de făcut, că esențial este să putem să lucrăm cinstit și corect, ceea ce am văzut și până acum. 

Kloos Paula: Voi face tot posibilul să avanseze comuna în continuare, să avem o colaborare cu toate localitățile aparținătoare. Deci toate să fie la fel văzute, nu Bicfalăul, pentru că este o localitate mai aproape de sufletul domnului fost primar. Pentru mine toate vor fi la fel, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de localitatea din care vin. 

- Aveți un proiect elaborat concret pe care vă bazați sau cu ce urmăriți să câștigați alegerile? 

Bordás Enikő: Așa cum v-am spus, ne dorim să ducem mai departe proiectele deja începute: infrastructura – cu modernizarea străzilor, viața culturală, sprijinirea turismului. Toate astea. 

Kloos Paula: Sunt ideile pe care le-am avut la prima candidatură, în septembrie. Implementarea gazului, proiect care între timp a avansat și pe care doresc să îl continui. Avem o problemă vizavi de grădiniță-școală. Nu se rezolvă neapărat prin intermediul primăriei, dar vreau să sprijin acțiunea ca copiii din localitate să rămână în școlile și în grădinițele din localitate, să nu necesite plecarea lor la Sfântu Gheorghe cu navetă și așa mai departe. O creșă trebuie, unde pot părinții să își ducă copiii. Nu avem medic de familie, decât o singură doamnă doctor, care este deja aproape sau chiar pensionară. Aș dori să aduc sistemul de sănătate la un nivel la care să nu împrăștiem pacienții prin tot județul, deci să avem medic de familie în comună să ne ajute, în momentul în care avem o problemă să nu trebuiască să ieșim în alte localități sau în Sfântu Gheorghe pentru o tuse ușoară la copii sau adulți. Deci sistemul de sănătate este la pământ în momentul de față în localitatea noastră. 

- Ce i-ați spune acum contracandidatei dumneavoastră, dacă ați avea-o în față?

Bordás Enikő: Îi doresc succes și sper să învingă cea mai pricepută sau cea care este mai potrivită pentru această funcție. 

Kloos Paula: Eu îi apreciez munca depusă până acum, de contabil, și cred că amândouă am putea face echipă foarte bună, în sensul că dânsa este un om foarte bun în domeniul în care lucrează. Amândouă știm despre ce vorbim, știm cum funcționează lucrurile și cred că fiecare ar trebui să stea la locul la care este cel mai bun, adică dânsa în contabilitate, iar eu să o ajut de la alt nivel. 

- În final, care este mesajul dumneavoastră pentru locuitorii comunei Ozun?

Bordás Enikő: Le transmit să aleagă continuitatea tuturor lucrărilor, să putem să terminăm cu succes toate cele începute, pentru reușita comunei și pentru toți locuitorii, ca această comună să fie un loc în care să ne simțim bine, din care să nu dorim să plecăm, să atragem tinerii să rămână acasă, să fie o casă pentru toți cei de aici. 

Kloos Paula: Dacă am început data trecută un proces și nu am reușit să facem schimbarea, haideți acum să ne unim și să arătăm că se poate! 

Sursa foto: Facebook

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.