LIFESTYLE 15 martie 2016

Știință și artă: Picturi realizate din culturi de bacterii bioluminescente

de Agerpres | 739 vizualizări

Arta și știința se pot completa reci­proc, demonstrează un microbiolog australian care le-a oferit artiștilor plastici ocazia de a picta cu bacterii în loc de vopsele. Desenele realizate din organisme vii, culturi de bacterii bioluminescente, au fost prezentate cu ocazia World Science Festival din Brisbane, Australia, conform Yahoo! News.

În loc să folosească pensule și acuarele, acești artiști plastici desenează cu ajutorul unor bacterii marine din specia Aliivibrio fischeri, care popu­lează organul bioluminescent al unei specii de calmari de doar aproximativ 3 centimetri lungime, din apele din jurul Insulelor Hawaii. Autorii acestor opere de artă înmoaie o pensulă într-o soluție care conține aceste bacterii și apoi desenează pe o „pânză” reprezentată de vase Petri, folosite în studiile de microbiologie. Picturile rezultate pot fi admirate doar cu lumina stinsă.

Curatorul acestei expoziții de la Queensland Museum este microbiologul Siouxsie Wiles, de la Universitatea din Auckland.

Calmarul din care sunt recoltate aceste bacterii este un animal nocturn care se bazează pe lumina asigurată de bacteriile bioluminescente pentru a putea vâna, precum și pentru a se feri de prădători. Bioluminescența acestor bacterii face să dispară umbra produsă de corpul calmarului în lumina Lunii. „Ne putem imagina lumina Lunii scăldând frumoasele plaje din Hawaii, în timp ce acești calmari înoată în ape puțin adânci, în căutarea prăzii. Această bioluminescență îi face invizi­bili pentru animalele marine aflate dedesubtul lor, fie că este vorba de pradă sau de prădători”, a explicat Wiles.

Unul dintre artiștii implicați în acest proiect este Sue Loveday, originară din Brisbane. „Nu am mai lucrat niciodată cu bacterii, așa că am acceptat imediat această provocare (...) În timp ce desenăm, modelele sunt invizi­bile și eu apreciez incertitudinea pe care ți-o conferă acest fel de a lucra. Este ca și cum ne-am juca cu cerneală invizibilă”, a declarat ea.

Siouxsie Wiles a început să lucreze cu bacterii bioluminecente la Universitatea din Auckland. „Am un loc de muncă foarte serios, iar activitatea mea implică și interacțiunea cu bacterii care strălucesc în întuneric”, a susținut ea. Laboratorul în care lucrează Wiles folosește Aliivibrio fischeri pe post de bacterii „martor”, care indică nivelul de periculozitate al altor bacterii — cu alte cuvinte, dacă bacteriile „martor” încetează să mai strălucească după ce sunt puse în contact cu alte bacterii, înseamnă că acestea din urmă le-au ucis pe primele.

Operele de artă realizate cu ajutorul acestor bacterii bioluminescente au o durată de viață limitată. După câteva zile, când substanțele nutritive de pe vasele Petri sunt consumate, culturile de bacterii mor și, odată cu ele, dispar și desenele pe care le-au compus.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.