Soluţii la îndemână pentru un somn liniştit
Numărul oamenilor care au probleme cu somnul creşte alarmant. În timp ce unii apelează la somnifere şi tot nu reuşesc să adoarmă, alţii ajung să încerce tot ceea ce îi sfătuiesc persoanele care au trecut prin astfel de situaţii.
Daily Mail oferă câteva soluţii la îndemâna oricui:
Pijamalele te pot împiedica să te odihneşti. Atunci când temperatura corpului este scăzută se produce mai multă melatonină, hormonul somnului şi anti-îmbătrânire. Nu degeaba există somnul de frumuseţe.
În timp ce mulţi oameni cred că o ultimă ţigară înainte de somn îi ajută să se relaxeze, acest lucru are exact efectul invers. Nicotina creşte pulsul şi păstrează creierul alert.
În schimb, poţi consuma o banană, o sursă naturală importantă de melatonină. Şi triptofanul din banane te ajută să dormi mai repede.
Nu îţi mai verifica contul din reÅ£eaua de socializare. Lumina artificială de la televizoare, telefoane sau tablete acÅ£ionează ca un stimulent perturbând ceasul intern al orgaÂnismului, scrie Ziare.com, citând sursa menÅ£ionată.
Chiar dacă sună ca o poveste spusă de bunica, o cană de lapte cald chiar o să te ajute, pentru că produsele lactate conţin triptofan şi ajută la producerea de serotonină şi melatonină. Pe de altă parte, nu consuma alcool înainte de somn, pentru că nu te va ajuta să te relaxezi.
Nu calcula câte ore mai ai până când o să îţi sune alarma, pentru că acest lucru sporeşte anxietatea, ceea ce te poate ţine treaz.
Fă-ţi un program clar şi repetă-l în fiecare seară. Rutina îţi poate ajuta organismul foarte mult.
De asemenea, nu te mai apropia de cafea după ora 14:00, pentru că te va face activ în următoarele opt ore.
Levănţica te poate ajuta să te relaxezi, încetinind pulsul şi scăzând tensiunea arterială. Pune câteva picături de ulei esenţial de levănţică sau dă prin cameră cu un spray chiar înainte să dormi.
Dacă te deranjează zgomotul sau lumina, poţi să îţi cumperi dopuri de urechi şi o bandă pentru ochi.
Poţi face un exerciţiu de respiraţie. Expiră pe gură, închide gura şi inspiră pe nas timp de patru secunde. Ţine-ţi respiraţia timp de şapte secunde, expiră timp de opt secunde. Repetă procedeul de trei ori.
Nu în ultimul rând fii foarte atent la caliÂtatea saltelei. Ai putea crede că nu contează, dar este foarte important ÅŸi acest aspect.