POLITICA 2 iulie 2021

Antal Árpád: „Atunci când atacă, ursul nu are nici nume, nici sex, nici greutate, nici vârstă, dar când este omorât știm toate detaliile”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1503 vizualizări

Primarul Antal Árpád a vorbit joi, într-o conferință de presă, la care a fost prezent și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, pe tema urșilor și a spus că toate conflictele dintre om și animal, cu care se confruntă în prezent județul Covasna și implicit municipiul Sfântu Gheorghe, sunt o consecință a unor politici publice defectuoase, care vin pe marginea unor decizii politice asumate în 2016. În plus, primarul a spus și că au existat, după părerea lui, și manipulări în mediatizarea unor cazuri privitoare la urși, dând exemplul „Arthur”.

„Nefiind de specialitate, încerc să am o abordare sociologică, aşa că mi-am pus întrebarea: cum îl chema pe ursul care a atacat şi omorât un om care alerga în Braşov? Sau pe acest urs care a atacat un bărbat între Sfântu Gheorghe şi Şugaş Băi? Nu avem răspunsuri la aceste întrebări. Atunci când atacă, ursul nu are nici nume, nici sex, nici greutate, nici vârstă. Însă atunci când ursul este omorât, ştim şi numele lui, şi sexul şi greutatea şi toate detaliile. Asta pentru mine se traduce în manipulare”, a declarat Antal Árpád.

„Dezastru pentru imaginea publică a României”

Primarul a spus și că dezbaterea pe tema numărului de urși, care încă este neclar, este un dezastru pentru imaginea României.  

„Eu cred că această dezbatere despre numărul urşilor, că sunt 6.000 sau 16.000, este un dezastru pentru imaginea publică a României. Ce mesaj transmite clasa politică pentru  populaţie când avem aşa diferenţe între estimarea populaţiei de urşi? Probabil că realitatea este undeva între, poate sunt 10.000 de urşi. Ca sociolog, pot accepta o marjă de eroare de +/-10% în acest caz, dar atunci când diferenţa este de peste 200%, e o chestiune care depăşeşte orice limită a bunului simţ. Faptul că nu putem să estimăm numărul de urşi cu o marjă cât de cât acceptabilă este un dezastru al politicilor publice din această ţară”, a mai declarat Antal Árpád.

Tot legat de politicile publice, edilul a mai spus că acestea sunt responsabile pentru tot ceea ce se petrece într-o țară, de la atacurile urşilor şi până la câţi sportivi participă la Jocurile Olimpice și a concluzionat că „dacă politicile publice sunt defectuoase, atunci nu avem medalii la Olimpiadă şi ne mănâncă urşii”.

Ca soluție la rezolvarea problemei, edilul din Sfântu Gheorghe vorbește tot despre asumarea, de către Guvern, nu de către un ministru, a unei decizii politice, la fel ca în 2016. 

„Şi în acest caz, decizia trebuie luată ţinând cont de interesele acelor oameni care trăiesc împreună cu ursul. Nu de părerea celor care stau în faţa televizorului şi au văzut în desene animate că ursul e simpatic şi te poţi juca cu el”, a explicat primarul Antal Árpád.

Edilul din Sfântu Gheorghe spune și că este de acord că ursul este o valoare și trebuie protejat, dar acest lucru nu trebuie făcut în detrimentul vieții omenești și fără să se țintă cont de realitatea care arată că în România specia protejată nu este pe cale de dispariție. 

„Scopul nostru ar trebui să fie unul clar: să evităm conflictul dintre urs şi oameni. Ursul să trăiască liniştit în pădure, iar oamenii să trăiască liniştiţi în localităţi. Este evident că densitatea urşilor a crescut în ultima perioadă, iar acest lucru generează atât de multe probleme: de la urşi loviţi de tren sau de maşină, până la urşi atacând animale sau oameni”, a mai spus Antal Árpád.

„Cu cei care au văzut urs la televizor, la desene animate și în poze nu avem tangența de a discuta”

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a reamintit, la rândul lui, că două treimi din populația de urs a Europei trăiește în România, iar din aceasta, două treimi sunt în curbura Carpaților. 

„Dacă am face o analiză pe toată populația României, atunci cam 80% au văzut urși numai la desene animate, iar 20% din nefericire acum au început să sufere din cauza numărului mare de urși. Nu spun că e din cauza urșilor, pentru că sunt și eu în inima mea verde, dar sunt un verde mai deschis. Am fost tehnician silvic, eu am hrănit urși, m-am jucat cu ei, deci cu acele persoane verzi întunecate care au văzut urși mai aproape decât mine aș putea să discut. Dar cei care au văzut urs la televizor, la desene animate și în poze nu avem tangența de a discuta”, a spus Tamás Sándor. 

Tot acesta a precizat că datele APM Covasna și ale gestionarilor fondurilor de vânătoare arată că în ultimii 5 ani populația de urs a crescut de la 1.281 câți erau în anul 2016, la 1.931 în 2021. 

În toate cele cinci orașe din județul Covasna, dar și în țară, marți au fost organizate mitinguri pe tema urșilor. Printre solicitările celor prezenți la proteste se numără reintroducerea managementului responsabil al speciei urs prin intervenție preventivă, relocarea urșilor care dau târcoale în zonele locuite, iar dacă acest lucru nu este posibil extragerea exemplarelor cu probleme, intervenția imediată (în mai puțin de 24 de ore) în cazul în care sunt în pericol vieți omenești și pagubele produse să fie plătite la timp de statul român, iar plățile restante să fie reluate. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.