POLITICA 9 iunie 2009

Absenţa românilor de la urne a dus la o victorie clară a UDMR în Covasna

de Covasna Media | 782 vizualizări
„Lista Solidarităţii Maghiare“ a adunat peste 82% din voturile covăsnenilor. Alianţa PSD+PC se află pe locul 2 cu 6,19%, urmată de PD-L cu 4,47%

Alegerile europarlamentare din judeţul Covasna au plasat pe primul loc candidaţii UDMR, iar dintre partidele româneşti cel mai bun scor l-au obţinut social democraţii, cu peste patru mii dintre voturile electoratului. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Covasna (BEJ), judecătoarea Miklos Erzsebet, din totalul de 64.693 de voturi valabil exprimate, 53.315 au fost pentru UDMR (82,41%). Pe poziţiile următoare găsim PSD+PC, cu 4.009 voturi (6,19%),

„Lista Solidarităţii Maghiare“ a adunat peste 82% din voturile covăsnenilor. Alianţa PSD+PC se află pe locul 2 cu 6,19%, urmată de PD-L cu 4,47%

Alegerile europarlamentare din judeţul Covasna au plasat pe primul loc candidaţii UDMR, iar dintre partidele româneşti cel mai bun scor l-au obţinut social democraţii, cu peste patru mii dintre voturile electoratului. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Covasna (BEJ), judecătoarea Miklos Erzsebet, din totalul de 64.693 de voturi valabil exprimate, 53.315 au fost pentru UDMR (82,41%). Pe poziţiile următoare găsim PSD+PC, cu 4.009 voturi (6,19%), urmaţi de PD-L – 2.892 voturi (4,47%), PNL – 1.385 voturi (2,14%) şi PRM cu 1.283 de voturi (1,98%).

Independenta Elena Băsescu a reuşit să obţină 926 de voturi (1,43%), Pavel Abraham 517 (0,79%), PNŢCD a obţinut 222 de voturi, iar Forţa Civică 144. Prezenţa la urne în judeţul Covasna a fost de 36,06%.

UDMR, mulţumită şi nu prea

Preşedintele UDMR Covasna, senatorul Albert Almos, consideră că Lista Solidarităţii Maghiare a adus rezultatele scontate, şi spune că o prezenţă mai mare la vot din partea comunităţii maghiare ar fi însemnat un mandat în plus pentru reprezentarea acesteia în PE.

„Se vede clar că populaţia maghiară s-a mişcat puţin mai bine ca ceilalţi, în Ardeal, dar cu o prezenţă de 50% la vot în Covasna şi Harghita ar fi fost mai multe mandate. Ne bucurăm tare mult, dar ne dă în continuare de gândit ce se întâmplă”, a declarat senatorul Albert Almos.

Politicianul UDMR spune că oamenii trebuie învăţaţi să iasă la vot şi în astfel de momente să îşi exprime doleanţele, în loc să lase reprezentarea la voia întâmplării. În anul 2007, la alegerile pentru Parlamentul European, epis copul Tokes Laszlo candidase ca independent şi obţinuse 32.028 de voturi care i-au asigurat un loc în PE. Pe de altă parte, UDMR avusese 20.091 voturi şi două mandate de europarlamentar, care au fost onorate de Sogor Csaba şi Winkler Iuliu, realeşi şi în 2009.

Porci drept răsplată

Pentru a răsplăti locuitorii care au ieşit în număr mare la vot, UDMR Covasna a anunţat că îi va premia cu câte un porc de 100 de kg, oferit drept răsplată. Astfel, potrivit lui Albert Almos, vor alege câte o localitate din zona Baraolt, Covasna, Târgu-Secuiesc şi Sf.Gheorghe, de unde localnicii au ieşit în cel mai mare număr la vot, şi fiecare din cele 4 localităţi alese va beneficia de câte un porc de 100 de kg. “Eu mă duc să duc porcul ”, a spus Albert Almos.

UDMR Covasna a mai făcut un gest asemănător cu ocazia alege rilor parlamentare, când a dăruit un porc de 100 de kg comunităţii din satul Valea Scurtă, comuna Estelnic, unde prezenţa la urne fusese de 93%.

