Strugurii, medicamentul fără rețetă
Delicioși și foarte sănătoși, strugurii nu sunt doar fructul-vedetă al toamnei, ci și un remediu cu numeroase proprietăți terapeutice. Cosumați ca atare sau sub formă de leacuri, ei au efecte vitaminizante, sunt bune diuretice și au grijă de sănătatea inimii.
Cu un conținut bogat de vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP și K) și săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan), strugurii sunt un dar prețios oferit de natură pentru sănătatea noastră, scrie clicksanatate.ro.
Spre deosebire de alte fructe, strugurii roșii sunt cunoscuți pentru cantitatea mare de resveratrol pe care o conțin, un antioxidant care oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare, a afecțiunilor degenerative, dar și a mai multor tipuri de cancer (mamar, colorectal, uterin).
Cura cu struguri, aliat al digestiei
Dintre remediile pe bază de struguri, cura cu fructe este recunoscută pentru rolul său de stimularea a diurezei și a funcțiilor digestive, de prevenire a balonării, a afecțiunilor renale și a celor biliare. În cartea „Ghid de terapie naturistă“, fitoterapeutul Mihai Alin Scarlat recomandă pentru cură strugurii care au pielița subțire.
La început se consumă câțiva ciorchini, ca la final să se ajungă la 1-2 kg pe zi. Cantitatea de struguri zilnică se împarte în 3 porții: una dimineața pe nemâncate, următoarea la ora 11.00 și ultima pe la ora 15.00-16.00. Cura cu struguri are rol remineralizant (în caz de anemie, convalescență), tonic muscular și nervos (astenie, surmenaj), stimulent hepatic (tulburări ale secreției bilei, ciroză, hepatită).
Uleiul de sâmburi are efect antitumoral
Dacă vrem să profităm din plin de beneficiile acestui fruct, este bine să mestecăm și sâmburii. Aceștia conțin un ulei gras ce reduce nivelul de colesterol „rău“ și ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.
Inclus în dieta zilnică, uleiul de sâmburi de struguri, pe care îl poți procura din magazinele naturiste, previne afecțiunile cardiovasculare (ateroscleroză, arterită), scade riscul de apariție a maladiei Alzheimer și îmbunătățește vederea. Ia câte o lingură de ulei de sâmburi pe zi, timp de 45 de zile.
Indicat este să urmezi anual acest tratament. Studiile realizate în ultimii ani au arătat că uleiul, consumat în cure de 26-28 de zile, de 2-3 ori pe an, împiedică dezvoltarea celulelor maligne.
Decoctul din frunze, în caz de diaree
În scopuri terapeutice se folosesc încă din cele mai vechi timpuri și frunzele de viță-de-vie. Ele conțin săruri minerale, taninuri și antociani (pigmenții care dau culoare). Sub formă de decoct, frunzele ajută la reglarea tensiunii arteriale, au acțiune hemostatică, antioxidantă și astringentă.
Fitoterapeuții recomandă decoctul în caz de diaree. Îl prepari din 2 linguri de frunze de viță-de-vie uscată la 300 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 8-10 minute, după care filtrezi și bei câte 3 căni de decoct pe zi, timp de 10-12 zile. Sub formă de cataplasme, frunzele de viță-de vie sunt un bun cicatrizant pentru rănile care trec mai greu.
Zdrobește câteva frunze, aplică pe rană și pune deasupra o bucată de tifon. Lasă cataplasma câteva ore pe zi, după care clătește locul cu apă călduță. Repetă procedeul până la vinecarea rănii.
Vinul, leacul pentru bolile inimii
Consumați sub formă de vin, strugurii se numără printre fructele care au grijă de sănătatea cardiacă. În combinație cu pătrunjel, vinul natural (roșu sau alb) aduce beneficii în caz de angină pectorală, insuficiență cardiacă sau înțepături.
Prepari vinul pentru inimă astfel: într-un litru de vin natural pui 10 tulpini proaspete de pătrunjel (cu tot cu frunze) și adaugi 1-2 linguri de oțet de vin. Fierbi amestecul 10 minute, la foc mic.
După ce iei de pe foc, filtrezi amestecul (cât este cald), îl pui în sticle (clătite în prealabil cu alcool concentrat), iar după ce s-a răcit adaugi 300 g de miere. Ia câte o lingură de vin pe zi, timp de o lună. Urmează cura de 2-3 ori pe an.