LIFESTYLE 5 iunie 2014

Substanţele periculoase din pliculeţele cu ceai

de Covasna Media | 79 vizualizări

Vechile tradiţii chinezeşti amintesc de servirea ceaiului cu mii de ani în urmă, atunci când aristocraţii serveau această băutură pentru proprietăţile sale medicinale. Însă, tot în acele vremuri, frunzele de ceai erau fie direct măcinate şi transformate în pudră, fie lăsate la infuzat o bună perioadă de timp, astfel încât substanţele benefice erau păstrate în cele mai bune condiţii.

Astăzi însă aceste metode sunt departe de a fi respectate. Mulţi producători de ceaiuri, în special cei care comercializează ceaiuri sub formă de pliculeţe, promovează beneficiile pe care le aduc acestea şi ascund ce conţin cu adevărat aceste pliculeţe: pesticide, toxine, ingrediente artificiale, arome şi organisme modificate genetic.

Un alt lucru important: ştiai că frunzele de ceai nu sunt spălate înainte de a fi ambalate în pliculeţe? Asta înseamnă că, dacă planta a fost stropită cu pesticide, acestea vor ajunge şi în cana ta cu ceai.

Un studiu realizat de GlaucusResearch arată că peste 91% din sortimentele de ceai testate au niveluri de pesticide care depăşesc limita maximă admisă de autorităţile de sănătate din Statele Unite. De exemplu, un sortiment de ceai contra insomniei are printre ingrediente şi propaclor, compus cu potenţial cancerigen conform legilor americane.

De asemenea, într-un sortiment de ceai destinat relaxării, au fost des­coperite urme de propargit – substanţa cancerigenă şi toxică.

Şi ceaiurile parfumate se află pe lista neagră: un alt studiu indepen­dent a scos la iveală că mai mult de jumătate din acestea conţin endosulfan, pesticid interzis în Statele Unite, China, Uniunea Europeană şi alte 144 de ţări din cauza efectului nociv pe care îl poate avea – infertilitate şi malformaţii con­genitale.

Mai mult decât atât, ceaiurile parfumate au printre ingrediente „arome artificiale”, create în urma unui proces chimic în care a fost folosit gudron de cărbune. Cine îşi doreşte aşa ceva în cană cu ceai?

Iar aromele naturale cu care vă păcălesc unii comercianţi sunt doar nişte tertipuri pentru a ascunde cali­tatea îndoielnică a ceaiului res­pectiv.

Crezi că ceaiul e ultimul pe lista de produse în care ai putea avea de-a face cu organismele modificate genetic? Mai gândeşte-te! Se pare că în compoziţia acestora se foloseşte pudră de porumb sau de soia, des­pre care se spune că ar fi modificate genetic pentru a le creşte rezistenţa la dăunători.

Cât despre pliculeţul propriu-zis (cel cu aspect plastifiat), în care se găsesc toate aceste „bunătăţi”, nu avem cuvinte de laudă. Potrivit unui articol apărut în „Atlantic”, aceste pliculeţe sunt fabricate din polietilen tereftalat care, deşi este considerat sigur pentru consum, la temperaturi mari (în timpul fierberii de exemplu) îşi poate modifica structura moleculară şi asfel pot ajunge în apă ftalaţii, despre care ştim deja că au efecte devastatoare pe termen lung.

Nici pliculeţele de hârtie nu sunt tocmai sigure. Majoritatea sunt tratate cu epiclorohidrină, o substanţă care în contact cu apă se des­compune în molecule numite 3-MCPD, care în studii de laborator realizate pe cobai au cauzat cancer, infertilitate şi slăbirea sistemului imunitar, scrie csid.ro.

Prin urmare, fiţi foarte atenţi la etichetă şi, dacă nu sunteţi convinşi că aveţi în faţă un produs 100% natu­ral, alegeţi varianta plantelor uscate.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.