101% prezenţă la vot

Şi la aceste alegeri comuna Valea Scurtă a reuşit un record de alegeri de 101% şi va fi din nou premiată cu un porc. Primarul comunei Estelnic, Varga Attila, a declarat că raportat la numărul de alegători din sat, care este 222, la vot s-au prezentat 224 de per soane. Din cei 222 au votat peste 90%, dar cu voturile adunate şi de pe lista suplimentară au ajuns la un procent de 101%.

Primarul explică prezenţa mare la vot prin permanenta mobilizare a oamenilor, în plus spune că e mai uşor să scoţi la vot două sute de oameni în loc de o mie. La nivelul comunei Estelnic prezenţa la vot a fost de 75%.

Social-democraţii, dezamăgiţi de prezenţa scăzută

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a subliniat că rezultatele acestor alegeri au confirmat încă o dată faptul că în Covasna PSD este al doilea partid după UDMR şi cel mai puternic dintre partidele româneşti. Pe de altă parte, liderul social-democrat consideră dezamăgitoare prezenţa la urne, mai ales în ceea ce priveşte zona românească. „Şi în Covasna şi în ţară a fost o slabă percepţie faţă de importanţa alegerilor, probabil şi situaţia de criză şi probabil nici miza nu a fost percepută cum trebuia“, a spus Grama.

În opinia acestuia, UDMR nu ar trebui să se umfle în pene pentru cele câteva procente în plus obţi nute la alegeri, pentru că pre zenţa la vot nu a fost una deloc strălucită. În plus, deputatul de Covasna consideră că nu a fost cea mai bună soluţie nici să-l pună pe Tokes Laszlo în fruntea listei, „cel mai extremist dintre ei“, ca să reprezinte comunitatea în PE. “Nu prea a fost o soluţie europeană, nu prea văd eu ce Europă unită când ei numai autonomie au în cap, separatism în Europa”, a mai spus Horia Grama.

Vicepreşedintele PCM Covasna, Gazda Zoltan, consideră că dacă UDMR ar fi avut disponibilitatea să poarte tratative cu PCM pentru alegerile europarlamentare, rezultatul acestora ar fi fost mult mai bun, iar „marea întrunire” dintre Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi UDMR nu ar fi scos chiar atât de mulţi oameni la vot.

„Dacă vroia UDMR, prezenţa ar fi fost mai semnificativă printr-o coaliţie cu PCM, pentru că putere politică are doar PCM, CNMT nu este putere politică. Coaliţie se poate face între puteri politice şi era mai bine dacă se uneau cele două forţe politice. 4 locuri puteau fi ocupate prin coaliţie“, a spus vicepreşedintele PCM Covasna, Gazda Zoltan.

Potrivit lui Gazda, din infor maţiile lor electoratul PCM nu a mers la vot, iar puţinii care totuşi s-au dus nu se ştie cu cine au votat. Pe durata campaniei electorale, civicii maghiari din Covasna s-au ţinut departe şi nu au luat nicio atitudine în legătură cu aceasta.

Alegeri în linişte

Potrivit Centrului de Comunicare Judeţean, procesul electoral pentru alegerea membrilor pentru Parlamentul European s-a desfăşurat în linişte. Pentru acest lucru s-au implicat structurile Ministerului Administaţiei şi Internelor, peste 300 de poliţişti, peste 60 de jandarmi, 55 de lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la alte structuri şi 28 de poliţişti comunitari.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Adrian, 10 iunie 2009
Ms Flavius. Acea parere am citit-o, dar nu mi s-a parut o opinie a partidului ci a unui individ, de fapt de la fiecare partid a fost asa. Da in fine, poate provocarile de-a lungul timpului nu au fost citeste integral
Flavius, 10 iunie 2009
Adriane, ai si parerea liberalilor... trebe doar sa cauti si sa vrei sa gasesti... ia de-aici: http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=3017
igor, 10 iunie 2009
Votul trebuie sa fie OBLIGATORIU! De ce? Ptr. ca pentru organisarea lui platim impozite (in toata Europa)
Adrian, 9 iunie 2009
Ma intreb de ce oare nu comenteaza nimeni chestiile astea legate de alegeri??? Nu vedeti oare ca au fost aprox 2000 de voturi nule??? Ce inseamna asta??? Oare nu au iesit oamenii la vot si le-au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.