LIFESTYLE 22 februarie 2021

Spectacolul naturii, într-o expoziție cu acces liber, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2210 vizualizări

Până în 12 martie, în piața centrală din Sfântu Gheorghe sunt expuse 30 de fotografii artistice despre natură, realizate de membrii Clubului de Artă Fotografică TransNatura din cadrul Asociației Vadon. La vernisajul expoziției, care a avut loc vineri, 19 februarie a.c., de la ora 16:00, era așteptat să participe și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, dar până la urmă acesta nu a mai ajuns din cauza unei ședințe de Guvern, după cum au explicat organizatorii. 

Cei care trec zilele acestea prin parcul central din Sfântu Gheorghe vor putea vedea expuse 30 de imagini care prezintă, în cuvinte puține, spectacolul uimitor al naturii. Sunt imortalizați urși în diverse ipostaze, bufnițe sau alte păsări, iepuri și fel și fel de vietăți fascinante, care au trecut prin obiectivele iubitorilor de fotografie, artă și natură din Clubul TransNatura. Printre fotografiile expuse sunt și unele premiate la concursuri internaționale. 

Noi avem acest hobby, despre care cred că este foarte nobil, de a prezenta pe cât posibil, cât mai frumos natura, că de asta sunt artiștii fotografi, nu documentăm, ci încercăm să prindem partea frumoasă, chiar și din lupte sau sacrificiu. Menirea noastră este să fim un fel de interfață între societate și natură pentru că foarte puțini oameni aleg varianta de a se interesa serios de natură. De aceea este foarte important să prezentăm oamenilor valorile naturale de care trebuie să fim mândri. Trăim într-un loc binecuvântat de Dumnezeu. Dacă avem aceste valori, atunci merită să fie cunoscute, iubite, ocrotite”, a declarat vineri, pentru Observatorul de Covasna, dr. Demeter János, directorul Asociaţiei Vadon. 

Majoritatea fotografiilor expuse sunt realizate în zona Carpaților, cele mai multe chiar în județul Covasna, câteva sunt din Delta Dunării, dar este și un peisaj care arată Islanda. Toate au în comun  povești uimitoare. 

Printre acestea se găsește, de exemplu, și cea care arată un urs, care scoate capul dintr-un tomberon. Imaginea a fost surprinsă între Balvanyos și Târgu Secuiesc, întâmplător. 

Fotografii de natură stau multe ore, foarte multe ore, nemișcați, uneori fără mâncare, în ploaie, pe soare. (...) Mie îmi place pentru că mă liniștește tăcerea naturii. Dar fotografia cu care sunt aici, în expoziție am surprins-o din mers. M-am oprit seara, între Balvanyos și Târgu Secuiesc, să iau apă minerală de izvor și soția mi-a spus să nu ies din mașină că uite ce este în tomberon. Am avut noroc pentru că am avut cu mine aparatul de fotografiat și obiectivul preferat și am reușit să fac fotografia”, ne-a spus unul dintre artiștii expozanți, Vargyasi Levente. Fotografia se numește „Pândă de oameni”. 

Din Clubul TransNatura fac parte 26 fotografi atât din județul Covasna, dar și din Brașov și Harghita. „Sunt oameni foarte conștiincioși. Împreună construim pânde, de unde să fotografiem, din când în când ne întâlnim să aflăm noutăți, să dezbatem asupra unei lucrări. Este o muncă frumoasă și este un club care este activ”, ne-a spus Demeter János. 

La evenimentul de vineri după-masa, adică deschiderea expoziției, au fost participanți de ordinul zecilor, oameni care și-au dat timp să admire imaginile, să zâmbească pe sub mască atunci când își găseau favoritele, să se bucure de o vorbă în preajma altor oameni, care au găsit prin acest prilej un moment bun să iasă puțin din casă. 

În mijlocul lor putea să se afle și ministrul Mediului, Tánczos Barna, ceea ce ar fi fost o onoare pentru Clubul de Artă Fotografică, dar, în final, acest lucru nu s-a întâmplat. Totuși, organizatorii spun că nu se pot supăra că vizita ministrului nu a mai avut loc, pentru că la ora vernisajului se dezbătea în Guvern bugetul țării. Oricum, cert este că există speranța că mediul va avea de câștigat cu noua echipă ministerială. 

Pentru protecția mediului avem multe de recuperat și multe de învățat de la alții. Nu trebuie să inventăm noi toate lucrurile. Sunt o droaie de exemple pozitive nemaipomenit de bune. Cred că ministerul are resurse umane bine pregătite. Pe domnul ministrul îl știu încă din tinerețea lui de politician și cred că are și el resurse, adică e pregătit foarte bine profesional pentru acest lucru”, a precizat Demeter János.

Pentru cei care nu pot ajunge în această perioadă în Sfântu Gheorghe trebuie să știe că același material fotografic, expus în Piața Centrală, va fi prezentat și online, într-un material cu fundal muzical, după cum ne-a mai spus organizatorul principal, directorul Asociaţiei Vadon. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.