Studiu revoluționar. De ce nu funcționează dietele de slăbit
La șase ani după ce au reușit să slăbească aproximativ 60 de kilograme cu ajutorul programului „The Biggest Loser”, un studiu recent arată că participanții de la acest show, în prezent, reușesc să ardă cu 500 de calorii pe mai puțin decât ceilalți oameni cu aceeași vârstă și greutate.
Astfel se explică și de ce aceștia au pus la loc 70% din greutatea de care reușiseră să scape în timpul show-ului tv. Explicația dată de specialiștii din industria dietelor este că participanții au slăbit într-un timp mult prea scurt sau au avut o alimentație necorespunzătoare și susțiun că dietele funcționează, dacă știi să le alegi pe cele potrivite.
Însă, acest studiu aduce noi dovezi care arată că, pe termen îndelungat, dietele funcționează în foarte puține cazuri, nu aduc beneficii importante pentru sănătate și fac mai mult rău decât bine, scrie nytimes.com. La baza acestei probleme nu este voința, ci neuroștiința.
Suprimarea metabolismului este una dintre cele mai puternice arme pe care creierul le folosește pentru a păstra corpul la o anumită greutate pe care el o consideră normală. Această greutate, care variază de la o persoană la alta, este determinată de gene și de stilul de viață. Când greutatea celor care urmează diete stricte scade, aceștia nu numai că vor arde mai puține calorii dar, în cazul lor, corpul va produce și hormoni care să crească apetitul.
Creierul crede că greutatea naturală este cea corectă, indiferent dacă medicul este de acord sau nu. Dacă o persoană care cântărește 55 de kilograme slăbește până la 37 de kilograme, creierul va declara stare de înfometare și va încerca pe toate căile să revină la greutatea inițială. Același lucru se întâmplă și în cazul celor de 136 de kilograme care slăbesc și ajung la 90 de kilograme, este concluzia studiului.
Răspunsul creierului este motivul pentru care pierderea greutății este greu de realizat și de menținut pentru cei care urmează diete. De exemplu, persoanele cu obezitate severă au doar o șansă din 1.290 să ajungă la o greutate normală într-un an, iar femeile au o șansă din 677. Iar majoritatea celor care reușesc acest lucru se îngrașă la loc în următorii cinci ani.
Însă, programul de slăbit de la „Biggest Loser” nu este singurul care nu funcționează. Un alt studiu a avut rezultate asemănătoare și a arătat că perioada de timp, lungă sau scurtă, în care se urmează dieta nu influențează revenirea kilogramelor de mai târziu, mai notează digi24.ro.