LIFESTYLE 24 octombrie 2019

Tineretul este chemat la cârnați!

de Iulia Drăghici - Taraș | 1717 vizualizări

Organizatorii au redus taxa de participare la Festivalul Cârnaților 

Festivalul Cârnaților, care în 16 noiembrie a.c. va marca a 17-a ediție, își propune anul acesta să aducă în competiția de pregătit cârnați cât mai multe echipe formate din tineri. Astfel, în concurs sunt așteptați să se înscrie liceeni, mai ales cei din școli de profil gastronomic. 

Anul acesta, ASIMCOV, împreună cu partenerii, ne vom adresa liceelor sau școlilor profesionale de profil, să atragem tinerii în acest concurs”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, unul dintre organizatorii evenimentului, Vajda Lajos. 

 „Eu zic că este o întâlnire splendidă și i-aș sfătui pe tineri să participe la acest festival”, a subliniat și președintele SVESZ, Kovács István. 

În acest sens, organizatorii au redus prețul taxei de participare, de la 450, la 350 de lei de echipă, care va fi formată din patru membri și șase susținători. 

Pe de altă parte, implementarea unei taxe mai mici vine și în scopul de a determina cât mai multe persoane să se înscrie în competiție și de a avea astfel acces pe suprafața de concurs, care va fi amenajată tot în sala de sport din strada Vânătorilor, ca și anul trecut. 

În anii precedenți am fost criticați că vizitatorii nu au avut acces în sala de sport unde se preparau cârnații, unde avea loc concursul. Tocmai din acest motiv am decis să reducem taxa de participare. A fost de 450 de lei în anii precedenți, acum va fi de 300 de lei și va fi mult mai accesibil. (...) Am dori să îndemnăm toate persoanele care în anii precedenți au fost la eveniment ca vizitatori, de ce nu?, să se înscrie alături de prieteni și să simtă acea atmosferă care este unică”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert.

La eveniment sunt așteptate și echipe din alte zone din România, iar până acum a confirmat participarea o echipă din Botoșani.  

Pesta Porcină Africană, ținută la distanță cu reguli clare 

În ceea ce privește alerta de Pestă Porcină Africană, care a revenit pe raza județului Covasna, organizatorii Festivalului Cârnaților spun că, la fel ca și anul trecut, se vor lua măsuri stricte pentru a se asigura, alături de specialiștii de la DSVSA, că nu vor exista probleme din acest punct de vedere. Cea mai importantă măsură este aceea că participanții nu vor avea voie să aducă în concurs produse din carne, nici măcar pentru decorarea meselor. 

Materialele necesare participării, 10 kilograme de carne, șorțuri, mese, fețe de masă, un bol de plastic, și sac pentru gunoi vor fi puse la dispoziție de organizatori. 

Înscrierile în concurs sunt deschise până la data de 8 noiembrie. Informații privind înscrierea, precum și formularul care trebuie completat, sunt disponibile pe pagina de Facebook a concursului „Székelyföldi Kolbászfesztivál • Festivalul Cârnaților”. 

Organizatorii spun că numărul maxim de echipe participante este de 80, însă aceștia dau asigurări că nimeni nu va fi refuzat în condițiile în care se depășește acest număr.  

Premiul cel mare va fi, la fel ca în edițiile precedente, posibilitatea de a participa la Festivalul Cârnaților din  Békéscsaba. 

Festivalul Cârnaților este unul dintre cele mai longevive evenimente gastronomice din județul Covasna și poate și din țară. Concursul este inspirat dintr-o competiție similară derulată anual în regiunea Békéscsaba din Ungaria. Scopul evenimentului este atât promovarea ofertei gastro-turistice din județul Covasna, cât și crearea unor legături de prietenie între membrii comunităților. 

Dacă vorbim despre turism și ospitalitate, atunci gastronomia are un rol foarte important în promovarea unei regiuni. Acest lucru este foarte important. Dar dacă nu atragem populația, nu atragem comunitățile să participe la aceste evenimente, atunci vorbim despre industrie, eventual restaurante. E foarte important să vorbim despre tradiții locale, deci să participe cât mai multe comunități. Aici este despre prietenie, aici se formează prietenii și aici se poate arăta ospitalitatea”, a spus miercuri, la conferința de presă, Vajda Lajos. 

Cea mai mare participare s-a înregistrat în 2009, când la eveniment a fost prezent și ministrul de atunci al Turismului, Elena Udrea. De-a lungul timpului, la Parada Cârnaților au fost înscrise echipe din Ungaria, Olanda, Anglia sau Franța.  

Anul trecut, competiția a fost câștigată de Organizația Femeilor din Ojdula, care în zilele următoare va reprezenta județul Covasna la concursul din Békéscsaba. Tot la ediția precedentă s-au atins o serie de recorduri, printre care realizarea a trei pâini uriașe cu cartofi și cârnați, de câte 60 de kilograme fiecare, cel mai mare mic-dejun din regiune și cel mai lung cârnat, care a măsurat 13,5 metri. 

Festivalul Cârnaților este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ASIMCOV) și SVESZ (Asociația Unităţilor Hoteliere şi Restaurante din Sfântu Gheorghe). 

În perioada următoare, coordonatorii evenimentului vor anunța noi detalii cu privire la a 17-a ediție a Festivalului Cârnaților, mai ales că vor fi organizate și programe culturale, la fel ca în anii trecuți. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.