LIFESTYLE 31 octombrie 2019

Târgul de Crăciun de la Sfântu Gheorghe va fi mai prietenos cu mediul

de Daniela Luca | 3867 vizualizări

Plasticul va fi înlocuit cu materiale biodegradabile sau refolosibile 

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au anunțat că începând de anul acesta la standurile de alimentație publică din Târgul de Crăciun vor fi interzise farfuriile, tacâmurile și paharele din plastic. În locul acestora se va opta pentru alternative ecologice. Organizatorii sunt de părere că atât comercianții, cât și vizitatorii târgului  vor privi cu ochi buni schimbarea. 

Pornind de la ideea că din 2021 în Uniunea Europeană vor fi interzise obiectele de unică folosință din plastic, autoritățile locale și-au propus să aplice această directivă europeană mai devreme, în cazul evenimentelor organizate pe domeniul public. 

Astfel, în cadrul Târgului de Crăciun care va avea loc în acest an în perioada 13-24 decembrie, vânzătorii de la standurile cu mâncăruri și băuturi se vor conforma unei noi reguli. Aceștia trebuie să folosească doar „veselă din materiale biodegradabile și compostabile, certificate conform directivelor europene în vigoare (Directiva UE 2019/904), sau refolosibile. Pentru acestea se va prezenta un certificat de conformitate din partea producătorului”, anunță organizatorii. 

Totodată, pentru băuturi calde se vor putea folosi căni sau pahare din sticlă sau ceramică pe care consumatorii vor plăti o garanție.  

„Și la Zilele Sfântu Gheorghe a fost aceeași regulă la curtea de vinuri, spre exemplu și chiar și la Szimplatz. Atunci oamenii au cumpărat pentru câțiva lei pahare refolosibile și eu cred că lumea începe să se obișnuiască cu acest fapt. Cred că se vor conforma și nu vor fi probleme pentru că din ce în ce mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe au inițiative care se leagă de tema asta a protejării mediului. Și la proiectele Com'ON Sepsi s-a văzut că ne îndreptăm în această direcție. E obligatoriu ca și comercianții să se conformeze, iar cei care vor avea de exemplu pahare din plastic trebuie să știe că organizatorii vor avea dreptul să îi excludă de la târg”, ne-au spus organizatorii de la Casa de Cultură Kónya Ádám. 

Promotoarea unui stil de viață cât mai conștient față de mediu și proprietara unui magazin fără ambalaje din reședința de județ este de părere că o astfel de schimbare este binevenită, mai ales în contextul în care alte orașe din România, cum ar fi Sibiul sau Brașovul, deja au implementat conceptul „mai puțin plastic” la astfel de evenimente. 

„Ideea este chiar îmbucurătoare și cred că lumea se va conforma. Tot timpul o să se găsească cineva care să fie Gică Contra, dar la orice schimbare trebuie timp ca lumea să se adapteze, atât comercianții cât și publicul, pentru că e noutate pentru toată lumea. Comercianții ar trebui să o accepte ca pe o chestie benefică. Totodată, lumea trebuie să știe că sunt foarte multe produse care substituie plasticul, sub numele de bio plastic, dar care nu sunt foarte bune pentru că nu există centru de reciclare în România pentru ele”, ne-a spus Józsi Kinga. 

Comercianții se pot înscrie până pe 21 noiembrie. Mai multe informații despre Târgul de Crăciun 2019 se pot obține la numărul de telefon 0267 312 104 sau la sediul Biroului de Organizare Evenimente Culturale din strada Piaţa Libertății nr. 1 și pe site-ul www.kultur.ro

Sursă foto: Facebook/Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.