LIFESTYLE 5 noiembrie 2015

Spălatul pe mâini este mai bun decât vitamina C pentru a te feri de răceli

de Covasna Media | 368 vizualizări

În prag de iarnă, alimentaţia sănătoasă, odihna şi mişcarea ajută organismul să reziste în faţa răcelilor. Dar toate acestea trebuie să fie completate de o măsură profilactică foarte importantă: spălatul frecvent al mâinilor cu apă şi săpun.

„Spălatul pe mâini este sfânt atunci când vine vorba despre prevenirea bolilor infecţioase“, spune dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Recomandarea specialistului nostru este confirmată şi de studii internaţionale. „Spălatul pe mâini are o acţiune profilactică mai eficientă împotriva epidemiilor de gripă sau a virozelor respiratorii decât administrarea vitaminei C sau a altor antioxidanţi naturali sau artificiali“, arată studiile realizate la German Intitute for Quality and Efficiency in Health Care.

Un alt studiu, publicat în revista medicală „The Lancet“ (2005), confirmă că spălatul pe mâini cu săpun reprezintă un mijloc eficient de a controla infecţiile. Studiul, la care au participat peste 900 de persoane, a relevat faptul că au scăzut cu 50% a cazurilor de pneumonie şi diaree şi o reducere de 34% a infecţiilor cutanate în cazul celor care obişnuiau să se spele pe mâini, scrie adevarul.ro.

Pentru a preveni majoritatea bolilor infecţioase, este suficient să spălam mâinile corect şi frecvent, pentru că mâinile transmit 80% dintre bolile infecţioase, dintre care fac parte răceala şi gripa. Boli serioase precum hepatita A, diareea infecţioasă, bronşiolita sau meningita pot fi prevenite prin simpla activitate de spălare a mâinilor.

Dr. Adriana Pistol ne sfătuieşte să ne spălăm pe mâini cât mai des posibil şi întotdeauna înainte de masă, imediat ce ajungem acasă sau la locul de muncă, ori de câte ori atingem bani, balustrade, bare din autobuz sau alte obiecte comune.

Pentru a fi eficient, spălatul mâinilor cu săpun trebuie să dureze 15-20 de secunde. Trebuie insistat bine la spaţiile dintre degete şi locurile de sub unghii, unde se ascund de obicei germenii. A nu se uita nici încheietura mâinilor.

Clăteşte mâinile bine şi şterge-le cu un prosop curat sau cu prosoape de hârtie. Dacă te ştergi pe un prosop murdar sau umed este ca şi cum nu te-ai fi spălat pe mâini. Nici folosirea uscătoarelor de mâini nu este cea mai bună variantă, pentru că mulţi germeni îşi găsesc „adăpost” pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se răspândesc.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.