Sute de oameni au venit în centrul orașului să vadă eclipsa parțială de Soare
Observarea s-a încheiat mai repede din cauza condițiilor meteo
Oameni de toate vârstele s-au adunat marți, la ora prânzului, în centrul orașului Sfântu Gheorghe, pentru a admira un fenomen astronomic rar, eclipsa parțială de Soare. Sesiunea de observație a fost pregătită de reprezentanții Observatorului Vega, care au venit echipați cu telescoape și alte echipamente necesare. Evenimentul s-a încheiat mai repede din cauza norilor care au acoperit Soarele.
Marți, pozele cu eclipsa parțială de Soare au împânzit internetul. Încă de la ora 12:30, oră la care a început evenimentul din centrul orașului Sfântu Gheorghe, lumea s-a pus la coadă pentru a putea observa fenomenul prin telescoapele montate de organizatori în fața clădirii Consiliului Județean din reședința de județ.
La rând stăteau persoane de toate vârstele, iar pentru că s-a nimerit să fie vacanță, au venit și mulți copii.
În prima oră de observații, vremea a fost perfectă, însă cu 10 minute înaintea fazei maxime a eclipsei, care trebuia să fie în jurul orei 13:40, Soarele a fost umbrit de nori.
„M-am mirat că de la început a venit atâta lume. Chiar când soseam aici cu telescoapele, erau oameni. M-am mirat, dar am fost și foarte bucuros că există interes. E păcat totuși să nu controlăm noi natura și că n-am putut să vedem eclipsa și în faza maximă. S-a înnorat prea devreme. Deci, dacă mai ținea încă vreo 30 de minute, era absolut superb și nu aveam niciun reproș. La astfel de evenimente, eu nici nu am timp să mă uit pe cer, pentru că stau și le povestesc oamenilor despre asta. Cred că și azi m-am uitat doar o singură dată, pentru că fiecare are întrebări și curiozități. Ceea ce mă bucură. Am observat că mai interesați sunt tinerii. Lumea era curioasă cu ce se poate uita la eclipsă de acasă și întrebau și despre fenomen. Erau și persoane care n-au știut că acea umbră care este în fața Soarelui este Luna”, ne-a spus organizatorul evenimentului, membru din cadrul Observatorului Vega, Csere Mihály.
Impresii de la cei care s-au lăsat „eclipsați”
Preț de câteva minute, atât copiii, cât și adulții, s-au lăsat vrăjiți de fenomen. Un copil ne-a spus că a apreciat faptul că echipamentul necesar pentru observații a fost pus gratuit la dispoziția pasionaților de astonomie.
„Mie mi-a plăcut această eclipsă parțială de Soare din cauză că instrumentele cu care ne-am uitat la Soare au fost foarte bine puse în mijlocul orașului și nu a costat nimic. Chiar dacă vremea a fost puțin înnorată, în fața Soarelui nu era nimic și am putut să ne uităm bine la eclipsă. Dacă sunt doritori să vadă mai multe lucruri legate de spațiu și caută o zonă, eu le-aș recomanda Observatorul Astonomic din București și sunt acolo niște domni foarte drăguți, care îți pot spune diferite lucruri legate de spațiu”, ne-a spus, înainte să se înnoreze complet, un băiat de 10 ani din Sfântu Gheorghe, Matei Gabriel Schiopu.
Mama lui a adăugat că el este pasionat de mic de astronomie și că a vizitat pentru prima oară Observatorul Astronomic atunci când avea 5 ani și jumătate, așa că evenimentul de marți s-a lăsat cu multe emoții pozitive.
„Am văzut și eclipsa din anul 1999. Am venit să o văd și pe asta. Luna a acoperit doar o mică parte din soare. Mă așteptam să acopere mai mult. Dar mi-a plăcut oricum. A fost foarte frumos”, ne-a spus Kinga, o altă femeie din Sfântu Gheorghe care a venit la evenimentul de marți.
Alții ne-au spus că au fost impresionați de eveniment și așteaptă să vadă și următoarea eclipsă parțială, care va avea loc în anul 2027.
„Eu am venit cu cei doi copii, pentru că e vacanță și erau liberi, iar eu am avut pauza de prânz de la lucru și am profitat. Copiii au văzut pe Facebook evenimentul și m-au rugat să mergem neapărat. Am așteptat la coadă cu toții. Erau tare nerăbdători, dar a meritat așteptarea. Le-a plăcut foarte mult. Pot să spun că au fost vrăjiți. La fel și eu. Când vezi așa ceva, uiți de toate parcă. Deci nu era de ratat. Acum o așteptăm și pe cea din 2027 (n.red.: eclipsa)”, ne-a spus Claudiu, un bărbat din reședința de județ.
Atenție la echipamente improvizate
Organizatorii au informat publicul în legătură cu echipamentul special necesar pentru observațiile solare, însă unii n-au mai avut răbdare să ajungă la telescoape și au folosit niște tehnici improvizate, lucru care poate pune în pericol vederea, spune Csere Mihály.
„Trebuie să fie atenți oamenii, pentru că, dacă se uită prin folia sau sticla aceea de la masca de sudură, chiar dacă acoperă foarte bine lumina soarelui, nu acoperă razele UV și aceste raze distrug ochii pe termen lung. Deci, dacă te uiți astăzi și primești o doză mare de radiații, nu o să simți nimic în mod special și n-o să orbești, dar în timp te afectează și poți avea probleme. Sunt magazine de specialitate care comercializează ochelari cu filtre, telescoape. Deci trebuie să aibă ceva care este special pentru observații”, ne-a mai spus membrul Observatorului Vega.
Următorul eveniment astronomic – ploaia de meteoriți
L-am întrebat pe Csere Mihály care este următorul eveniment astronomic pe care cei pasionați nu ar trebui să îl rateze. Acesta ne-a povestit despre ploaia de meteoriți, care va avea loc în luna decembrie. Pentru observarea fenomenului nu va fi nevoie de echipament special, pentru că se va putea vedea cu ochiul liber pe timpul nopții.
„De zece ani îmi propun să organizez observații la ploaia de meteoriți, de geminide, care este la mijlocul lunii decembrie și este un lucru absolut spectaculos, dar fiind în decembrie, ori avem nori, ori e prea frig. E destul de greu ca iarna, pe -20 de grade, să ne culcăm pe spate și să ne uităm pe cer. Poate reușim să ne organizăm în acest an”, a mai adăugat Csere Mihály.
În ceea ce privește următoarea eclipsă parțială de Soare, aceasta va putea fi văzută în România pe 2 august 2027. La acea dată, soarele va fi acoperit în proporție de 51% și eclipsa va dura 2 ore și 16 minute. Organizatorii evenimentului de marți ne-au spus, mai în glumă, mai în serios, că ar dori să viziteze Spania în acea perioadă, pentru că de acolo se va vedea cel mai bine următoarea eclipsă parțială.