LIFESTYLE 8 ianuarie 2014

Te speli greșit pe mâini, spun cercetătorii. Cum ar trebui să o faci

de Covasna Media | 327 vizualizări

Oamenii de știință resping percepția larg răspândită potrivit căreia folosirea apei fierbinți pentru spălarea mâinilor este mai eficientă decât cea rece în ceea ce privește combaterea bacteriilor.

Un nou studiu realizat în SUA arată că oamenii se spală pe mâini cu apă la o temperatură mai ridicată decât cea necesară pentru a distruge bacteriile, ceea ce reprezintă o risipă importantă de energie.

„Căldura ucide într-adevăr bacteriile, însă pentru a realiza asta cu ajutorul apei fierbinți ar trebui să folosești o temperatură pe care pielea umană n-o poate suporta”, susține coordonatoarea studiului Amanda. R. Carrico, cercetătoarea în cadrul Universității Vanderbilt.

Singura temperatură de compromis este cea situată în jurul valorii de 55 de grade Celsius, care ucide într-adevăr unii agenți patogeni, însă arde pielea în cazul contactului prelungit.

Cercetătorii americani au conchis că nu există nicio dovadă că folosirea apei calde la o temperatură suportabilă are vreun rol în uciderea bacteriilor. „Chiar și apa la o temperatură de 4,4 grade Celsius ucide bacteriile la fel de bine ca apa caldă, atâta vreme cât mâinile sunt frecate și uscate în mod corespunzător”, susține Amanda. R. Carrico.

Mai mult, oamenii de știință avertizează că apa fierbinte poate avea efecte negative asupra igienei. „Apa fierbinte poate irita pielea și afecta stratul protector de la suprafață, făcând-o să fie mai puțin rezistentă în fața bacteriilor”.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.