POLITICA 19 februarie 2021

Antal Árpád: „Cu siguranță calitatea vieții este mai bună într-un oraș mai mic sau în mediul rural”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1263 vizualizări

De ce spune primarul din Sfântu Gheorghe că dacă nu se iau măsuri anul acesta, în România se vor forma discrepanțe care nu vor putea fi corectate nici în următoarele două, poate chiar trei generații

Dacă nu se va crea în perioada următoare un pachet de măsuri sau o lege care să reglementeze felul în care trebuie să fie direcționați banii europeni și nu numai, vor exista decalaje majore privind dezvoltarea, în favoarea zonelor urbane mari, cu influență, iar zona rurală, respectiv orașele mai mici vor deveni un deșert demografic, a avertizat joi, în cadrul unei conferințe de presă primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Acesta a precizat totuși că are asigurări de la ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, că s-a format un grup de lucru care se ocupă de acest aspect.     

Ministerul pe care îl conduce își asumă elaborarea unui pachet de măsuri sau unei legi prin care să fie echilibrate cumva nivelul de dezvoltare între regiunile sărace și cele bogate, în interiorul regiunilor, între județele sărace și cele bogate, inclusiv în interiorul județelor între zonele mai sărace și mai bogate. Cred că este foarte important să avem această abordare. Am spus și la o conferință de presă anterioară, dacă nu se va întâmpla acest lucru, dacă această sumă de 85 de miliarde de euro din fonduri europene care va veni, sperăm, într-un termen relativ scurt de șase, șapte ani în România, va fi alocată pe acele principii pe care au fost alocate și până acum, că forța de lobby, forța de influență a orașelor și a regiunilor bogate este întotdeauna mai mare decât a celor sărace, practic vom ajunge la o depopulare masivă a unor zone din România și la o creștere a discrepanțelor care nu va mai putea fi corectată  pentru următoarele două, poate chiar trei generații. Dacă acum, anul acesta, nu avem grijă să echilibrăm aceste diferențe de dezvoltare între zonele urbane mari și mediul rural și așa mai departe, vom ajunge să avem o țară cu câteva orașe, de cinci, șase sute de mii de locuitori sau aglomerații urbane de cinci, șase sute de mii de locuitori, cu o capitală de trei, patru milioane de locuitori și între aceste aglomerații urbane, din punct de vedere demografic, va fi un deșert. Am această convingere, cu toate că sunt primar de oraș, că poți avea nivelul de trai mai ridicat într-un oraș, dar cu siguranță calitatea vieții este mai bună într-un oraș mai mic sau în mediul rural. Calitatea vieții nu este ridicată niciodată într-un oraș foarte aglomerat și foarte poluat”, a declarat primarul Antal Árpád. 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a anunțat marți că a inițiat, ca autoritate responsabilă cu dezvoltarea teritorială durabilă,  un grup de lucru intern, pentru elaborarea unui pachet de măsuri integrate ce vor fi aprobate prin lege. 

Măsurile propuse vor viza aspecte instituționale și de infrastructură conectivă și edilitară, inclusiv facilități economice și fiscale, precum și alte tipuri de intervenții care să conducă la creșterea condițiilor de viață, limitarea migrației populației și, implicit, la reducerea decalajelor majore între regiuni, județe și medii de rezidență.

Prin urmare, la nivelul fiecărui județ, vor fi identificate UAT-urile rurale pentru care vor fi propuse spre implementare o serie de proiecte care să asigure infrastructura necesară și să dezvolte capacitatea instituțională. De asemenea, pentru orașele mici, cu probleme sociale și economice, identificate în baza unor criterii obiective, vor fi propuse măsuri care să conducă la creșterea calității vieții și la asigurarea oportunităților economice”, se arată în informarea publicată pe pagina de Facebook a ministerului. 

Fiecare cetățean, indiferent de localitatea în care trăiește, are dreptul la dezvoltare. Avem nevoie de măsuri concrete pentru a reduce decalajele dintre nivelul de dezvoltare a regiunilor, județelor și a localităților din interiorul acestora”, a subliniat Cseke Attila, potrivit aceleiași surse. 

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației a fost săptămâna trecută într-o vizită de lucru la Sfântu Gheorghe, dar și în alte localități ale județului, însoțit, printre alții de președintele Consiliului Județean Covasna, și totodată al UDMR Covasna, Tamás Sándor. Atunci ministrul a anunțat o serie de investiții care vor avea loc în județ: o clădire nouă pentru Spitalul de pneumonie Sfântu Gheorghe, bazinul de înot din Târgu Secuiesc, care va fi finalizat din fonduri de la bugetul central, centru multifuncțional balneoclimateric din localitatea Covasna, sală de sport cu 180 de locuri în tribune la Baraolt și bazin de înot didactic la Întorsura Buzăului.  

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.