LIFESTYLE 28 ianuarie 2015

Trucuri care te ajută să foloseşti eficient cuptorul cu microunde

de Covasna Media | 508 vizualizări

De dragul rapidităţii am adoptat cuptorul cu microunde cu braţele deschise. Câteva butoane apăsate şi câteva minute de aşteptare îţi pot livra o masă în cel mai scurt timp. Există, însă, şi momente în care nu obţii cele mai bune rezultate: brânzeturile se pot topi prea mult, legumele se pot fierbe prea tare, iar popcornul se poate arde. Toate astea pot fi evitate dacă ştii trucuri eficiente.

1. Cum să găteşti perfect legume

Dacă vrei să găteşti legume la microunde e bine să le feliezi sau să le tai în bucăţi egale şi să le alegi pentru a fi gătite împreună pe cele care au texturi asemănătoare. De exemplu, porumb şi mazăre sau morcovi şi ardei. Ca să se gătească bine este bine să aşezi legumele într-un strat uniform într-un vas termorezistent şi să acoperi vasul cu o folie de plastic. Când legumele sunt gata, înţeapă din loc în loc folia pentru a elibera aburul fierbinte.

2. Cum să încălzeşti perfect mâncarea

Ţi s-a întâmplat, probabil, să vrei să încălzeşti resturile de la cină a doua zi la prânz şi să observi că după un minut la microunde doar suprafaţa lor este fierbinte. Secretul este să aşezi mâncarea într-un strat cât mai plat şi să îi dai forma unui inel. Cuptorul cu microunde încălzeşte din exterior spre interior, iar mâncarea astfel aşezată va avea toate şansele să se încălzească bine.

3. Cum eviţi uscarea sau arderea ingredientelor

Microundele încălzesc mâncarea bombardând moleculele de apă din ingrediente cu energie. Dar, în acest fel, apa se evapo­ră în mare parte şi îţi va lăsa în urmă o mâncare fadă. Poţi preveni acest lucru dacă înveleşti ingredientele sau dacă acoperi recipientul în care sunt puse cu un şerveţel umezit. Asta va ajuta mâncarea să reţină apă şi să rămână umedă.

O altă metodă pentru a preveni uscarea mâncărurilor este să le pui la microunde împreună cu un vas cu apă. Secretul se poate aplica pentru încălzirea mâncărurilor, pentru gătirea legumelor sau pentru popcorn.

4. Nu pune vasul cu mâncare în mijlocul cuptorului

Cele mai multe dintre cuptoarele cu microunde au o farfurie rotativă pe care trebuie să aşezi recipientul. Aceast dispozitiv rotativ ajută mâncarea să treacă prin punctele în care undele emise se întâlnesc şi formează puncte fierbinţi care gătesc mâncarea. Însă, în momentul în care aşezi recipientul pe margine, sunt şanse mai mari ca mâncarea să ajungă în aceste puncte fierbinţi şi să se gătească mai repede şi mai bine.

5. Cum să încălzeşti mai multă mâncare în acelaşi timp

Dacă ţii cont de trucul de la punctul 2, prin care aşezi mâncarea în forma unui inel, atunci va fi foarte uşor să îl pui în aplicare şi pe acesta. Cel mai simplu mod în care poţi încălzi mai multe porţii de mâncare în acelaşi timp este să aşezi pe prima farfurie, în mijloc, o cană, iar peste ea o a doua farfurie cu mâncare. S-ar putea să fie nevoie să schimbi între ele farfuriile la jumătatea timpului.

6. Alege recipientele potrivite

În primul rând, trebuie să fie din ceramică sau plastic. Iar în al doilea rând, ar fi indicat să fie rotunde, pentru că în cele pătrate sau dreptun­ghiulare energia şi căldura se va distribui mai mult spre colţurile recipientului iar mâncarea aflat în aceste zone se va găti mai mult.

(foodstory.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.