LIFESTYLE 14 iulie 2014

Un proiect de creare a unui pancreas bio-artificial dă speranțe diabeticilor

de Agerpres | 504 vizualizări

Un disc extrem de fin din polimer, ceva mai mare decât un CD, implantat în abdomen, ar putea schimba viața a milioane de diabetici insulino-dependenți. Pancreasul bio-artificial, pus la punct de cercetători francezi, va fi testat pe om la începutul lui 2016, relatează AFP.

Purtătorii acestui dispozitiv nu vor mai fi nevoiți să își injecteze insulină: hormonul va fi produs natural de celule pancreatice (obținute prin geniu genetic sau pornind de la celule stem), plasate în interiorul săculețului artificial.

Proiectul, care nu va fi aplicat la scară mare înainte de 2020, „trezește multe speranțe și așteptări” din partea celor 25 de milioane de diabetici de tip 1 din lume, arată Severine Sigrist de la firma franceză Defymed, care lucrează la prototip.

Ideea pancreasului artificial a apărut ca urmare a grefelor de celule pancreatice, destinate să înlocuiască funcția defectuoasă a pancreasului, permițând organismului să producă din nou insulină și reglând astfel nivelul de zahăr din sânge. Din cauza lipsei de grefe, de această tehnică poate beneficia un număr extrem de mic de pacienți. În plus, ea implică un tratament anti-respingere cu efecte secundare severe. „De aici ideea de concepe un săculeț în care să punem celule pancreatice, pentru a le proteja de atacurile sistemului imunitar”, a afirmat dna Sigrist.

Provocarea a constat în crearea unei membrane semipermeabile, care să permită o asemenea protecție, lăsând totuși insulina, dar și zaharurile să treacă, pentru ca celulele pancreatice „să știe” ce cantitate de insulină să producă.

Discul din polimer va fi implantat în abdomen printr-o scurtă intervenție chirurgicală, urmând să fie înlocuit la patru-șase ani. Celulele pancreatice din interior vor fi reînnoite o dată la șase-douăsprezece luni, înlăturându-se astfel necesitatea injecțiilor cu insulină de câteva ori pe zi.

După testele pe animale urmează un experiment pe 16 pacienți volun­tari, care va începe la sfârșitul lui 2015 sau începutul lui 2016 la Montpellier (sudul Franței) și Oxford (Marea Britanie). Primele rezultate vor fi disponibile la sfârșitul lui 2017.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.