LIFESTYLE 16 martie 2014

Stresul urâţeşte? De ce ocolesc bărbaţii femeile stresate

de Covasna Media | 467 vizualizări

Stresul îşi pune amprenta pe faţa femeilor mai mult decât ne-am dori. Până nu demult se credea că doar femeile îşi aleg instinctiv bărbaţii mai puţin stresaţi, explicaţia fiind că stresul reduce fertilitatea, ceea ce nu-i face „eligibili”.

Un studiu realizat la Universistatea din Turku, Finlanda, publicat în luna mai în revistă Biology Letters, relevă faptul că şi bărbaţii detectează instinctiv stresul din organismul femeii şi le ocolesc pe cele cu un nivel ridicat de cortizol. În cazul bărbaţilor, explicaţia este însă alta. Nivelul de stres distruge sistemul imunitar, iar femeile bolnăvicioase nu pot fi mame viabile.

„Toate aceste date au legătură cu evoluţia speciei umane. Atât bărbaţii, cât şi femeile preferă persoanele care nu par bolnave. Este şi normal, pentru că oamenii se îndreaptă către cei care indică o stare bună de sănătate şi fertilitate, pentru a putea aduce pe lume copii sănătoşi”, a declarat Markus Rantala, profesor de biologie şi coordonatorul studiului.

La studiu au participat 52 de femei cărora le-au fost făcute fotografii în perioada fertilă. Femeile au fost supuse înainte la diverse analize pentru a li se măsură starea generală de sănătate, nivelul cortizolului şi procentajul de grăsime din organism. Apoi, 11 bărbaţi au fost rugaţi să analizeze fotografiile şi să le noteze cu puncte de la 0 la 11.

Cercetătorii au constatat, astfel, că cele mai atractive femei, notate cu puncte maxime, au fost cele care aveau cel mai mic nivel al cortizolului în sânge. De asemenea, au fost ocolite femeile aflate la extreme (foarte slabe sau foarte grase). Ca şi stresul, obezitatea şi subponderabilitatea indică o persoană care poate avea pro­ble­me de fertilitate şi de a duce la bun sfârşit o sarcină.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.