Antal Arpad ar vrea miniparlamente regionale şi o „constituţie socială”
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe şi totodată preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că oraşele mici au fost dezavantajate, de-a lungul vremii, în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, aflându-se în cadrul unor poli de dezvoltare regională. Pornind de aici, Antal Arpad a arătat că în cazul în care preşedintele Traian Băsescu va insista pe parlamentul unicameral, UDMR va trebui să găsească anumite pârghii care să vină în completarea acestui proiect, astfel încât regiunile să primească mai multe atribuţii.
„Aceasta ar putea fi o contrabalansare a intenţiei de a face un parlament unicameral. Cred că e o abordare greşită dacă abordăm instituţiile statului doar din punct de vedere al costului. Cred că trebuie ţinut cont de eficienţă, iar dacă nişte miniparlamente regionale ar fi eficiente şi ar răspunde la nevoile oamenilor, nu cred că ar trebui să privim partea de costuri a unor asemenea decizii”, a declarat Antal Arpad.
Primarul a mai arătat că atribuţiile acestor miniparlamente ar putea fi nenumărate, deoarece există foarte multe diferenţe de la o regiune la alta, diferenţe care nu vor putea fi niciodată şterse direct şi numai de la Centru.
„Eu cred că este nevoie inclusiv de o „constituţie socială”, în acest moment de asta are nevoie România şi de proiecte mult- diferenţiate în regiunile sale. Dacă facem o comparaţie între Banat şi Moldova, vom vedea că natalitatea în Moldova e de trei ori mai mare decât în Banat, aşa că e evident că şi politicile sociale trebuie să difere în cele două regiuni”, a explicat Antal Arpad.
„Problema romilor, o bombă socială“
Acesta a exemplificat şi cu problema romilor, pe care a numit-o „o bombă socială care face tic-tac şi poate exploda în orice moment”, subliniind că acestui aspect social nu i s-a găsit, până acum, rezolvare de către nici un guvern, deşi ea există peste tot în ţară.
„Am putea avea competiţii între regiuni, pentru rezolvarea problemelor sociale, am putea crea modele de bună- practică ce ar putea fi preluate de altele. Idei sunt multe şi chiar cred că am putea face un pas şi în această direcţie”, a mai punctat Antal Arpad.
Monica Rizea