LIFESTYLE 12 iulie 2019

Tabăra de icoane, panaceu în lumea rețelelor artificiale

de Iulia Drăghici - Taraș | 1504 vizualizări

La Sita Buzăului, Biserica, Școala, autoritățile și comunitatea au făcut echipă pentru a le oferi copiilor amintiri de neuitat în vacanța de vară  

Vârtejul tehnologic și informațional a luat o pauză de câteva zile pentru 32 de copii din Sita Buzăului și din împrejurimi. Pentru că dacă e vacanță de vară atunci trebuie să fie și tabără. Și dacă tabăra nu e nu orice tabără, bucuria e pe măsură. „Icoana din sufletul copilului” i-a adus astfel pe cei mici parcă într-o altă lume, marcată îndeosebi de liniște sufletească, prietenie și armonie cu cei din jur, dar mai ales cu ei înșiși.  

O nouă ediție a taberei – concurs „Icoana din sufletul copilului”, cunoscută în anii trecuți cu denumirea de Școală de vară, s-a desfășurat în această săptămână la Sita Buzăului. Acțiunile care au debutat în 8 iulie, se încheie vineri, 12 iulie, cu o expoziție a obiectelor și picturilor realizate în cadrul taberei. Aceasta, dar și premierea câștigătorilor vor avea loc de la ora 11:00, la Biserica din Ciumernic. 

Școală de viață 

Participanți sunt 32 de copii, de la Școlile din Sita Buzăului, Ciumernic, Întorsura Buzăului, Grădinița „Prichindel” din Întorsura, dar și copii veniți din Italia în vacanță la bunici, precum și o elevă din Brașov. 

Părinții au fost, în general, cei care i-au îndrumat pe cei mici să încerce o astfel de tabără. La suprafață, „Icoana din sufletul copilului” este ca orice altă școală de vară, însă în esență, aceasta este mult mai mult. 

Pe lângă activitățile specifice unei tabere, de exemplu excursiile tematice, de întâlnire cu natura, derulate în acest caz la Cascada Urlătoarea de la Vama Buzăului sau la Rezervația de Zimbri, participanții au putut să viziteze Mănăstirile de la Valea Mare și Sita Buzăului, unde au fost poftiți la masă, într-o altă zi, copiii au fost duși la una dintre cele mai îndrăgite pizzerii din zona Buzaielor. Activitățile statice au avut în centru pictura icoanelor pe sticlă, dar și realizarea de brățări din diverse mărgeluțe sau, în premieră, de coșuri cu flori origami, făcute din hârtie. Dincolo de acestea, tabăra a însemnat de fapt deprinderea de abilități de viață: comunicarea, lucrul în echipă, prietenia, dragostea de muncă și de lucru bine făcut. 

Cel mai interesant mi s-a părut faptul că am lucrat mult în echipă. Am legat multe prietenii. Când am venit aici nu cunoșteam aproape pe nimeni, dar acum sunt prietenă cu toți și chiar mă distrez. M-am hotărât să particip pentru că e ocazie nouă să învăț lucruri noi. Acum, spre exemplu, a fost prima dată când am făcut flori origami de la zero. Am reușit să învăț și tehnici noi de a picta. A fost o experiență inedită, care m-a făcut să fiu mai sociabilă, să comunic mai bine, să cunosc oameni noi. E un loc de care fiecare copil ar trebui să aibă parte, pentru că oricum vara nu se întâmplă mare lucru. Asta chiar e o experiență foarte interesantă”, ne-a spus una dintre elevele participante, Cristina. 

A fost o experiență foarte frumoasă, din care am învățat multe lucruri, chiar să pictez. M-am împrietenit cu copiii, am învățat și multe jocuri”, ne-a împărtășit și Raul, un alt copil participant. 

Concursul a fost unul interjudețean 

Poate că cea mai mare noutate din acest an, față de edițiile anilor precedenți a fost includerea taberei în rândul activităților județene promovate de Inspectoratul Școlar  Județean. Astfel, tabăra – concurs a putut aduce lucrări ale participanților din județe precum Alba și Sibiu, pe lângă cele ale copiilor prezenți în tabără. 

