LIFESTYLE 12 aprilie 2019

SzimPlatz: conceptul festivalurilor de metropolă, adus la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 880 vizualizări

Truck-uri multicolore cu mâncare stradală și peste 50 de feluri de bere artizanală 

SzimPlatz va debuta la cea de-a 28-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, în weekendul 3-5 mai și va aduce multe noutăți nemaiîntâlnite până acum. Piața Sfântul Gheorghe va căpăta o cu totul altă atmosferă datorită celor 14 truck-uri multicolore cu bucate din diverse colțuri ale lumii, sau a berii artizanale de la 11 producători din țară, dar și datorită formațiilor alternative din țară și din străinătate care vor încinge atmosfera. În plus, organizatorii își propun ca acest eveniment să fie cât mai prietenos cu natura, astfel că mâncarea va fi servită din farfurii comestibile, iar paharele vor fi returnabile.

„Ne-am gândit ca această locație să se axeze mai mult pe publicul tânăr, pe tinerii adulți care frecventează festivaluri, care mai pleacă din oraș sau care sunt studenți și revin în oraș cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe și să aibă o locație, să zicem cosmopolită, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe. (...) Pe lângă latura gastronomică, o să avem și o ofertă culturală, destinată acestui public și în fiecare seară o să avem concerte propuse și gândite împreună cu echipa Szimpla, care vor da tonul locației”, a precizat joi,  în cadrul unei conferințe de presă, coordonatoarea Zilelor Sfântu Gheorghe, Knop Ildikó.

Organizatorii au precizat că au încercat să selecteze comercianții în așa fel, încât gama de produse oferite de ei să fie cât mai variată, iar mâncarea preparată de ei poate fi întâlnită la cele mai mari festivaluri din țară.

Astfel, vizitatorii vor putea alege dintre burgeri, plăcinte din Republica Moldova, mâncare italienească, grecească sau indiană, dar și dintre alte delicii. De la înghețată, până la kürtőskalács umpluți, gama deserturilor va fi la fel de variată.  

Cei 11 producători titrați de bere artizanală vor veni din toate colțurile țării, spun organizatorii. Berarii din Timișoara, Blaj, București, Iași, Buftea și Cluj vor pune la dispoziție peste 50 de feluri de bere. Cei care vor dori să încerce ceva nou, vor putea opta pentru berea artizanală cu miere sau căpșuni.

 „În același timp, ca lumea să priceapă de ce unele dintre beri sunt mai scumpe decât altele și în orice caz, fiecare e mai scumpă decât berile industriale, o să avem în același timp, aici la noi în curtea Szimpla, un curs de homebrewing, curs de făcut bere, unde oricine o să înțeleagă de ce ingredientele sunt mai scumpe decât la berea fabricată în cantități mari și din alte ingrediente”, a explicat inițiatorul acestui proiect, Józsi Győző.

SzimPlatz,  prietenos cu mediul

De asemenea, organizatorii spun că Piața Sfântu Gheorghe va și mai curată în acest an. Comercianții vor folosi doar ambalaje și vase reciclabile.

„Am încercat, dar deocamdată ar fi prematur să pot spune că am reușit în proporție de sută la sută să facem primul no waste fest din România, adică fără gunoi. Pot să zic că „am forțat” vânzătorii să nu folosească deloc plastic. Soluțiile pe care le-am sugerat, unele dintre ele sunt costisitoare și necesită timp ca să ne aprovizionăm cu tot ce ne trebuie. De exemplu paharele vor fi din plastic, dar cu garanție. Deci paharele nu se vor arunca, ci se vor returna și vor primi fiecare banii pe ele. La farfurii sunt mai multe variante, dar niciuna dintre ele nu va fi plasticul”, a mai precizat , Józsi Győző.

Producția scenică va oferi publicului o diversitate de trupe alternative. Vineri, 3 mai, va urca pe scena SzimPlatz trupa Prezeng (Ro), de la 18:00. Va urma trupa Midnight Buzz (Ro), de la 20:00, iar de la 22:00, va concerta trupa Rehab Nation (Ro).

A doua zi, pe 4 mai, trupa Temple Invisible (Ro) va cânta de la 18:00, urmată de Baba Dochia (Ro), începând cu ora 20:00. Trupa Vodoo Pana (Hu) va urca pe scenă de la 22:00.

Duminică, 5 mai, de la 18:00, Speiz Boiz (Hu) și Meszecsinka (Hu), de la 20:00, vor încinge atmosfera  SzimPlatz, care va fi completată și de luminile ambientale.

Organizatorii au mai specificat că sunt în căutarea a zece voluntari. Cei care au împlinit vârsta de 16 ani și doresc să contribuie la buna desfășurare a evenimentelor din cadrul SzimPlatz, pot găsi formularul de înscriere pe pagina de facebook SzimPlatz.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.