Copiii de la școlile din Sibiu sau Alba au participat indirect, că au făcut lucrările acasă la ei, dar ni le-au trimis ca să fie jurizate și eventual premiate”, ne-a explicat unul dintre coordonatorii taberei, preoteasa și profesoara Alemănuța Lihor. 

Toate lucrările din concurs vor fi jurizate și cele mai bune vor fi premiate vineri, după slujba de mulțumire. Evenimentul va fi deschis tuturor celor interesați, dar sunt invitați în special părinții participanților pentru că, în definitiv, tabăra își propune și să scoată în evidență importanța familiei. 

Tocmai de aceea, organizatorii evenimentului fac apel către părinți, să se implice mai mult în activitățile de acest gen, care îi au în prim plan pe copiii lor. 

Ideea noastră asta este: să fie un parteneriat între Biserică, Școală și părinți”, a mai spus Alemănuța Lihor. 

Tabăra a fost realizată anul acesta și cu sprijinul a șase cadre didactice, de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” și de la Grădinița cu Program Prelungit „Prichindel” din Întorsura Buzăului. Tabăra a fost organizată de Biserica și Parohia din Ciumernic, reprezentate de familia preotului Lihor, cu sprijinul Primăriei Sita Buzăului, școlilor Sita Buzăului, Ciumernic, Întorsura Buzăului și Grădiniței „Prichindel”, dar și a câtorva sponsori privați. 

 „Și pentru noi a fost frumos. De fapt, ne-am dorit să le transmitem copiilor dragostea de muncă, în primul rând, pentru că în ziua de astăzi cam lipsește, și de muncă în echipă, combinată cu jocul, dar și cu rugăciunea. Acești copii au devenit aici mici iconari, mici pictori. Fiecare dintre noi este o Biserică în miniatură și prin aceste picturi, copiii și-au pictat de fapt sufletul lor. O icoană pictată te reprezintă pe tine însuți. Iar icoanele au ieșit cu adevărat deosebite. Au fost și copii care au mai fost la taberele organizate de noi, dar și copii care nu au mai fost. Toți s-au adaptat foarte frumos, în ciuda faptului că trăim în lumea aceasta a neliniștii, în vacarmul de zi cu zi. A fost o ediție deosebită, la care a contribuit mult cu sprijinul său și domnul primar Nicolae Stoica. (...) Chiar simt că a fost o ediție reușită, în care ne-am apropiat sufletește de copii. A fost altfel. Nu ne vedem doar la spovedanie sau la Biserică, uite că se poate și altfel”, ne-a declarat coordonatorul principal al evenimentului, preotul Claudiu Lihor. 

Acesta a mai punctat că tabăra de vară pentru copii este o încununare a catehezei, întâlnirea săptămânală pe care o are cu copiii din Parohie, în care cei mici au activități diverse, de la citit, la vizionat documentare sau filme, la discuții pe teme care îi preocupă pe copii și așa mai departe.  

„Icoana din sufletul copilului” este, așadar, o tabără în care neliniștea și agitația de zi cu zi s-au transformat în bucurie, iubire și înțelegere cu fiecare tușă de pensulă, cu fiecare hârtie împăturită, cu fiecare pas prin iarbă, cu fiecare privire și cu fiecare îmbrățișare. Poate că astăzi tabăra se încheie oficial, însă sunt sigură că energia pozitivă și doza de bunătate acumulate aici vor fi suficiente să le țină drept combustibil participanților până la ediția de anul viitor. 

Felicitări și le mulțumiri organizatorilor, care ne-au dovedit încă o dată că lucrurile făcute cu drag, din inimă nu trebuie să fie excepția, ci regula, un adevărat panaceu, adică un leac miraculos capabil să mai vindece din rănile cauzate de viața tot mai mecanizată, tot mai conectată prin rețele artificiale. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.